Skład: ciasto: 150 g mąki 30 g cukru 125 g pokrojonego w kostkę masła 1 łyżka wody (opcjonalnie) farsz: garść orzechów włoskich 10-12 herbatników (Petit-beurre) 4 obrane jabłka (szara Reneta) 1,5 szklanki puree z dyni (sposób podano w przepisie) 3 jajka 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1/2 […]
Aż trudno było przejść obojętnie obok tak interesującej i minimalistycznej w swoim charakterze cukierni. Zupełnie coś nowego!
Przepis na ciasto marchewkowe, ku memu zaskoczeniu spotkał się z dużym zainteresowaniem. Dziś proponuję jego uzupełnienie, czyli polewę. A może komuś zasmakuje … :)
Odwiedzanie restauracji, to jeden z najprzyjemniejszych przywilejów prowadzenia bloga kulinarnego. Z reguły są one polecane przez przyjaciół, znajomych, a w ostatnich miesiącach przez naszych Czytelników. Oprócz dużej dawki inspiracji kulinarnych, są częścią kultury i obyczajów związanych z jedzeniem. Jest coraz więcej miejsc, gdzie celebracja tak ważnej strony naszego życia, jest pokazana na wiele sposobów.
W tym przepisie tak naprawdę nie ma jakieś większej i ukrytej filozofii. Kupuję gotowe ciasto francuskie, dostępne prawie w każdym większym sklepie spożywczym, cebulę i pietruszkę zazwyczaj mam głęboko schowaną na dnie lodówki. A kurki to pozostałości z jesiennych spacerów.
Skład: 1 jajko 2 tosty garść świeżej rukoli 1 starty ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 100 g parmezanu sól i pieprz A oto jak to zrobić: 1. Rukolę, parmezan, czosnek i oliwę miksujemy w robocie kuchennym na wyjątkowo gładką masę. Dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. 2. Nakładamy […]