1 września 2016

Sernik jogurtowy z jagodami

IMG_6354

Od dziecka mam słabość do serników. Najlepiej te na zimno. Obowiązkowo bez rodzynek i innych bakaliowych dodatków. W smaku musi być delikatny. Konsystencja kremowa trochę jak deser panna cotta. Podany na zimno, bez wyczuwalnych grudek żelatyny. Próbowałam wielu wersji – z białą czekoladą, z mielonym trzykrotnie twarogiem, z twarogiem z pudełka, z serkiem typu philadelphia. Ten przepis opiera się na dodaniu gęstego jogurtu naturalnego i mleczka skondensowanego. Od razu uprzedzam – nie jest to wersja light, ale … koniec wakacji trzeba sobie osłodzić!

IMG_6324

Skład:

masa:

400 g jogurtu gęstego naturalnego, Zott

330 g mleczka skondensowanego słodzonego

3 łyżki miodu

ok. 250 g świeżych jagód

250 g mascarpone

20 g żelatyny

330 g śmietany 36 %

spód:

200 g biszkoptów

100 g masła

50 g prażonych migdałów

IMG_6291

A oto jak to zrobić:

1. Biszkopty suszymy w piecu w niskiej temperaturze, tak aby się nie spaliły. Przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy prażone płatki migdałów i rozpuszczone masło. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód zmieloną masą dociskając by wyrównać powierzchnię.

2.  Mascarpone, jogurt, mleko skondensowane mieszamy w mikserze. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Jeżeli chcemy przygotować sernik dwukolorowy, to masę dzielimy na pół i przelewamy do oddzielnych naczyń. Do pierwszej masy dodajemy 3/4 jagód i mieszamy do połączenia się. (drugą część masy przechowujemy w lodówce). Połowę żelatynę (10 g) rozprowadzamy w ciepłej wodzie. Gdy temperatura żelatyny nieco opadnie, dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy. Ubijamy połowę śmietanę i dodajemy partiami do naszej masy. Całość wylewamy na spód. Chłodzimy przez 4-5 godzin w lodówce, aż lekko stężeje.

3. Pozostałą część masy łączymy z 1/4 jagód. Dodajemy pozostałe 10 g żelatyny rozprowadzonej w ciepłej wodzie i mieszamy z masą serową. Ubijamy pozostałą część śmietany i łączymy z masą. Całość wylewamy na stężoną i schłodzoną masę. Sernik pozostawiamy w lodówce na całą noc. Przed podaniem dekorujemy jagodami i świeżymi kwiatami.

IMG_6301

IMG_6305

IMG_6308 IMG_6311 IMG_6318 IMG_6329

IMG_6334

IMG_6345

IMG_6353 IMG_6363

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

25 odpowiedzi na “Sernik jogurtowy z jagodami”

  1. Zosiu to wygląda obłędnie! Właśnie weszłam na bloga, żeby wydrukować przepis tej ostatniej babki (imieniny wyprawiam i szukam słodkości:) ) a tu widzę kolejne cudo i chyba na to też się skuszę. Powiedz mi, czy zamiast jagód mogę użyć malin? Tego u mnie nie brakuje, co drugi dzień zbieramy co najmniej 5 kg :D
    Pozdrawiam słonecznie,
    Monika

    • A i ten gęsty jogurt to inaczej grecki tak?

    • Zosia

      Może być grecki lub zwykły naturalny :-)

    • Zosiu napisz jeszcze ile ma być tej ciepłej wody na te 10 g żelatyny? Nie mam pojęcia, nigdy nie robiłam:)

    • Zosia

      Monika, 2-3 łyżki ciepłej wody – sama zobaczysz jak będzie się rozprowadzała żelatyna :-) Trzymam kciuki i daj znać w wolnej chwili czy Ci smakował :-)

    • Witaj Zosiu:)
      Sernik zrobiłam – w wersji malinowej. Wiadomość dobra – pysznie smakował. Spód z wyczuwalnymi migdałami – super.
      Wiadomość gorsza – jak dodałam żelatynę do masy to niestety ale zrobiły mi się z tego kluchy:( musiałam to potem wyławiać, efektem czego konsystencja sernika nie była aż tak gęsta. I pech chciał, że śmietana mi się za pierwszym razem nie ubiła (ubiłam potem mniejszą ilość z tego co mi jeszcze zostało).
      Zosiu jakaś rada z tą żelatyną?:)

      Pozdrawiam serdecznie,
      Monika

  2. Zosiu! Twoje serniki to już przebój w mojej rodzinie:-) Piekę je stale, na wszystkie okazje:-) Głównie sernik z białą czekoladą; zawsze wychodzi! Ten przepis jest świetny i prosty, wygląda obłędnie!!! Serniki na zimno to moja miłość, a panna cotta – ukochany deser; trafiłaś z tym przepisem w 10!
    Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
    Marta

  3. ja zdecydowanie wolę tradycyjny sernik pieczony,ale Twój tak pięknie wygląda,że zjadlabym cały:)

  4. Zosiu odkąd ukazał się przepis, od razu postanowiłam go zrobić! Dzisiaj się zabieram – mam tylko pytanie, czy to może być jogurt grecki?

  5. Zdjęcia są piękne, jakim aparatem wykonywane?

  6. Zosiu a ja się nie mogę doczekać Twojej książki – na pewno będzie dopracowana do ostatniego szczegółu :-) Pierwsza jest już wypróbowana, pokreślona pozaznaczana i nawet kilka krotnie wypożyczana :-)

    :*

  7. Obezwładniający widok szczęśliwych ocząt i maleńkiej rączki sięgającej po jagody. Jakże trzeba być szczęśliwym mając na co dzień taki widok… Serdeczności Zosiu :-)

  8. Jeju jak on cudnie wygląda! Zjadłabym chyba cały na raz. Ja również z tych,którzy nie tolerują w serniku ulepszaczy typu rodzinki czy inne bakalie. Kocham proste serniki zarówno na zimno jak i te klasyczne ..nawet jeszcze ciepłe prosto z piekarnika..choć się rozwalają -nie mogę się powstrzymać by spróbować od razu? najlepszy jest oczywiście ten, który zrobi mama i już wszyscy naokoło pytają o przepis ale w takie cieple wrześniowe dni jak dziś u nas w górach, ten byłby idealny? jutro z rana lecę po borówki :) miłego dnia!

  9. Zosiu, mam pytanie o wielkość formy jakiej użyłaś :)

  10. Piękne to ciasto! <3 Jesteś baaardzo utalentowana!

  11. Ale pyszności :) mniam

  12. Uwielbiam ten sernik! Przygotowuję go na każde spotkanie rodzinne – zawsze się udaje i zawsze zbieram mnóstwo komplementów, mimo że do tej pory z gotowaniem było mi nie po drodze :)

Dodaj komentarz