Skip to main content

SZYBKIE RACUCHY Z JABŁKAMI

*      *      *

Jeśli pytacie mnie o wymarzony wczesnojesienny deser to właśnie są ONE. Racuchy z jabłkami. Szybkie do zrobienia. Z ciasta bez dodatku drożdży ani proszku do pieczenia. Sprawiają, że myśl o nadchodzącej jesieni cieszy mnie coraz bardziej. Upalne dni ustępują miejsca długim popołudniom, co sprzyja większej chęci do gotowania. Jeśli chcecie poczuć przedsmak złotej pory roku to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Skład:

(przepis na ok. 20 sztuk)

100 g mąki pszennej

1 jajko

5 łyżek mleka

5 łyżek wody

szczypta soli

2 jabłka

do smażenia: olej roślinny *

do posypania: cukier puder

A oto jak to zrobić:

  1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy środek i kroimy na cienkie plastry. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką i jednolitą masę. Masa powinna wyjść rzadka (patrz na powyższym zdjęciu). Do masy dodajemy partiami plastry jabłek, obtaczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. * Uwaga: patelnia powinna być dobrze rozgrzana, a olej w sporych ilościach, tak by racuchy mogły swobodnie pływać. Racuchy smażymy do złocistego koloru. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Pssssst! Wypatrujcie drobnych zmian na blogu w najbliższych godzinach :)

25 Odpowiedzi do “SZYBKIE RACUCHY Z JABŁKAMI”

  1. Zrobione w modyfikacji dla 10-miesięczniaczki🫡 Pierwsze placki i zasmakowały💕 pozdrawiamy z (nadal gorącego🥵) Poznania!

  2. O rety – nowa strona! Ale niespodzianka 🤗.
    Chociaż generalnie ja z tych, którzy nie lubią zmian i nowości ale… tu wygląda że jest ok 🙂

  3. Nowa strona jest bardzo elegancka, ale mi brakuje tych malych rysunkow, ktore byly nad kazdym postem. Byly piekne i nadawaly tresci specjalnego charakteru.

    • Hej Karolino, dziękuję za poranne odwiedziny i cieszę się, że zauważyłaś zmiany😌😘 Mamy nadzieję, że teraz strona będzie szybciej ładować się na…niestety te małe grafiki trochę utrudniały.

      Poranne uściski ☕️

  4. Super nowa strona! piękny subtelny talerz na szczycie. Fajnie że twoje komentarze są wytłuszczone Zosiu. Zmiana na plus!

  5. Wspaniały przepis, Zosiu. Smak dzieciństwa. Zrobię koniecznie zwłaszcza, że teraz jabłka takie pyszne. Bardzo ładna i elegancka nowa osłona bloga:-)
    Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
    Marta:-)

    • Dzięki Marto! Mamy podobnie – te jabłuszka to całe dzieciństwo – szczególnie, gdy wracałam ze szkoły, zawsze na nas czekały :)

      Uściski!

    • Aniu, dziękuję za wiadomość i za to, że znalazłaś chwilkę, żeby tu zajrzeć.

      Pięknego początku jesieni!

  6. WOW! tego się nie spodziewałam. Cudna odsłona! gratulacje. A kiedy nowy e-book? Zdradź troszkę więcej..

    • Małgosiu, dziękuję, cieszę się bardzo, że Ci się podoba :))
      A co e-booka, to postaram się już w najbliższy poniedziałek uchylić rąbka tajemnicy :)

      pięknego weekendu!

  7. Zmiana bloga super na plus! 😍
    Sto razy lepiej się czyta a racuszki uwielbiam i zrobię z Twojego przepisu 🥰☀️🤍

  8. Dzien dobry
    Czy racuchy wg tego przespisu sie udadza jesli jablka beda starte na tarce ?
    Niestety moje maluchy nie chca jesc z duzymi kawalkami jablek :-(

    • Moniko, myślę, że tak. Nie pamiętam, kiedy ostatnio tarłam je do przepisu, ale obiecuję, że wyjdą! Wszystko też zależy od finalnego nakładania ciasta na patelnię. Trzymam kciuki!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.