* * * Coraz częściej mówi się o zbawiennych wartościach wody kokosowej. Dotychczas myliłam mleko kokosowe z wodą kokosową, a tymczasem między jednym a drugim napojem istnieją znaczące różnice. Otóż woda kokosowa to odżywczy, prawie całkowicie pozbawiony tłuszczu płyn, który po potrząśnięciu chlupocze w zielonym kokosie. Po rozbiciu orzecha widzimy przezroczystą ciecz. Im młodszy kokos, […]

* * * Uwielbiam pasty! Najczęściej miksuję to co mam pod ręką i w efekcie końcowym mam wspaniały dodatek do chleba, ziemniaków, naleśników lub makaronu. Po poworcie z podróży marzyłam o prostym daniu, a pasta z ugotowanych na twardo jajek, pietruszki, czosnku i odrobiny anchois doskonale pasuje do młodych ziemniaków. Jeżeli końcowy smak może wydawać […]

Przesyłam gorące uściski z Gozo! To raj na ziemi … z ograniczonym dostępem do internetu :-) Jak tylko wrócę to z przyjemnością podzielę się z Wami tymi pięknymi widokami. W międzyczasie możecie znaleźć więcej zdjęć i relacje z podróży na Instagramie. Do zobaczenia! Zosia

Kiedy byłam dzieckiem pomysł łączenia gorącego ciasta wyjętego prosto z piekarnika ze szklanką letniego mleka był najwspanialszym pomysłem, jaki można było sobie zamarzyć na śniadanie. Mama od czasu do czasu piekła nam takie cuda specjalnie na sobotnie poranki, które leniwie przeciągały się aż do południa, do bajki Disney'a (z tego co pamiętam leciała na ,,jedynce"). Świat wydawał […]

* * * Do tego przepisu powracam bardzo często – szczególnie w ciągu tygodnia, kiedy natłok obowiązków nie pozwala mi na dłuższe spędzenie czasu w kuchni. Przepis ten pochodzi jeszcze z moich czasów studenckich. Mieszkając przez osiem miesięcy w akademiku w Regensburgu napatrzyłam się na różne studenckie eksperymenty kulinarne. Podstawowa zasada – ma być nie drogo, szybko i […]