Przepis na ciasto marchewkowe, ku memu zaskoczeniu spotkał się z dużym zainteresowaniem. Dziś proponuję jego uzupełnienie, czyli polewę. A może komuś zasmakuje …  :)

Skład na polewę:

200 g białego serka, naturalnego

1 łyżeczka cukru wanilinowego

50 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

2-3 łyżki masła

 

 

 

A oto jak to zrobić:

1. Serek miksujemy z masłem na wyjątkowo gładką masę. W trakcie mieszania, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Na końcu skrapiamy cytryną. Tak przygotowaną masę, nakładamy na ciasto ale dopiero jak ostygnie.

Dla przypomnienia, przepis na ciasto marchewkowe:

http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/marchewkowe-pole-rosnie-wokol-mnie/

Kategorie:

41 odpowiedzi na “Śnieżnobiała polewa do ciasta marchewkowego.”

  1. Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych ciast.Wczoraj po długich poszukiwaniach kupiłam formę do tarty-w końcu:)Więc powrócę do Twoich starszych przepisów.
    ps.fajnie,że można tu wejść i czerpać inspiracje bo już wiele razy miałam tak,że wchodziłam do kuchni i pierwsza myśl -nie wiem kompletnie co ugotować-zajrzę na bloga Zosi-na pewno coś znajdę:)
    Pozdrawiam ciepło:)))

  2. jeszcze bym posypala troche cynamonem, mniam! :)

  3. Biały serek naturalny? Czyli jaki…? Rozumiem, że homogenizowany, twaróg się nie nada?
    Proszę podpowiedzcie o jaki serek chodzi…

  4. Polewa wygląda świetnie, musi idealnie pasować do ciasta :)
    Ale… do ciasta z łyżeczką?! Zawsze widelczyk!

  5. Wygląda naprawdę bardzo smakowicie i estetycznie;>
    Zauważyłam, że bardzo dbasz o estetyke…:D

  6. No dziewczyny, nie ma lekko, jak publikujecie przepis na moje ulubione meksykanskie ciasto, to sie wpraszam na jego jedzenie! Mowcie tylko gdzie i kiedy:) a wystarczylo dac znac ze robicie, to bym wpadla na konsumpcje popublikacyjna hehe

  7. mniamuśś… ;P

  8. Wlasnie wczoraj jadlam ciasto marchewkowe po raz pierwszy w zyciu i musze przyznac, ze bylo pyszne…
    Zamiast polewy, byla warstwa kremu serowego i posypka z migdalow..pyszne:)

  9. Zosiu, Tobie zawsze tak pieknie wyrasta to ciasto a mi zawsze opada:( jakie robie błędy??? pomocy:(

  10. Kochana Zosiu, dzięki Twoim przepisom coraz bardziej lubię gotowanie. Piękne zdjęcia i dokładne instrukcje sprawiają, że Twoje przepisy są naprawdę użyteczne i pomagają nam stworzyć cudowne dania ;)
    Ostatnio wymyśliłam sobie, że fajnie by było upiec sobie muffinki- od razu pomyślałam o Twojej stronie, ale chyba nie ma tu takiego przepisu. Czy znasz jakiś sprawdzony??
    Czekam i z góry dziękuje za odpowiedź :)

  11. ciasto marchewkowe to uczta dla podniebienia!

  12. Zosiu czy mogłabyś dodać jakiś przepis na tort. Malinowy król wygląda pysznie ale trudno teraz o dobre, świeże maliny. Mój chłopak ma urodziny niedługo i chciałabym mu upiec jakiś tort ale zupełnie nie mam pomysłu. Liczę na Ciebie.

  13. Ostatnio jadłam pierwszy raz w życiu ciasto marchewkowe,ale w kawiarni i było pyszne.Teraz powinnam się skusić i sama upiec, a Twoje przepisy i zdjęcia bardzo zachęcają do tego :)

  14. Zosiu, właśnie naszła mnie ochota na kogel mogel, ale sezon na maliny już dobiegł końca, czy uważasz, że jeśli zrobię go z jabłkami, to również będzie smakował ;) ?

    Pozdrowienia

  15. Zosiu, a co z postem o twoich naczyniach, który zapowiadałaś ;) ?

  16. Serek najlepiej śmietankowy, np. Philadelphia.
    A przepis znany z kwestii smaku. Smakuje wyśmienicie!

  17. śliczny pierścionek :) ja staram się zdejmować przy pracach w kuchni bo ciasto lubi się zaplątać itp itd. Mamy teraz taki okres, że można spotkać dynie w sklepach – to może przepis na ciasto dyniowe? przyrządziłam takie kiedyś ale pamiętam je jak przez mgłę :/

  18. O Boże, jakie dobre!

    Dla mnie z polewą, dla rodziny bez. :)

  19. Zosiu! szukam przepisu na koktajl z krewetek – pomożesz? :)

    a mój debiut z ciastem marchewkowym jest zaplanowany na niedzielę. :) jeszcze tylko nie wiem, na którą polewę się zdecyduję: śnieżnobiała, z białej czekolady, serka waniliowego, a może śmietany…? dzięki za inspirację, kochana!

  20. Witam :)

    Chcialabym mojemu chłopakowi upiec na 20 urodziny tort, taki niewielki :) Jedno wymagane; żeby był kokosowy. Masz jakieś pomysły ?

  21. Zosi,
    kiedys pisalas, ze bylas na wymianie studenckiej w Niemczech. Polecam Tobie bardzo fajna strone internetowa wspanialego, niemieckiego, mlodego kucharza Tim Mälzer
    http://www.tim-maelzer.de/
    jego potrawy sa naprawde super, dobre i proste w przygotowaniu.

    Pozdrawiam z Kolonii
    Dorota

  22. ps: polecam Ricotta-Käsekuchen z dnia,
    20.06.2009 Autor: Tim Rubrik: Kuchen & Desserts
    wspaniale ciasto, szybkie, tanie i pyszne
    Pozdrawiam Dorota

  23. Zosiu! Ratunku, czy mnie oczy mylą, czy kilka dni temu był wpis o tarcie na słodko z orzechami i miodem… tak bardzo chciałam to przyrządzić i nie mogę znaleźć tego przepisu.. :(

  24. Dzieki za przepis. Ciasto wyszlo idealnie i zostalo spalaszowane w mgnieniu oka. Pychotka! Nie sadzilam ze mozna zrobic tak pyszne ciasto z marchewki. Dzis znalazlam przepis na amerykanskie ciasto z… burakow. Brzmi dziwnie ale z pewnoscia sprobuje :) Podaje link dla zainteresowanych: http://www.femalefirst.co.uk/foodanddrink/Recipe+American+style+beetroot+pie-1776.html

    Pozdrawiam!

  25. Zosienko!
    Ciasto palce lizać! Kocham twoje przepisy, naprawdę.
    Tylko moje wyszło takie jaśniejsze, nie wiem czy ja nie dopiekłam, czy ty trochę przypiekłaś (nie obraź się, Zosiu)?
    Pozdrowienia z gór przesyła Andżela!

  26. od dawna szukałam przepisu na taką [polewę do ciasta marchewkowego. uwielbiam ją:)

  27. Moze byc twaróg??

    • Myślę, że lepszym pomysłem będzie użycie serka Mój ulubiony z Wielunia, który jest idealny do tego kremu – gładki, jedwabisty niemalże i przede wszystkim nie za kwaśny.

Dodaj komentarz