Obiad

Krucha tarta lubczykowa z twarożkiem śmietankowym i dojrzałymi pomidorami

*  *  * Uwielbiam maj, to mój ukochany miesiąc i gdybym mogła na chwilę zatrzymać czas, to byłby właśnie ten moment. Kwitnący bez, trawa soczyście zielona i pełna życia. To czas kiedy jeszcze nie ma tłumów na plaży, a perspektywa kilku słonecznych miesięcy przed nami napawa mnie ogromnym optymizmem. Na straganach powoli zaczynają się pojawiać krajowe […]

Czytaj dalej »

Jak dobrze upiec rybę na grillu?

*  *  * W ostatnich dniach aura pogodowa nas nie rozpieszcza. Odkąd sięgam pamięcią nie przypominam sobie tak zimnego maja – wczoraj budząc się wczesnym rankiem z niedowierzaniem przyglądałam się płatkom śniegu, które opadały na rozwinięte pąki kwiatów poziomek. Na myśl o wszystkich sadownikach serce mi się kraje – oby kolejne dni były dla nich łaskawsze, […]

Czytaj dalej »

Krucha tarta zapiekana w sosie serowym z łososiem i porem

*  *  * O tej porze roku chętnie przygotowuję tarty na słono. Możemy upiec ją dzień wcześniej, zapakować do piknikowego kosza i poczęstować najbliższych, siedząc na łące. Myślę, że to mógł by być jeden ze sposobów na odpoczynek! Skład: dowolna forma np. o średnicy 26 cm lub podłużna kruche ciasto: 175 g mąki pszennej 125 g masła […]

Czytaj dalej »

Co można zrobić z liści rzodkiewki i marchewki?

*  *  * Dzisiejszy wpis z przyjemnością poświęcam wszystkim zielonym liściom, które najczęściej machinalnie odcinamy myjąc rzodkiewki lub młodą marchew. Zamiast nieświadomie pozbywać się doskonałego źródła witaminy C, fosforu i żelaza, liście warto wykorzystać do produkcji domowego pesto. Odkąd moja Mama nauczyła mnie robić pesto z lebiody – która rosła w naszym ogrodzie wielkimi kępami – […]

Czytaj dalej »

Placuszki z kaszą quinoa, szpinakiem, czosnkiem i fetą

*  *  * Lubię przepisy, które można robić na oko, dorzucające różne przyprawy świata i najlepiej ugniatając wszystkie składniki jednym widelcem. Tak jest w przypadku tych placuszków. Oczywiście możemy je upiec, ale ja jednak wolę smażone – tylko koniecznie pod przykryciem, żeby się nie rozpadły. Doskonała alternatywa dla zwykłego mielonego :) Skład: (przepis na 10-12 […]

Czytaj dalej »

Wielkanocna sałatka z kaszą quinoa i domowym majonezem bazyliowym

*  *  * Do Świąt Wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu, więc w najbliższych dniach będę przedstawiać Wam świąteczne propozycje. Każdy dom ma swoje ulubione, tradycyjne smaki, które są szczególne dla okresu świątecznego. Zapewne sałatka gości w Waszych domach, a większość jest przygotowywana z ugotowanych warzyw. Moja propozycja zakłada surowe z dodatkiem domowego majonezu, który przygotowuje się […]

Czytaj dalej »

Puszysty omlet ze świeżymi ziołami

* * * Do tego dania najlepiej nadają się świeże zioła i dużo przypraw, ponieważ tylko w ten sposób uzyskamy najlepszy rezultat. Smak możemy wzbogacić o wędzony boczek. Trochę przypomina włoską frittatę tylko bez ziemniaków. Doskonałe na późne śniadanie lub lekką kolację! Skład: (przepis na 4 osób) 1 pęczek świeżej bazylii 2 pęczki pietruszki 1 […]

Czytaj dalej »

Łatwe curry z warzywami i mlekiem kokosowym

* * * Nastał już ten czas, kiedy pragnę wiosny całym ciałem. Na straganie łapie się na tym, że chwytam łapczywie wszystko co jest zielone. I choć szpinak jeszcze nie nasz, a na pomidory trzeba poczekać to z każdym dniem jest coraz bliżej. Osiem dni do astronomicznej wiosny – tyle pozostało do rozpoczęcia najpiękniejszego czasu w […]

Czytaj dalej »

Gdy nie chce mi się gotować. Makaron z grillowanym łososiem z brukselką i parmezanem

*** Ten makaron jest doskonałą propozycją na dni, kiedy nie za bardzo nam się cokolwiek chce. Nie wymaga zbyt wiele krojenia, a to zawsze plus. No i znienawidzona brukselka występuję w nowej, lepszej odsłonie. Polecam! Skład: ok. 400 g makaronu (użyłam kukurydziano-ryżowego, dostępny np. tutaj) płat łososia (najlepiej bałtyckiego) garść brukselki 5-6 suszonych pomidorów w […]

Czytaj dalej »

Krem z brokułów, pora i ziemniaków ze świeżą miętą

Skład: 750 g świeżych brokułów ok. 1,5 l wody lub bulionu ok. 100g wędzonego boczku (może być wędlina) 1 por 3 ząbki czosnku 80 g świeżego szpinaku 1-2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżeczka posiekanej papryki chili sól morska + świeżo zmielony pieprz do podania: oliwa smakowa (najlepiej pikantna lub truflowa), liście mięty A oto […]

Czytaj dalej »

Gdy nie chce mi się gotować. Pieczona polędwica z dorsza z ziołowym masłem

Skład: płat polędwicy z dorsza albo tzw. brzuszki 4-5 ząbków czosnku ok. 100 g masła 1 natka pietruszki 1/2 cytryny garść prażonych orzechów włoskich mieszanka przypraw: 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki posiekanej papryki Peperoncino, szczypta oregano do podania: pieczone ziemniaki A oto jak to zrobić: Masło mieszamy z posiekanym […]

Czytaj dalej »

Orzeźwiająca surówka z ciecierzycą z sosem tahini

* * * Dokładnie rok temu o tej porze przechadzałam się po zatłoczonym targowisku w Izraelu, próbując wszystkiego co tylko się da. Na myśl o intensywnych barwach, smakach i zapachach, aż mam ochotę kupić bilet w ciemno i polecić tam choćby dzisiaj. Zanim jednak to zrobię :-) to podzielę się z Wami przepisem, który wywodzi […]

Czytaj dalej »

Gdy nie chce mi się gotować. Szybki makaron, który sam się robi!

* * * Po powrocie z nart zapragnęłam prostych, szybkich i w miarę lekkich dań. Jedzenie na stoku narciarskim do dietetycznych nie należy :-) Pyszny kaiserschmarrn z musem jabłkowym, topfenstrudel, szarlotki z podwójną bitą śmietaną, heiße oma (odpowiednik włoskiego bombardino), kiełbaski z furą smażonych frytek! Wszystko to nigdy lepiej nie smakuje jak po 6 godzinach szusowania […]

Czytaj dalej »