Skip to main content

Sorbet bananowo-jabłkowy z mięta

IMG_3639

Lody to zdecydowanie nasz ulubiony deser – przyjemnie się je przygotowuje a jeszcze przyjemniej zjada! W okresie letnim jemy dużo sorbetów z owoców, które mamy w ogrodzie – czasem dodaję odrobinę jogurtu naturalnego, miodu akacjowego i powstają pyszne lody na patyku. Dzisiejszy przepis jest tak prosty, że każdy może się cieszyć smakiem.

IMG_3524

Skład:

(porcje na 4-5 osób)

 ok. 500 g owoców (4 banany, 4 jabłka)

garść świeżej mięty

50 g brązowego cukru

sok z 1 cytryny

do podania: prażone migdały (pokruszone)

IMG_3540

A oto jak to zrobić:

  1. Jabłka kroimy w kostkę, a banany w plastry. Kawałki owoców i listki świeżej mięty umieszczamy w foliowej torebce i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny lub do momentu, aż owoce całkowicie się zamrożą.
  2. Do naczynia miksującego (Thermomix) umieszczamy cukier i mielimy (czas: 10 s/ obrotów 10).
  3. Do zmielonego cukru dodajemy zmrożone owoce, sok z cytryny i listki mięty. Miksujemy przy pomocy kopystki (czas: 1,5 minuty/obrotów 5). Tak przygotowany sorbet podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Możemy posypać prażonymi migdałami.

Komentarz: Dla osób które nie mają Thermomixa: Brązowy cukier proponuję zemleć w młynku do kawy lub zastąpić go 3 czubatymi łyżkami miodu. Zmrożone owoce, sok z cytryny i listki mięty umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeżeli po przyrządzeniu masa wydaje się rzadka, proponuję dodać kilka kostek lodu i ponownie zmiksować. Można również na kilka minut schłodzić sorbet, aby lepiej się nakładał.

IMG_3552

Jabłka kroimy w kostkę, a banany w plastry.

IMG_3564

Kawałki owoców i listki świeżej mięty umieszczamy w foliowej torebce i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny lub do momentu, aż owoce całkowicie się zmrożą.

IMG_3582

Do naczynia miksującego (Thermomix) umieszczamy cukier i mielimy (czas: 10 s/ obrotów 10). Do zmielonego cukru dodajemy zmrożone owoce,

IMG_3597 sok z cytryny i listki mięty. Miksujemy przy pomocy kopystki (czas: 1,5 minuty/obrotów 5).

IMG_3630

Tak przygotowany sorbet podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Możemy posypać prażonymi migdałami.

IMG_3610

IMG_3624

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

7 Odpowiedzi do “Sorbet bananowo-jabłkowy z mięta”

  1. Ooo Zosiu widze ze posiadasz termomixa – moje marzenie, niestety ze wzgledu na cene poki co nieosiagalne ale mam nadzieje ze za jakis czas tez bede jego szczesliwa pisiadaczka, pozdrawiam ?

  2. Akurat nie przepadam za jabłkami i bananami, ale próbowałam różnych sorbetów z termomixa i były pyszne. Samo urządzenie jest fajne, choć niestety drogie.

  3. Na szczescie mozna, wziac na raty…tym sposobem moja mama zaopatrzyla kuchnie w rermomox juz 20lat temu!:) Polecam

  4. Zosiu,
    Twój blog jest tak estetyczny! Zachwyca mnie!
    Czy mogę wiedziec skąd jest ten piękny letni koszyk?
    Pozdrawiam i ściskam,
    Iza.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.