*   *   * Pytanie o polecane miejsce w Trójmieście z dobrą rybką, pada mniej więcej dwa razy w tygodniu od założenia mojej strony, czyli od 2011 roku. Częstotliwość całkiem spora i przyznam Wam szczerze, że nadal trzymam się kurczowo swojej odpowiedzi, że najlepiej pójść do orłowskich rybaków, kupić siatę ryb za ok. 8-10… Czytaj dalej

Zapraszam Was na kolejny wpis poświęcony polskim blogom kulinarnym. W dzisiejszym zestawieniu znajdziecie nieco więcej blogów dobrze Wam znanych – wegańskich i wegetariańskich. MIEJSCE SZÓSTE Dorota Kamińska Bardzo się cieszę, że istnieją takie blogi na których znajdziemy masę inspiracji na domowe koktajle. Te z bloga Doroty intrygują kolorem i smakiem. Koktajl ze zdjęcia jest z… Czytaj dalej

29 stycznia 2018

Usmażmy placki!

*   *   * Bardzo prosty i banalny przepis, ale takie najlepiej sprawdzają się w ciągu tygodnia. Jeżeli lubicie smażone placki ziemniaczane, to koniecznie wypróbujcie połączenie buraków z cukinią. Podaję je z kwaśną śmietaną z dużą ilością czosnku i garścią świeżych kiełków. Odgrzewane na drugi dzień, też smakują! Skład: 1 duży burak (obrany ze… Czytaj dalej

*   *   * Tak. Jestem fanką wszystkich gęstych zup. Tylko jest jedna ważna sprawa, aby w smaku nie przypominały zupek dla niemowlaków, bo konsystencja jest bardzo zbliżona :-) Ale tak na poważnie, to zaskakujące, jak kilka przypraw potrafią podkręcić smak potrawy. Czy o tej porze roku też ratujecie się rozgrzewającymi zupami? Skład: 1 litr bulionu… Czytaj dalej

Przed nami kilka dni do wigilii – jeżeli jeszcze zastanawiacie się nad świątecznymi potrawami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was kilka przepisów, które spotkały się z Waszym największym zainteresowaniem. Oto one: Drożdżowy wieniec z pietruszką, czosnkiem, orzechami włoskimi z dodatkiem gruboziarnistej soli. Świetna alternatywa dla pieczywa. Nie wszyscy są zwolennikami świątecznego karpia, którego można śmiało zastąpić… Czytaj dalej

*   *   * Dzisiejszy przepis na kulebiak pochodzi od mojej kochanej Teściowej, która przygotowuje go bezbłędnie i praktycznie z zamkniętymi oczami. Na wszystkich rodzinnych uroczystościach podawany jest z barszczem na prawdziwym zakwasie (taki, co stoi w kuchni pod przykryciem przez cały tydzień :-)). Tak bardzo go lubię, że tradycyjnie żegnając się dostaję paczuszkę zapakowaną na wynos… Czytaj dalej

*   *   * Po kilku latach testowania przepisów na pizzę doszłam do rozwiązania, że są dwa istotne warunki, które rzeczywiście zaważą o jakości naszej domowej pizzy… i nie mówię to u sprowadzeniu specjalnego pieca :-) Pierwszy to typ mąki, która powinna być bardzo drobno mielona, praktycznie na pył. Posiada najwięcej glutenu i jest całkowicie wyczyszczona z… Czytaj dalej

*   *   * Butter chicken to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Kurczak w towarzystwie mieszanki przypraw Garam Masala staje się wyrazisty i nabiera innego charakteru. W sklepach z kuchniami świata możecie śmiało dostać gotową mieszankę lub samemu utrzeć w moździerzu (w składzie poniżej podałam dokładny spis). Taka mieszanka przypraw z pewnością Wam się… Czytaj dalej

*   *   * W ostatnich tygodniach łapie się na tym, iż stale jestem w biegu – cały czas gdzieś pędzę, odwożę, przywożę albo wracam z moich krótkich wyjazdów służbowych. Niechętnie jem poza domem, szczególnie w nieznanych mi miejscach, więc po powrocie marzę o czymś prostym i domowym. I szybkim, tak żeby móc każdą wspólną… Czytaj dalej