Umawiamy się tak: ja pokazuję Wam, jak zrobić to genialne, nieprzyzwoicie proste cudo – czyli twarogowe syrniki z gorącymi konfiturami porzeczkowymi – a Wy dyskretnie podrzucacie przepis swojej drugiej połówce z sugestią: „to by mi się przydało w sobotni poranek, najlepiej do łóżka i może z kawą i z pocałunkiem? A to już sami oceńcie!
Te puszyste placuszki z delikatnego twarogu to coś pomiędzy deserem a ciepłym śniadaniem, które rozpieszcza już od pierwszego kęsa. Ich smak najlepiej dopełnia intensywna, lekko kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki – domowa lub gotowa, jeśli akurat nie macie czasu na robienie zapasów.
Skład:
400 g sera twarogowego
1 jajko
40 g cukru pudru
50 g kaszy manny + do obtaczania
szczypta soli
do podania: ok. 250 g czarnej porzeczki + 2 łyżki erytrytolu + starta z skóra z 1/2 limonki
A oto jak to zrobić:
- W naczyniu widelcem rozdrabniamy twaróg. Dodajemy jajko, cukier, kaszę manną i mieszamy. Z ciasta formujemy syrniki (konsystencja i kształt ciasta podczas formowania ma przypominać małe kotleciki). W trakcie formułowania warto obtoczyć dłonie z kaszy mannej i wówczas formować syrniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła – z obu stron do zrumienienia. Podajemy na ciepło z gorącą konfiturą.
- Aby zrobić konfiturę z czarnej porzeczki: umyte porzeczki umieszczamy w żeliwnym garnku, dodajemy erytrytol i skórkę z limonki, podgrzewamy do zagotowania, zmniejszamy płomień i trzymamy na małym ogniu przez 10-15 minut.
Jeszcze nie ma komentarzy