IMG_4934

Czas spędzony na wspólnym gotowaniu to coś co niesamowicie łączy rodzinę! Myślę, że nie ma wątpliwości, iż te pierwsze nasze posiłki odciskają w nas pewien wzór, z którym porównujemy potem większość w swoim życiu. Nie ma jak u Mamy! Smak z dzieciństwa – to hasła do których z przyjemnością powracamy jak tylko nadarzy się ku temu okazja. Z pewnością każdy rodzic skupia uwagę na właściwym odżywianiu swoich dzieci, ale zdrowe potrawy na talerzu to jeszcze nie wszystko. Bliskość i ciepło, które powstają w trakcie wspólnego gotowania to największy dar. Korzystajmy z tego jak najwięcej!

IMG_4868

Skład:

(forma o wymiarze: 28 cm)

1kg sera twarogowego (3 krotnie zmielonego)

skórka otarta z 1 cytryny + sok

1 tabliczka czekolady (biała)

150 cukru pudru

2 czubate łyżki żelatyny + odrobina wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

300 ml ubitej śmietanki 36 %

spód:

duża garść płatków kukurydzianych

100 g drobnego cukru

2 łyżki śmietanki 36 %

do dekoracji: kruche wafle

1/2 tabliczki czekolady (użyłam karmelowej)

IMG_4887 IMG_4890

A oto jak to zrobić:

  1. Śmietanę ubijamy na gładką pianę – pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ser twarogowy mieszamy z ubitą śmietaną, otartą skórką i sokiem z cytryny oraz roztopioną czekoladą. Na końcu dodajemy wymieszaną żelatynę we wrzątku. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Masę odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. Aby zrobić kruchy spód: cukier rozpuszczamy na patelni do uzyskania brązowego płynu, następnie dodajemy śmietankę i mieszamy. Na końcu dodajemy płatki kukurydziane i mieszamy do połączenia się. Całość przekładamy na dno formy i rozkładamy równomiernie. Schładzamy w zamrażalniku przez 30 minut.
  3. Masę twarogową przekładamy na schłodzony spód, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem możemy udekorować roztopioną czekoladą lub kruchymi wafelkami.

Komentarz: Spód z płatków kukurydzianych na drugi dzień jest kruchy – ważne, żeby tuż po przyrządzeniu schładzać go w zamrażalniku. Przy krojeniu mogą wystąpić małe problemy z odklejeniem spodu od blachy – ale smak rekompensuje! Jeżeli lubicie serniki lekkie i orzeźwiające, to jest właśnie ten przepis.

IMG_4906 IMG_4923 IMG_4941 IMG_4945

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

46 odpowiedzi na “Sernik na zimno ze spodem z domowego karmelu i płatków kukurydzianych”

  1. Hania to chyba cały Tata ;D

  2. Jaka ona śliczna – Zosiu cała Ty :*
    A sernik pięknie wygląda – zrobię go z moją córeczką w najbliższą niedzielę.

  3. Urocze zdjęcia – cudowny nastrój wprowadzasz!

  4. Zosiu, czy za miast płatków kukurydzianych mogę zmieszać herbatniki bebe?

  5. Hej! A gdzie kupujesz w Gdyni twaróg? Wiadomo, że od twarogu zależy smak całego sernika. Te w wiaderkach to nie najlepszy wybór….

  6. zrobię na Święta :) w Poście postanowiłam nie jeść słodyczy

  7. robie na przyszły weekend !!!!

  8. Oglądając Twojego bloga zawsze robię się głodna! :)

  9. Fantastyczne jest to zdjęcie :) to zaraz pod przepisem.. I prześliczna dziewczynka z tej Twojej córeczki :)

  10. Córeczka rośnie w oczach i pięknieje w oczach! Śliczna jest. Zosiu czekam na Twoją kolejną ksiażke, pierwsza to moc inspiracji dla mnie.

  11. Do Agnieszki Sz. są tu stali czytelnicy (np. ja) odwiedzający bloga i insta Zosi gdzie publikuje różne zdj a na niektórych byli np Mama czy Jej mąż więc może się dziewczynie rzucilo w oczy, nie wiem zapamiętała pieron wie. Zluzujcie ;)

  12. ojeju, ale cudo :)

  13. Musiał smakować świetnie!

  14. Jak pięknie Zosiu napisałaś o tym wspólnym gotowaniu, aż się trochę wzruszyłam… i te zdjęcia piękne, i córeczka ;-)

  15. widze te piekne dekoracje z kwiatow na Pani blogu i… lekam sie, ze czytelnicy beda chcieli je u siebie powtorzyc.

    dlatego apeluje – niektore kwiaty sa trujace (np konwalie)!
    dokladnie sprawdzajmy kwiaty, ktorych chcemy uzywac do dekoracji jedzenia!

  16. Wygląda wspaniale, chociaż nieco bardziej lubię tradycyjne pieczone:)

  17. Zośka, podpowiedz proszę jaki twaróg tobie się sprawdza przy tego typu deserach ?

  18. Zosiu, jak zwykle przepięknie wprowadzasz nas we wspaniały, domowy, smakowity nastrój. Dziekujemy za inspiracje i miłego weekendu!

  19. Magiczne słowo ( i nie jest to abracadabra!)- karmel! Uwielbiam w każdej postaci i ze wszystkim! A zdjęcia…jak zawsze- piękne!

    http://www.allnnothing.com

  20. A ja pytam w imieniu mojej córeczki skąd są getry w paski Hani.Moja córka nieśmiało podgląda stylizacje Twojej pociechy,pozdrawiamy.

  21. P. Zosiu zdjęcia są urocze, córka cudowna a połączenie sernika z białą czekoladą…mniam :*

  22. Jak zwykle, zdjecia z klimatem i smakiem:)

  23. Wygląda wspaniale !
    Ląduje w gronie kandydatów do sernika wielkanocnego …. choć konkurencje ma nie małą ;)

    Mam jedną wątpliwość , która wynika z fotografii –
    czy to ciasto ‚ trzyma fason ‚ ? Po rozkrojeniu wygląda na ‚ mało spoiste ‚ , czego raczej wolała bym uniknąć …
    wierzę , ze dużo zależy od noża i tego w jakiej jest temperaturze etc. , ale nie jestem pewna czy taki ‚ klajster ‚ wewnątrz , który widać na zdjęciu jest normą przy tym wypieku / wynika z tego że spód jest nietypowy czy porostu …. tak się ukroiło ?

    A może już mniej z niepewności , a z czystej ciekawości inne techniczne pytanie …
    na co wpływa dodanie ubitej śmietany ? Pierwszy raz się z tym spotykam – To Twój patent ? To rzeczywiście coś wnosi ?

    Dziękuję i pozdrawiam ! :)

  24. Zosiu,
    stoję właśnie przed ważną decyzją wyboru piekarnika. Będzie to sprzęt zdecydowanie częstego użytku, zarówno do przygotowywania dań jak i deserów.
    Czy masz może jakieś wskazówki, uwagi, czym się kierować przy takim wyborze lub możesz polecić jakiś model? Jakiego modelu sama używasz?
    Będę Ci ogromnie wdzięczna za wszelkie podpowiedzi :)
    Przy okazji, świetny przepis i na pewno wypróbuję go już w nowym piekarniku :)
    Uściski !

  25. ZOSIU zrobiłam sernik i jest meeega! Rezczywiście tak jak piszesz, jest lekki i sprawia wrażenie orzeźwiającego. Nawet spód mi wyszedł kruchy. Mniam!

    Dzięki za kolejny, rewelacyjny przepis!

    Uściski z Gorzowa,
    I.

  26. Szkoda, że nie ma opcji drukuj przepis:(
    Ciasto wygląda obłędnie. Pozdrawiam

  27. Prawdziwe cudo :)
    Jak byłam mała, gotowałam z Babcią – miała anielską cierpliwość ;)

  28. A czy można pod ten sernik upiec ciasto kruche wystudzić i nałożyć tą masę?

  29. Czy jest możliwe wykonanie tego sernika bez użycia żelatyny a np.agaru?

    • Zosia

      Lili przyznam, że nigdy nie robiłam, ale z przyjemnością poznałabym zamiennik :-)

  30. Po prostu śliczny! Musimy wypróbować, bo od dłuższego czasu ‚chodzi za mną’ sernik na zimno :)
    Córka będzie przeszczęśliwa ;)

  31. Mam jedną wątpliwość , która wynika z fotografii –
    czy to ciasto ‚ trzyma fason ‚ ? Po rozkrojeniu wygląda na ‚ mało spoiste ‚ , czego raczej wolała bym uniknąć …
    wierzę , ze dużo zależy od noża i tego w jakiej jest temperaturze etc. , ale nie jestem pewna czy taki ‚ klajster ‚ wewnątrz , który widać na zdjęciu jest normą przy tym wypieku / wynika z tego że spód jest nietypowy czy porostu …. tak się ukroiło ?

  32. Zosiu, twarogi jakich firm polecasz do tego typu serników? Zdjęcia jak zwykle piękne, zachęcają do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam :*

  33. Witam,
    Można użyć sera w wiaderku? Czy lepiej zwykły biały ser w kostce? :))
    Oraz jakie sa to kwiaty :)) chciałabym zrobić na urodziny do znajomych i mysle ze akurat w upały czy w deszcz tego lata będzie strzałem w 10:)))

  34. Zosia, chciałabym zrobić sernik na blachę 20 cm. Jak mam zmniejszyć proporcje?
    Pozdrawiam

  35. Witam,
    Można użyć sera w wiaderku? Czy lepiej zwykły biały ser w kostce? :))
    Oraz jakie sa to kwiaty :))

  36. 100g cukru na spod 28cm???? Naprawdę?!
    Robię drugi raz to samo i nic nie wychodzi..
    Gdzie o 23 dostanę cukier?! Ten przepis się nie trzyma

Dodaj komentarz