Obiad

Jajka sadzone ze smażonymi kurkami, szalotką i szpinakiem

*  *  * Kurki zawsze kojarzyły mi się z upływem połowy wakacji. Niby jeszcze kilkanaście dni laby ale już pewien niepokój, że pierwszy września coraz bliżej. Jako dziecko nie za bardzo lubiłam szkoły – w domu zawsze tyle się działo, świat wydawał się magiczny i zdecydowanie ciekawszy. Od połowy sierpnia zazwyczaj zaczynał się okres zbierania grzybów. Warunek był […]

Czytaj dalej »

Danie jednogarnkowe, czyli podudzie kurczaka z soczystymi pomidorami, czosnkiem i papryką.

*  *  * Pomysłów na danie jednogarnkowe jest bez liku. Spodziewam, że każdy z Was ma swoje ulubione łączenia smaków – jedni wolą same duszone warzywa z najrozmaitszymi rodzajami kasz lub fasoli. Dla innych bez mięsa się nie obejdzie. Moim ulubionym połączeniem są pomidory z dużą ilością czosnku i świeżych ziół. Najchętniej podaję to danie z […]

Czytaj dalej »

Pierogi z malinami, słodkim twarożkiem i musem truskawkowym

*  *  * W moim domu pierogi owocowe – szczególnie te z jagodami, tłustą śmietaną i posypane cukrem – są największym rarytasem! Ile bym ich przygotowała, to zawsze za mało. Czy Wy też przepadacie za owocowymi pierogami? Skład: (przepis na 4 osoby) 600 g mąki pszennej ok. 300 ml ciepłej wody 2-3 łyżki masła sklarowanego […]

Czytaj dalej »

Najlepsza i najprostsza pasta z bobu z czosnkiem, fetą i koperkiem

*  *  * Dzisiaj będzie krótko i konkretnie. Bób uwielbiam, bo przypomina mi letnie, beztroskie czasy. Leżało się na trawie z głową wpatrzoną w chmury i skubało się bez opamiętania. Garnek ugotowanego bobu zastępował nam najbardziej wymyślne kolacje. Kiedyś publikowałam tu taki przepis, teraz postanowiłam przygotować pastę, która najlepiej smakuje na śniadanie z grzankami i […]

Czytaj dalej »

Gęsta zupa z bobem, ziemniakami, koperkiem i groszkiem cukrowym

*  *  * Groszek cukrowy, bób, świeży koperek, fasolka szparagowa, ogórki małosolne, młode ziemniaki i schłodzona maślanka. Łapię się na tym, że kupuję to w kółko Macieju! Ale nic mi tak nie smakuję, jak najprostsze potrawy – szczególnie o tej porze roku. Dzisiejsza zupa jest trochę takim połączeniem letnich produktów z których teraz najlepiej korzystać. […]

Czytaj dalej »

Meksykańska kolacja na powitanie lata!

*  *  * Chciałam, żeby ta kolacja była kolorowa – w której przeplatają się różne barwy kukurydzy, fasoli, papryczek chili, awokado, świeżej kolendry i soczystych pomidorów. Kuchnia meksykańska wydaje mi się najlepszym wyborem. Potrawy są wyraziste, soczyste i pikantne. Jeżeli planujecie zaprosić znajomych i spędzić letni wieczór przy aromatycznym jedzeniu, to dzisiaj dobrze trafiliście! Skład: 50 […]

Czytaj dalej »

Letnie grillowanie, czyli kilka nowych prostych przepisów, które zachwycą Twoich gości

*  *  * Z myślą o zbliżających się letnich i długich wieczorach, chciałabym Wam podpowiedzieć kilka pomysłów na wspólne kolacje. Jak przystało na lato, nieodłączonym elementem jest oczywiście grillowanie. Jeżeli chcielibyście nieco odejść od klasycznej grillowanej kiełbasy lub skrzydełek z kurczaka, to w dzisiejszym wpisie z przyjemnością dzielę się z Wami przepisami, które przygotowane w […]

Czytaj dalej »

Krucha tarta lubczykowa z twarożkiem śmietankowym i dojrzałymi pomidorami

*  *  * Uwielbiam maj, to mój ukochany miesiąc i gdybym mogła na chwilę zatrzymać czas, to byłby właśnie ten moment. Kwitnący bez, trawa soczyście zielona i pełna życia. To czas kiedy jeszcze nie ma tłumów na plaży, a perspektywa kilku słonecznych miesięcy przed nami napawa mnie ogromnym optymizmem. Na straganach powoli zaczynają się pojawiać krajowe […]

Czytaj dalej »

Jak dobrze upiec rybę na grillu?

*  *  * W ostatnich dniach aura pogodowa nas nie rozpieszcza. Odkąd sięgam pamięcią nie przypominam sobie tak zimnego maja – wczoraj budząc się wczesnym rankiem z niedowierzaniem przyglądałam się płatkom śniegu, które opadały na rozwinięte pąki kwiatów poziomek. Na myśl o wszystkich sadownikach serce mi się kraje – oby kolejne dni były dla nich łaskawsze, […]

Czytaj dalej »

Krucha tarta zapiekana w sosie serowym z łososiem i porem

*  *  * O tej porze roku chętnie przygotowuję tarty na słono. Możemy upiec ją dzień wcześniej, zapakować do piknikowego kosza i poczęstować najbliższych, siedząc na łące. Myślę, że to mógł by być jeden ze sposobów na odpoczynek! Skład: dowolna forma np. o średnicy 26 cm lub podłużna kruche ciasto: 175 g mąki pszennej 125 g masła […]

Czytaj dalej »

Co można zrobić z liści rzodkiewki i marchewki?

*  *  * Dzisiejszy wpis z przyjemnością poświęcam wszystkim zielonym liściom, które najczęściej machinalnie odcinamy myjąc rzodkiewki lub młodą marchew. Zamiast nieświadomie pozbywać się doskonałego źródła witaminy C, fosforu i żelaza, liście warto wykorzystać do produkcji domowego pesto. Odkąd moja Mama nauczyła mnie robić pesto z lebiody – która rosła w naszym ogrodzie wielkimi kępami – […]

Czytaj dalej »

Placuszki z kaszą quinoa, szpinakiem, czosnkiem i fetą

*  *  * Lubię przepisy, które można robić na oko, dorzucające różne przyprawy świata i najlepiej ugniatając wszystkie składniki jednym widelcem. Tak jest w przypadku tych placuszków. Oczywiście możemy je upiec, ale ja jednak wolę smażone – tylko koniecznie pod przykryciem, żeby się nie rozpadły. Doskonała alternatywa dla zwykłego mielonego :) Skład: (przepis na 10-12 […]

Czytaj dalej »

Wielkanocna sałatka z kaszą quinoa i domowym majonezem bazyliowym

*  *  * Do Świąt Wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu, więc w najbliższych dniach będę przedstawiać Wam świąteczne propozycje. Każdy dom ma swoje ulubione, tradycyjne smaki, które są szczególne dla okresu świątecznego. Zapewne sałatka gości w Waszych domach, a większość jest przygotowywana z ugotowanych warzyw. Moja propozycja zakłada surowe z dodatkiem domowego majonezu, który przygotowuje się […]

Czytaj dalej »