Skip to main content

WEGE BURGERY Z HALLOUMI I BAKŁAŻANEM

Stęskniona za słońcem, wciąż jeszcze otulona chłodem długich, deszczowych dni, postanowiłam przywołać lato na własnych warunkach. W kuchni unosił się zapach grillowanego bakłażana – ciepły, głęboki, jak promienie, których tak bardzo brakowało. Na jego bazie zrobiłam kremowy sos, dodałam grillowany ser halloumi i garść świeżej rukoli.

No ale radość jedzenia zostawiłam sobie już na później, czując chłodną trawę pod stopami, jakby ziemia chciała przypomnieć, że lato wraca powoli! I choć słońce jeszcze nie wyszło, miałam je w sobie (tutaj link do filmu).

Skład:

1 bakłażan

garść prażonych orzechów włoskich

1-2 gałązki świeżego tymianku

4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

1-2 łyżki octu balsamicznego

bułki burgerowe z piekarni Oskroba

garść liści rukoli

4-6 plastrów sera halloumi

ok. 250 ml gęstego jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany

A oto jak to zrobić:

1. Na grillowanej patelni podsmażamy cienkie plastry bakłażana. Połowe zgrillowanych bakłażanów łączymy w mieszance oliwy z oliwek, octu balsamicznego, posiekanego czosnku, świeżego tymianku i soli. Drugą połowę łączymy ze śmietaną czosnkiem, garść orzechów włoskich, szczyptą soli i odrobiną oliwą z oliwek. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
2. Na podpieczone bułki rozkładamy plastry bakłażanów w marynacie, garść świeżej rukoli, podgrillowane plastry sera halloumi oraz zblendowane bakłażany wymieszane w jogurcie. Całość podajemy na ciepło!

[Artykuł powstał we współpracy z Piekarnią Oskroba]

5 Odpowiedzi do “WEGE BURGERY Z HALLOUMI I BAKŁAŻANEM”

  1. Droga Zosiu,
    zadanie wykonane: rodzina zachwycona! Smak nieziemski: świeżutki, wiosenny, pycha😋 Zrobię je znowu.
    Pozdrawiam serdecznie z południa PL☀️
    Marta🤓
    PS. A na deser zrobiłam sernik z białą czekoladą. Przepis ma chyba z 10 lat. To nasz ulubiony. Dzięki, Zosiu😘

  2. Przepyszne i naprawdę sycące. Bardzo dobra alternatywa dla gości niejedzących mięsa. A i mięsożerni sobie chwalą. Świetny przepis!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.