To jest zawsze odwieczny problem, co podać dzieciom do picia. Naturalnie, najlepsza jest woda niegazowana i z tym stwierdzeniem pewnie się każdy ze mną zgodzi. Jednak im dziecko jest starsze, tym bardziej jest czujne na pokusę czyhającą w kolorowej buteleczce lub puszczce z zachęcającym misiem- wtedy choćby najładniejsza szklanka wody nie ma szans! Pochodzę z pokolenia dzieci, których rodzice stawali na głowie żeby zorganizować […]

29 listopada 2013

Gingerbread cookies

Długo poszukiwałam przepisu na świąteczne pierniki. Te, które dotychczas przygotowywałam, przynosiły nam masę frajdy z racji wspólnego pieczenia i dekorowania, ale później i tak lądowały na choince i nikt już ich więcej nie próbował (z wyjątkiem mojego łasucha-labradora). Tym razem się udało. Wyszły idealnie kruche. Pierwsza cała blacha w mig zniknęła. Musiałam dorobić, żeby móc Wam pokazać. Wyszły tak jak […]

25 listopada 2013

Everyday cooking No. 6

Dzisiejszy przepis to moje ulubione rozwiązanie na obiad na tzw. dwa dni :) Możemy go dzień wcześniej przygotować i przed samym podaniem jedynie na chwilę umieścić w rogrzanym piekarniku. Praktycznie, każdy rodzaj mielonego mięsa nadaję się do tego dania, a kwestia doboru warzyw zależy już od naszych upodobań. Co sądziecie?

Oto mój szybki i nieskomplikowany sposób na mały podwieczorek. Wystarczy nam kilka podgotowanych owoców, wymieszanych z jogurtem naturalnym i mamy pewność że nasz deser nie zawiera zbędnych cukrów. Możemy go przygotować w formie pitnego jogurtu lub w gęstszej formie np. jako dodatek do naleśników, twarogu lub pokrojonych owoców. Co więcej zyskujemy również kompot, który wytworzył się w trakcie krótkiego gotowania.