*    *    *   Dzisiejszy wpis dedykuję tym wszystkim osobom, które kochają lasagne! Gdybym wiedziała, że tyle przyjemności sprawi mi przygotowanie domowego makaronu, to zdecydowanie szybciej podzieliłabym się z Wami efektami. Wizja wałkowania ciasta zawsze wydawała mi się szaleństwem, tak więc najczęściej pozostawały kupne płaty. Niestety smak był daleki od tych z włoskich trattorii…. Czytaj dalej

*    *    *   W tym przepisie pozwoliłam sobie na dużą improwizację. Chciałam uniknąć bladoróżowego koloru i smaku, który przywołałby szkolną stołówkę. Moje gołąbki nie mają ryżu, nie przybrały idealnego kształtu (nie korzystam z wykałaczek) a zamiast gęstego sosu grzybowego jest pomidorowa passata, którą przyprawiłam ziołami. Wiem, że gołąbek gołąbkowi nierówny, a każdy… Czytaj dalej

*    *    *   Marchew, buraki, pietruszka lub seler to warzywa, które są silnie zakorzenione w naszej kulinarnej tradycji. Do ich właściwości dobroczynnych nie muszę nikogo przekonywać. Teraz o tej porze roku, sięgamy po nie praktycznie codziennie. Począwszy od świeżych soków, po pieczone warzywa, duszone i utarte na gęste kremy. A zatem kiedy… Czytaj dalej

*    *   *   Nasze pokolenie nie przywykło do robienia zapasów – wręcz przeciwnie, bywały chwile, że dyskretnie uśmiechaliśmy się do siebie przy stole, słysząc ile to słoików zapraw znów wylądowało w spiżarce. Sięgając pamięcią, zdarzały się sezony tak obfite w owoce, że dłonie nam drętwiały od obierania i krojenia. Kto by wtedy… Czytaj dalej

Chciałabym podzielić się z Wami zestawieniem przepisów z prostym składem. Tak, żeby nieco ułatwić Wam gotowanie w tym najbliższym czasie. Myślę, że każdy z nas ma w swoich zapasach woreczek soczewicy, puszkę fasoli lub paczkę makaronu. W poniższych przepisach uwzględniłam również zamienniki. Mam nadzieję, że Wam się przydadzą. Przy okazji poprosiłabym Was również o podzielenie… Czytaj dalej

*    *   *   Wbrew pozorom przygotowanie pieczonej kaczki to dość łatwa i przyjemna sprawa. Pamiętam jednak, że moje pierwsze próby, które niestety wypadły na uroczystości rodzinnej, wcale do łatwych nie należały. Wówczas podjęłam się smażenia wyłącznie piersi kaczki i w efekcie końcowym wyszły twarde jak guma. Powracając jednak do dzisiejszej propozycji, taka… Czytaj dalej

*   *   * Inicjując ten cykl przepisów nie spodziewałam się tak dużego zainteresowania. Zauważyłam, że łatwość odtworzenia i krótka lista produktów ma tutaj kluczowe znaczenie. Idąc tym tropem, chciałabym podzielić się z Wami moim pomysłem na aromatyczne mięso, które może być daniem głównym (z ulubionymi dodatkami), stanowić jako dodatek do mieszanki sałat lub… Czytaj dalej

Spaghetti z bobem, cukinią, czosnkiem, pietruszką i tuńczykiem Makaron w sosie serowym z prawdziwkami, wędzonym boczkiem i prażonymi orzechami Makaron z sosem pomidorowym, indykiem, kaparami i wędzoną papryką Makaron z zielonym pesto Carbonnara z groszkiem cukrowym Fettuccine z pieczarkami, pancettą i sosem mascarpone

*   *   *   Pomyślałam sobie, że może warto wznowić cykl przepisów poświęcony konkretnym potrzebom. I choć sama nieustannie próbuję zminimalizować czas poświęcony w kuchni (szczególnie w tygodniu, kiedy inne obowiązki przysłaniają potrzebę głodu :-D) to wciąż poszukuję nowych rozwiązań, tak by zadowolić wszystkich domowników. Większość z nas lubi gotować; gotowanie faktycznie może… Czytaj dalej

*    *    *    Nastrój świąteczny w naszej rodzinie zaczyna się udzielać już na parę tygodni przed samym świętem Bożego Narodzenia. Początkowo, celebrowanie okresu przedświątecznego, rozpoczynamy od wspólnych rozmów dotyczących potraw świątecznych. To niezwykle przyjemne i osobiste chwile, bo angażujemy się wszyscy – i to dzięki wspólnym przygotowaniom, możemy poczuć w Święta ową… Czytaj dalej

*    *    *   Zanim zacznę się z Wami dzielić świątecznymi przepisami pomyślałam, że chrupiący schabowy będzie idealny na końcówkę listopada. Często pytacie mnie w wiadomościach o takie typowe, tradycyjne przepisy, np. jak robię domowy krupnik albo jak zawijam zrazy (niestety obie pozycje są na mojej czarnej liście). Myślę jednak, że dzisiejsza propozycja… Czytaj dalej

*    *   * Dzisiaj będzie krótko i na temat. To danie niej jest dietetyczne. Nie z tymi składnikami. To danie ma poprawić nastrój i przynieść (chwilowe :)) ukojenie. Instrukcja nakazuje, żeby przygotować je w przytulnym wnętrzu kuchennym, bez pośpiechu. A gdyby tak się stało, że po wyjęciu z piekarnika połowa nagle znika, to… Czytaj dalej

*    *    *   Jednym z produktów, bez którego nie potrafię się obejść w moim codziennym gotowaniu jest dobrej jakości makaron. Czasami wystarczy, że podsmażę na maśle czosnek, dodam trochę ziół, wymieszam z tartym parmezanem, oliwą truflową i wychwalam taki makaron, jako największe cudo! Szczególnie teraz, gdy nieco więcej wysiłku wymaga ode mnie… Czytaj dalej