14 lutego 2015

Paryż kulinarnie

* * * Ulicami Paryża można podążać bez końca. Kawiarnie, restauracje, zabytkowe kamienice, ogrody w samym środku miasta i zabytki których nie sposób odwiedzić, choćbym miała spędzić tu kilka miesięcy. Nasz wyjazd był dość krótki ale intensywny. Pomimo, iż były to ostatnie dni stycznia, to pogoda wprost wymarzona na całodzienne wycieczki. Pełne słońce i temperatura w okolicy 10 stopni, pozwoliły mi na całkowite zatracenie […]

* * * Jest wiele deserów które z pewnością planujecie przygotować dla swoich najbliższych. Nie ulega wątpliwości, iż te wykonane samemu sprawią największą przyjemność. Jeżeli jeszcze wahacie się nad ostatecznym wyborem to polecam sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami. Jest bardzo lekki i delikatny w smaku. Nie wymaga dużych umiejętności, warto jedynie pamiętać, że potrzebuje […]

* * * To bez wątpienia przepis z którego jestem bardzo dumna. Nie znam się na cieście drożdżowym i są to moje pierwsze kroki. W moim domu najczęściej piekło się kruche ciasta, biszkopty lub desery z tego co było akurat pod ręką. Istnieje sporo porad i wskazówek jak sobie radzić z ciastem drożdżwoym … po tym przepisie, wiem […]

Kasza gryczana z kefirem to wspomnienie z dzieciństwa. Czasem dorzucaliśmy do niej podsmażony boczek, garść posiekanej pietruszki i obiad gotowy. W dzisiejszym przepisie proponuję ją podać z upieczonymi polędwiczkami z jabłkami, selerem i pieczarkami. Danie nie wymaga większego poświęcenia czasu, a dzięki wcześniejszemu podsmażeniu ziół na patelni, wszystkie składniki nabierają głębszego aromatu. Niedawno ktoś z Czytelników poprosił mnie […]

Kolorowe ziemniaki? A to heca! Kilka tygodni temu otrzymałam wiadomość od bardzo sympatycznej Czytelniczki Lidii z dalekiego krańca Polski. Zapytała się mnie wprost, czy w trakcie swoich kulinarnych eksperymentów nie chciałabym wypróbować kolorowej odmiany ziemniaka? Przy okazji dowiedziałam się, iż Pani Lidia wraz z mężem Krzysztofem z zamiłowania uprawiają w swoim gospodarstwie warzywa o których mało kto słyszał […]