26 października 2016

Premiera książki RAZEM W KUCHNI

img_7572

* * *

Pisząc ten wpis wciąż jestem trochę nieobecna. Od początku tygodnia nie mogłam znaleźć miejsca dla siebie, aż do wczorajszego popołudnia, gdy do drzwi zapukał kurier. W szarym pakowym papierze czekały na mnie trzy egzemplarze mojej książki. Ponad rok wspólnej pracy i zaangażowanie wielu wspaniałych ludzi przyczyniło się do jej powstania!

Mam nadzieję, że odnajdziecie w niej coś dla siebie i będzie ona jedynie pretekstem do spotkania się przy wspólnym gotowaniu.

Chciałabym Wam również bardzo gorąco podziękować za zaufanie. To dzięki Wam mogę się realizować i spełniać kolejne marzenia…

img_7573 img_7577

Specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was kokosowy sernik z białą czekoladą. Szkoda tylko, że nie mogę Was nim poczęstować…

Skład:

1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie

4 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

120 g cukru

1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 g, tylko gęsta część mleka)

skórka otarta z 1 pomarańczy

1 tabliczka białej czekolady (100 g)

4 łyżki likieru kokosowego

do podania: cukier puder, kilka sztuk Rafaello

img_7580

A oto jak to zrobić:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aż ostygnie. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce lub miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier, rozpuszczoną białą czekoladę i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy po kolei jajka i otartą skórkę z pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy gęstą część mleka kokosowego (wodę kokosową pozostawiamy) i likier kokosowy. Mieszamy i przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w temperaturze 150 stopniach C przez 60 – 70 minut.  Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy aż ostygnie sernik w piekarniku.
  2. Upieczony sernik posypujemy cukrem pudrem. Możemy udekorować świeżymi kwiatami i rafaello.

img_7596

Od dzisiaj książka dostępna we wszystkich salonach Empiku – jest również możliwość jej zamówienia przez internet – zapraszam tutaj.

img_7588

img_7598

***

Przy okazji gorąco wszystkich zapraszam na pierwsze spotkanie autorskie, które odbędzie się dzisiaj, 26.10. w gdańskiej Galerii Bałtyckiej, salon Empiku, godzina 18:00.

Będę również w Krakowie, na Targach Książki, 29.10. (sobota) przy stoisku Domy Wydawniczego REBIS, stanowisko D16 w godzinach 13:00-14:00.

Do zobaczenia, Zosia

Kategorie: ,

33 odpowiedzi na “Premiera książki RAZEM W KUCHNI”

  1. Gartuluje pieknie wydanej, bogatej w swietne zdjecia i inspirujace przepisy ksiazki!!

  2. Gratuluje Zosiu! Samo zdjęcie sernika mnie rozczuliło, rozanielilo i oslupilo :-) na pewno kupie książkę, chociaż jeszcze nie mam swojej pociechy:-)

  3. Zosiu jesteś mistrzynią! Sernik prezentuje się przepięknie! Nie mogę wzroku oderwać ;)

  4. A ja właśnie miałam w koszyku w Emiku Twoją książkę i nagle mi zniknęła, teraz pokazuje,że produkt niedostępny, buuu :(

  5. Zosiu moje gratulację- książka zapowiada się cudownie!

  6. Aaaa! Śnieguliczka jest trująca!!!! Co nie zmienia faktu, że to najpiekniej udekorowane ciasto, jakie widziałam! :)

  7. Gratuluję serdecznie!
    Ta książka to będzie nie tylko spełnienie marzenia, to będzie Twój kolejny sukces :)
    Pozdrawiam!

  8. Zosiu, ciasto wygląda wspaniale ! Ale mam pytanie odnośnie do talerza – skąd to cudo??? Mogłabys podać choć nazwę producenta lub sygnaturę…? Pozdrawiam serdecznie !

  9. Zosiu zrobilam buleczki z
    czekolada i kolosem.cudowny przepis!!

  10. Zosiu, książka jest piękna! Wczoraj z Oliwią ja oglądałyśmy do późnych godzin wieczornych :)

    “Wielu wspaniałych chwil przy wspólnym stole” – to zdanie mnie urzekło i dało siłę do działania. W niedziele duży obiad dla rodziców :)

    Dziękujemy!

    Życzę powodzenia i trzymam kciuki za dalszy rozwój. Bardzo gorąco pozdrawiam i więcej słońca życzę wszystkim!

    Paulina

  11. Gratuluję kolejnej książki :)
    Sernik wygląda po prostu po królewsku :)

  12. Zosiu, mam informację od kuriera, że dziś będę miała książkę z przedsprzedaży, chciałyśmy z moimi córkami Zosia lat 13 (gotująca) i Helenka lat 6 (pomagająca) wybrać się do Krakowa w celu spotkania z Tobą, ale niestety nie będzie to możliwe, więc może Ty wybierzesz się do Łodzi w niedalekiej przyszłości

  13. To bez dwóch zdań Twoje najpiękniejsze ciasto! Wygląda obłędnie. Gratuluję nowej książki Zosiu!!! Czekam właśnie na kuriera :-)

  14. Cudowne to ciasto! Jestem maniaczką serników, więc już zapisałam skladniki i będę go piec na nadchodzące święto… Gratulacje nowej ksiązki Zosiu!:*

  15. Zosiu, chciałam Ci powiedzieć, że dziś odebrałam Twoją książkę z empiku i nie zawiodłam się ! Warto było czekać! Przepisy są świetne, każde godne wypróbowania. Szczególnie cieszy mnie przepis na jabłkową owsiankę (zawsze jadłam tą normalną, na mleku), naleśniki ze szpinakiem i rikottą i pyszne zupy! Uwielbiam zupy! I te pierogi z ciekawym farszem! I chlebek bananowy! Ekstra! Powodzenia i oby tak dalej! Hania przeurocza kucharka!

  16. Ja mam pytanie, ma byc jedna tabliczka czyli to małe okienko?

  17. Właśnie zamówiłam Twoją nową, piękną książkę. Poprzednia umiliła mi wiele chwil spędzonych w kuchni z bliskimi. Nowa- będzie prezentem, który sama sobie sprawię na zbliżające się urodziny. Dziękuję za inspiracje i cudne pomysły na to, jak z każdego dnia czerpać radość i jak umiejętnie wyszukiwać piękno w prostych czynnościach. Pozdrawiam ciepło, Marta

  18. Zosiu, gratuluję i życzę dalszego spełniania marzeń :) Książka wygląda pięknie !

  19. Zosiu, na początku pojawia się informacja, żeby rozgrzać piekarnik do 200 st, a potem piec w 150 st. Należy tylko zmniejszyć temperaturę czy wkradł się jakiś błąd ? Serdecznie pozdrawiam ?

  20. Zosieńko mój sernik właśnie jest w piekarniku, ale zaczynam się denerwować bo mleczko kokosowe, które kupiłam było bardzo wodniste, niestety nie pomyślałam, żeby kupić gęste. Myślisz, że wyjdzie ? Ps: jutro wybieram się do centrum kongresowego kupić książkę i poprosić o autograf.
    Pozdrawiam
    Kasia ☺️☺️

  21. Odebrałam dziś książkę z Empiku ……obejrzałam całą……. i tak zgłodniałym ze musiałam zrobić sobie tosty francuskie z musem śliwkowym ….. ….
    Gratulacje Zosiu , wspólnie ze swoim czterolatkiem będziemy testowali przepisy ?.
    Pozdrawiam Ania

  22. Zosiu, gratuluję książki!
    Mam pytanie dotyczące mleka kokosowego: czy zebrać tylko górną, gęstą warstwę (nie bedzie to 400g) czy dodać całe mleko odlewajac jedynie jego mało gęstą część?

  23. Witaj Zosiu, mam jeszcze pytanie: o jakiej średnicy tortownicę użyć, aby ciasto wyszło takie wysokie jak Twoje?
    Bardzo proszę o odpowiedź… Pozdrawiam serdecznie:)

  24. Weszlam do empiku, wzielam “Razem w kuchni” bez zbednego przegladania, bo po co? Zosiu, gratuluje, Twoja ksiazke kucharska przeczytalam jak powiesc :) Nie przepadam za miesem wiec pierwsza rzecz, ktora przygotowalam z Twojej ksiazki byla… szynka:) oczywiscie przepis doskonaly!

Dodaj komentarz