Chicken curry. Danie które można przygotować na wiele sposobów, a główną ideą jest łączenie różnych smaków – słodkiego, kwaśnego, pikantnego i słonego. Proporcje ziół podałam w przybliżeniu. Przyprawiając danie polecam samemu podjąć wyzwanie i wypróbować swoich połączeń smaków. W przepisie jest sporo składników (co prawda, zawsze staram się tak przygotowywać przepisy dla Was, aby składniki były ogólno dostępne i żebyśmy nie musieli odwiedzać […]
Kawa powoli sączy się z ekspresu. Gorące mleko czeka na stole, a w piekarniku ciasteczka zbożowe nabierają złocistego koloru – taki planuję sobotni poranek. Przepis jest jak zwykle prosty – wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciastka pieką się niesłychanie szybko (jedynie 12-15 minut). Nie zawierają mąki ani cukru (jeżeli ktoś […]
Dzisiejsze śniadanie, to mała odmiana dla tradycyjnej owsianki, granoli czy po prostu zwykłych płatków z mlekiem lub jogurtem. Te małe ziarenka to nasiona szałwii hiszpańskiej zwane chia. Praktycznie nie trzeba się z nimi za bardzo obchodzić, wystarczy zalać mlekiem lub sokiem, a po krótkim czasie zaczną żelować konsystencje, w której zostały namoczone. Zmieszałam je z rozmrożonymi truskawkami i mlekiem. Odstawiłam […]
Tarta Tatin czyli tzw. tarta odwrócona. Wykonanie jej chodziło za mną od samego przyjazdu z Paryża. Oryginalna tarta Tatin podawana jest z jabłkami a cały jej kunszt polega na tym, iż najpierw formę wypełniamy karmelizowanymi jabłkami a dopiero później przykrywamy ciastem. Historia głosi, że jej twórczyni stworzyła ją na skutek roztargnienia. Stała się jednak ogromnym hitem i doczekała się […]
W dzisiejszym przepisie zależało mi na tym, by pokazać że rybę nie trzeba wyłącznie smażyć w głębokim oleju. To dość ważne, by korzystać ze zróżnicowanych przepisów, dostarczając organizmowi różnorodnych składników odżywczych. W tym przepisie wystarczy podsmażyć czosnek, cebulę i cukinię z dużą garścią świeżej szałwii, a następnie przykryć tym filety z pstrąga i zapiec w […]