Stęskniona za słońcem, wciąż jeszcze otulona chłodem długich, deszczowych dni, postanowiłam przywołać lato na własnych warunkach. W kuchni unosił się zapach grillowanego bakłażana – ciepły, głęboki, jak promienie, których tak bardzo brakowało. Na jego bazie zrobiłam kremowy sos, dodałam grillowany ser halloumi i garść świeżej rukoli.
No ale radość jedzenia zostawiłam sobie już na później, czując chłodną trawę pod stopami, jakby ziemia chciała przypomnieć, że lato wraca powoli! I choć słońce jeszcze nie wyszło, miałam je w sobie (tutaj link do filmu).
Skład:
1 bakłażan
garść prażonych orzechów włoskich
1-2 gałązki świeżego tymianku
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1-2 łyżki octu balsamicznego
bułki burgerowe z piekarni Oskroba
garść liści rukoli
4-6 plastrów sera halloumi
ok. 250 ml gęstego jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
A oto jak to zrobić:
1. Na grillowanej patelni podsmażamy cienkie plastry bakłażana. Połowe zgrillowanych bakłażanów łączymy w mieszance oliwy z oliwek, octu balsamicznego, posiekanego czosnku, świeżego tymianku i soli. Drugą połowę łączymy ze śmietaną czosnkiem, garść orzechów włoskich, szczyptą soli i odrobiną oliwą z oliwek. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
2. Na podpieczone bułki rozkładamy plastry bakłażanów w marynacie, garść świeżej rukoli, podgrillowane plastry sera halloumi oraz zblendowane bakłażany wymieszane w jogurcie. Całość podajemy na ciepło!
[Artykuł powstał we współpracy z Piekarnią Oskroba]
Takie burgery bardzo chętnie bym zjadła!
Droga Zosiu,
zadanie wykonane: rodzina zachwycona! Smak nieziemski: świeżutki, wiosenny, pycha😋 Zrobię je znowu.
Pozdrawiam serdecznie z południa PL☀️
Marta🤓
PS. A na deser zrobiłam sernik z białą czekoladą. Przepis ma chyba z 10 lat. To nasz ulubiony. Dzięki, Zosiu😘
Znalazłam kilka serników z białą czekoladą od Zosi i nie wiem który wybrać. Doradźcie proszę
Przepyszne i naprawdę sycące. Bardzo dobra alternatywa dla gości niejedzących mięsa. A i mięsożerni sobie chwalą. Świetny przepis!
Beato💋😘😘😘