Skip to main content

Proste ciasto ucierane z owocami // Simple sponge cake with fruit

* * *

Parę dni temu, napisała do mnie dziewczyna (1 klasa gimnazjum), że potrafi już z pamięci upiec moje ciasto cytrynowe. Należy ono do Jej ulubionych przepisów, gdyż jest niezwykle proste w przygotowaniu :-) Jednocześnie podsunęła mi myśl, żeby opublikować taki przepis w którym możemy wykorzystać większość sezonowych owoców (truskawki, brzoskwinie, jagody, agrest, porzeczki lub śliwki) i zabrać na piknik. Mam zatem nadzieję, że dzisiejszy wpis sprosta Jej i Waszym oczekiwaniom i będziecie mieli ochotę z niego skorzystać. 

Skład:

(forma do pieczenia o średnicy 28 cm)

ok. 600-700 g morelek lub dowolnych owoców

200 g masła

250 g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

5 jajek

1 łyżka cukru wanilinowego

200 g brązowego cukru

skórka i sok z cytryny

1 łyżka extraktu z wanilii

4 łyżki kwaśnej śmietany

A oto jak to zrobić:

1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy żółtka, śmietanę, cukier wanilinowy, extrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Białka ubijamy i stopniowo dodajemy do masy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy kawałki owoców. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut, lub do tzw. suchego patyczka. 

2. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie, dopóki ostygnie. Przed podaniem posypujemy cukrem drobnym cukrem.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

* * *

A few days ago, a girl wrote to me (1st class of middle school), that she can already bake my lemon cake from memory. It's one of her favourite recipes, as it's extremely easy to make :-) At the same time she gave me an idea, to post such a recipe in which you can take advantage of all the seasonal fruits available (strawberries, peaches, blueberries, gooseberries, currants or plums) and take it for a picnic. So, I hope that today's post meets her and your expectations and that you will feel like using it.

 

Ingredients:

(Baking tin with a diameter of 28 cm)

approx. 600-700 g aprocots or any other fruit

250 g butter

250 g flour

1 flat teaspoon of baking powder

5 eggs

1 tablespoon vanilla sugar

200 g brown sugar

peel and juice from a lemon

1 tablespoon ofvanilla extract

4 tablespoons sour cream

 

Here's how to do it:

1. Grind butter with sugar until fluffy. While grinding gradually add the egg yolks, cream, vanilla sugar, vanilla extract, lemon zest and juice. Stir until all components have combined. Whip the egg whites and gradually add them to the mixture. At the end, add the sieved flour together with baking powder. Mix everything and transfer it to a bakinf tray lined with baking paper. Decorate with pieces of fruit. Bake the cake in a preheated oven at 180 degrees C for 50 minutes, until the so called dry stick. 

2. Remove the cake from the oven and leave in the form until it cools down. Before serving, sprinkle with fine sugar.

For more images and recipes visit my Instagram profile.

40 Odpowiedzi do “Proste ciasto ucierane z owocami // Simple sponge cake with fruit”

    • Fatalne ciasto niestety. Proporcja masła do maki jest niedobra (za dużo masła), podczas pieczenia tłuszcz bulgotał, topił i kipiał w formie. Zadzwoniłam do mamy (doświadczonej kucharki) to się za głowę złapała, jak usłyszała jak duzo masła jest w przepisie. Ciasto do wyrzucenia. Nie polecam!

  1. Przepis wydaje się być super. Chyba dziś spróbuję. Trzeba się czymś zająć kiedy nauka do sesji wzywa :D

    P.S. W “składnikach” brakuje masła! :)

  2. Wygląda apetycznie. Aj zazdroszczę Tobie Zosiu, 11 letniej Czytelniczce i wszystkim pozostałym posiadającym cudowną umiejętność pieczenia dobrych ciast. Mnie udają się jedynie proste, kruche ciasteczka.

    Pozdrawiam,
    Agnieszka

  3. Świetny przepis…inspiruje do pieczenia! Szkoda tylko, że nie wrzuciłaś zdjęcia ciasta w przekroju….przydałoby się nowicjuszom takim, jak ja :-) Pozdrawiam! ML

  4. Kasiu potrzebuje przepis na jakiś lekki tort na roczek mojej córeczki -proszę o pomoc.

    W wyszukiwarce wychodzi mi tylko bezowy i kokosowy awiem , ze były na bogu nie raz pyszne lekkie i letnie torty.

    Pozdrawiam Dagmara

  5. Zosiu, pyszne! :) U mnie wersja z truskawkami i proporcje zmniejszone o 1/5 – masło miałam 200g. ;)

  6. Początek Twojego wpisu Zosiu, przekonał mnie bym w koncu napisała do Ciebie, ze jestes dla mnie inspiracja w jednej z najważniejszych spraw, ktora obecnie dzieje sie w moim życiu, a mianowicie – Teoja książka kucharska jest tematem mojej pracy licencjackiej. Mam nadzieje, ze nie masz mi tego za zle :-) dostałam książkę w prezencie (mam nawet dedykacje od Ciebie o ktora postarała sie moja mama na jednym ze spotkań autorskich w galerii bałtyckiej) i szukając pomysłu na temat pracy, pomyslałam ze czemu by nie pisac o czymś co mnie interesuje. Co prawda, studiuje filologie rosyjska a moja specjalizacja to translatoryka i język biznesu, ale tak to podciagnelam zeby mogło byc, ze ostatecznie, niektóre z Twoich przepisów tłumacze na język rosyjski i badam różnice w językach :-)
    Chciałam po prostu napisac, ze jestes dla mnie wzorem i dziekuje Ci za przepisy i zdjecia i za to, ze dzieki Twojej książce juz niedługo bede miec wykształcenie wyższe :))
    Pozdrawiam serdecznie!

    • wowwwwwwww! Nawet nie wiem co powiedzieć :-))) To zdecydowanie największe wyróżnienie jakie mnie dotychczas spotkało od czasu założenia bloga :-) Trzymam zatem mocno kciuki i nie ukrywam, że z przyjemnością poznałabym efekty :-) Powodzenia! Zosia

      • Cieszę się, że tak przyjęłaś tę wiadomość (przyznam, że trochę się obawiałam, bo w końcu nie spytałam o zgodę :D).

        Z pewnością poinformuję Cię Zosiu o rezultatach :) Pozdrawiam!

    • witaj! ja również studiuje filologię rosyjską i również uwielbiam Zosię, jej bloga, przepisy i niedługo planuję nabyć książkę :) czy mogłabyś mi powiedziec coś więcej na temat swojej pracy licencjackiej? Ja dopiero za rok będę pisać, ale bardzo mnie tym zainteresowałaś :) pozdrawiam serdecznie!

  7. Zosieńko upiekłam i przed chwilą wyjęłam z pieca:) pachnie wspaniale i już się nie mogę doczekać kiedy spróbuje :))) Dzięki bardzo za kolejny sprawdzony przepis :*

    Maja

    • Wspaniale!!! Dziękuję serdecznie za odwiedziny i cieszę się, że ciasto się udało :)

  8. upiekłam wczoraj, zamiast morelek miałam nektarynki. Ciasto wyszło dość mokre i wyszedł mi mały zakalec przy spodzie :( trzymałam się ściśle przepisu, odmierzyłam składniki na wadze kuchennej, wiesz może co mogłam zrobić źle? na szczęście i tak ciasto smakuje wszystkim domownikom :-)

  9. Zosiu mam do Ciebie pytanie odnośnie brązowego cukru, jakiej firmy używasz? Z góry dziękuje za odpowiedź.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

  10. Mam pytanie. Jak ubije białka, to dodaje je do masy przed wymieszaniem jej z mąką wraz z proszkiem do pieczenia?
    Wydaje mi się, że pianę z białek dodajemy na samym końcu i pòźniej delikatnie ją mieszamy z całością i przelewamy do tortownicy.

  11. PS. Zosia jesteś niesamowita. Wypróbowywuje już któryś z Twoich przepisów i na żadnym sie nie zawiodłam. Pozdrawiam i życze powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga! ;)

  12. Cudownie. Myślę, że Czytelniczka będzie zachwycona. Tymczasem ja wpisuję brzoskwinie na swoją weekendową listę zakupową ;-)

  13. Zosiu, grind w wersji angielskiej to tu raczej nie pasuje :) raczej “mix”. Ale zrobię dzisiaj :D

  14. Zrobiłam właśnie to ciasto, proporcje takie jak w przepisie, ale u mnie morele opadły po upieczeniu prawie na sam dół, a u Ciebie widzę Zosiu ze praktycznie nic nie drgnęły.
    Poza tym nie wiem jak u Ciebie po przekrojeniu wygląda ciasto (apeluję aby w nast. przepisach robić zdjęcia :)) u mnie natomiast jest takie zakalcowate, tłuste. Nie wiem co zrobiłam źle , bo u Ciebie z wierzchu nawet inaczej wygląda;(
    inne ciasto z morelami lepiej wychodzi mi niż to, a chciałam spróbować czegoś innego
    Pozdrawiam, Kasia

  15. Zdecydowanie cos jest nie tak z proporcjami ciasto wychodzi bardzo tluste nie polecam zosiu byloby milo gdybys odpowiadala na komentarze rowniez tych osob ktorym cos nie wyszlo.

    • Witam serdecznie :-) Zastanawiam się co może być przyczyną, bo raz jeszcze testowałam to ciasto z podanych proporcji – ono rzeczywiście przed pieczeniem ma konsystencje tłustą i po upieczeniu jest ciężkie, mokre ale taki efekt jest celowy. Bardzo mi przykro :(((((

      • Ok rozumiem ciasto ucierane sugeruje lekkie puszyste przynajmniej wszystkie ktore do tej pory pod ta nazwa testowalam. Widocznie sie nie zrozumialysmy .pieklam wczoraj o 19 dzis rano zadtalam pusta brytfanke, moj chlopak zjadla na sniadanie i wzial do pracy twierdzi ze bylo ok…:))))

  16. Zrobiłam dzisiaj to ciasto i z wierzchu wygląda cudownie ale w środku jest zakalec :(. Proporcje zachowałam dokładnie jak w przepisie. Śmietanę wzięłam 12% czy to może mieć znaczenie?

  17. Hm.. w przepisie polskim mamy 200 g masła a w przepisie po angielsku mamy 250 g.. to ile w końcu ?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.