*    *    * Lato w kwietniu. W Trójmieście od trzech dni zapanował niemalże wakacyjny nastrój. Mam wrażenie, że przyroda nie nadąża, ale tak pięknie nas zaskakuje, że lgniemy do niej. Dzisiejszy zatem przepis jest z myślą o pikniku, czy to w najbliższych dniach czy na wyczekiwaną majówkę. Jest prosty. Łatwo się transportuje i najważniejsze,… Czytaj dalej

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jeżeli jeszcze zastanawiacie się co przygotować, to mam nadzieję, że dzisiejszy wpis będzie pomocny. W poniższym poście znajdziecie przepisy na zupy, sałatki i desery wielkanocne. Pięknego, przedświątecznego czasu :* Barszcz biały z prawdziwkami  Domowy żurek z białąkiełbasą i suszonymi prawdziwkami Biała kiełbasa z gruszkami, żurawiną i świeżym rozmarynem. Duszona w… Czytaj dalej

*   *   * Indyk marynowany w szafranie i soku z pomarańczy to moja propozycja dodatku do młodych i świeżych liści mieszanki botwinki, rukoli i szpinaku. Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięso jest doprawione, wilgotne i aromatyczne. W dzisiejszym wpisie chciałabym jednak zwrócić Waszą uwagę, na starannie dobraną kompozycja młodych liści, która pomaga w prowadzeniu urozmaiconej i zdrowej kuchni,… Czytaj dalej

*   *   * Jakiś czas temu o zdrowotnych właściwościach batatów przypomniała mi Basia Starecka na swoim blogu . Miałyśmy przyjemność poznać się w trakcie rejsu po wyspach greckich z kapitanem Piotrem Kasperaszkiem (ach, co to była za przygoda! tutaj link). No więc, do Basi uwielbiam zaglądać, bo pisze doskonale i jak mało kto potrafi… Czytaj dalej

*   *   * Pytanie o polecane miejsce w Trójmieście z dobrą rybką, pada mniej więcej dwa razy w tygodniu od założenia mojej strony, czyli od 2011 roku. Częstotliwość całkiem spora i przyznam Wam szczerze, że nadal trzymam się kurczowo swojej odpowiedzi, że najlepiej pójść do orłowskich rybaków, kupić siatę ryb za ok. 8-10… Czytaj dalej

Zapraszam Was na kolejny wpis poświęcony polskim blogom kulinarnym. W dzisiejszym zestawieniu znajdziecie nieco więcej blogów dobrze Wam znanych – wegańskich i wegetariańskich. MIEJSCE SZÓSTE Dorota Kamińska Bardzo się cieszę, że istnieją takie blogi na których znajdziemy masę inspiracji na domowe koktajle. Te z bloga Doroty intrygują kolorem i smakiem. Koktajl ze zdjęcia jest z… Czytaj dalej

29 stycznia 2018

Usmażmy placki!

*   *   * Bardzo prosty i banalny przepis, ale takie najlepiej sprawdzają się w ciągu tygodnia. Jeżeli lubicie smażone placki ziemniaczane, to koniecznie wypróbujcie połączenie buraków z cukinią. Podaję je z kwaśną śmietaną z dużą ilością czosnku i garścią świeżych kiełków. Odgrzewane na drugi dzień, też smakują! Skład: 1 duży burak (obrany ze… Czytaj dalej

*   *   * Tak. Jestem fanką wszystkich gęstych zup. Tylko jest jedna ważna sprawa, aby w smaku nie przypominały zupek dla niemowlaków, bo konsystencja jest bardzo zbliżona :-) Ale tak na poważnie, to zaskakujące, jak kilka przypraw potrafią podkręcić smak potrawy. Czy o tej porze roku też ratujecie się rozgrzewającymi zupami? Skład: 1 litr bulionu… Czytaj dalej

Przed nami kilka dni do wigilii – jeżeli jeszcze zastanawiacie się nad świątecznymi potrawami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was kilka przepisów, które spotkały się z Waszym największym zainteresowaniem. Oto one: Drożdżowy wieniec z pietruszką, czosnkiem, orzechami włoskimi z dodatkiem gruboziarnistej soli. Świetna alternatywa dla pieczywa. Nie wszyscy są zwolennikami świątecznego karpia, którego można śmiało zastąpić… Czytaj dalej

*   *   * Dzisiejszy przepis na kulebiak pochodzi od mojej kochanej Teściowej, która przygotowuje go bezbłędnie i praktycznie z zamkniętymi oczami. Na wszystkich rodzinnych uroczystościach podawany jest z barszczem na prawdziwym zakwasie (taki, co stoi w kuchni pod przykryciem przez cały tydzień :-)). Tak bardzo go lubię, że tradycyjnie żegnając się dostaję paczuszkę zapakowaną na wynos… Czytaj dalej