Skład: (przepis dla 2 osób) 1 pierś z kurczaka (podwójna) 25 g startego sera parmezan 2 żółtka garść świeżej roszponki (opcjonalnie: sałata, rukola) sól i pieprz ocet balsamiczny / oliwa z oliwek A oto jak to zrobić: 1.  Do średniej miseczki przelewamy żółtka i roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiego naczynia przesypujemy parmezan. […]

,,Niech go pani zaprosi na obiad, panno Emmo, wybierze mu najlepszy kawałek ryby i kurczęcia, ale wybór żony niech pani jemu pozostawi".  (Książka kucharska Jane Austen, Maggie Black, Deride Le Faye, Wydawnictwo Literackie, 2010).       Wykwintna podróż w życie domowe i towarzyskie wyższej klasy angielskiej z początku XIX wieku. Dla wszystkich, którzy ubóstwiają autorkę […]

31 sierpnia 2011

Summer moved on …

… and the way it goes    You can't tag along     Honey moved out     And the way it went                                                             Leaves no doubt …    […]

30 sierpnia 2011

Sierpniowa zupa z kurek.

Skład: ok. 200 g kurek (umytych i oczyszczonych) 2 obrane ziemniaki 2 duże cebule kilka kawałków czerwonej papryki chili garść swieżego koperku 1,5 litra wywaru drobiowego 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżka cukru 1 łyżka masła sól i pieprz A oto jak to zrobić: 1. Cebulę siekamy w talarki i smażymy na rozgrzanej patelni […]

27 sierpnia 2011

Italian Panna Cotta!

Skład: 250 ml śmietanki kremówki 36% 200 ml świeżego mleka 3,2 % 60 g cukru 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii  2 łyżki żelatyny w proszku do podania: mus malinowy, świeże maliny, listki świeżej mięty A oto jak to zrobić: 1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Laskę wanilii […]

Skład: (przepis dla 2 osób) 200 g dużych, surowych krewetek 150 g makaronu jajecznego 160 ml mleczka kokosowego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 5 ząbków czosnku 1/2 małej czerwonej papryki (bez nasion) 1 zielona papryka garść świeżego estragonu 1/2 łyżeczki curry sól i pieprz A oto jak to zrobić: 1. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy […]