*   *   * Tak. Jestem fanką wszystkich gęstych zup. Tylko jest jedna ważna sprawa, aby w smaku nie przypominały zupek dla niemowlaków, bo konsystencja jest bardzo zbliżona :-) Ale tak na poważnie, to zaskakujące, jak kilka przypraw potrafią podkręcić smak potrawy. Czy o tej porze roku też ratujecie się rozgrzewającymi zupami? Skład: 1 litr bulionu… Czytaj dalej

Przed nami kilka dni do wigilii – jeżeli jeszcze zastanawiacie się nad świątecznymi potrawami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was kilka przepisów, które spotkały się z Waszym największym zainteresowaniem. Oto one: Drożdżowy wieniec z pietruszką, czosnkiem, orzechami włoskimi z dodatkiem gruboziarnistej soli. Świetna alternatywa dla pieczywa. Nie wszyscy są zwolennikami świątecznego karpia, którego można śmiało zastąpić… Czytaj dalej

*   *   * Dzisiejszy przepis na kulebiak pochodzi od mojej kochanej Teściowej, która przygotowuje go bezbłędnie i praktycznie z zamkniętymi oczami. Na wszystkich rodzinnych uroczystościach podawany jest z barszczem na prawdziwym zakwasie (taki, co stoi w kuchni pod przykryciem przez cały tydzień :-)). Tak bardzo go lubię, że tradycyjnie żegnając się dostaję paczuszkę zapakowaną na wynos… Czytaj dalej

*   *   * Po kilku latach testowania przepisów na pizzę doszłam do rozwiązania, że są dwa istotne warunki, które rzeczywiście zaważą o jakości naszej domowej pizzy… i nie mówię to u sprowadzeniu specjalnego pieca :-) Pierwszy to typ mąki, która powinna być bardzo drobno mielona, praktycznie na pył. Posiada najwięcej glutenu i jest całkowicie wyczyszczona z… Czytaj dalej

*   *   * Butter chicken to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Kurczak w towarzystwie mieszanki przypraw Garam Masala staje się wyrazisty i nabiera innego charakteru. W sklepach z kuchniami świata możecie śmiało dostać gotową mieszankę lub samemu utrzeć w moździerzu (w składzie poniżej podałam dokładny spis). Taka mieszanka przypraw z pewnością Wam się… Czytaj dalej

*   *   * W ostatnich tygodniach łapie się na tym, iż stale jestem w biegu – cały czas gdzieś pędzę, odwożę, przywożę albo wracam z moich krótkich wyjazdów służbowych. Niechętnie jem poza domem, szczególnie w nieznanych mi miejscach, więc po powrocie marzę o czymś prostym i domowym. I szybkim, tak żeby móc każdą wspólną… Czytaj dalej

*  *  * … i w końcu przyszła pora na porządny, ciepły obiad. Odkąd poczułam u Hani w przedszkolu unoszący się zapach domowych klopsików obiecałam sobie, że w tygodniu przygotuję podobne w domu. Niby prosty przepis a bardzo go lubimy. Polecam koniecznie wypróbować z kaszą kuskus, którą przed zalaniem wodą nieco podsmażam na maśle z… Czytaj dalej

*   *   * Ten prosty ale pełen smaku przepis to rodzaj jedzenia, który lubię najbardziej gdy jest u nas więcej osób na obiedzie. Po każdym naszym wyjeździe (Czytelnicy którzy towarzyszą mi na Instagramie wiedzą, że mokliśmy w Chorwacji :)) zawsze czekam z wytęsknieniem na rodzinny obiad przy którym możemy się wszyscy razem spotkać i nadrobić… Czytaj dalej

*  *  * Kurki zawsze kojarzyły mi się z upływem połowy wakacji. Niby jeszcze kilkanaście dni laby ale już pewien niepokój, że pierwszy września coraz bliżej. Jako dziecko nie za bardzo lubiłam szkoły – w domu zawsze tyle się działo, świat wydawał się magiczny i zdecydowanie ciekawszy. Od połowy sierpnia zazwyczaj zaczynał się okres zbierania grzybów. Warunek był… Czytaj dalej