Skip to main content

*   *   * Indyk marynowany w szafranie i soku z pomarańczy to moja propozycja dodatku do młodych i świeżych liści mieszanki botwinki, rukoli i szpinaku. Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięso jest doprawione, wilgotne i aromatyczne. W dzisiejszym wpisie chciałabym jednak zwrócić Waszą uwagę, na starannie dobraną kompozycja młodych liści, która pomaga w prowadzeniu urozmaiconej i zdrowej kuchni, […]

*   *   * Jakiś czas temu o zdrowotnych właściwościach batatów przypomniała mi Basia Starecka na swoim blogu . Miałyśmy przyjemność poznać się w trakcie rejsu po wyspach greckich z kapitanem Piotrem Kasperaszkiem (ach, co to była za przygoda! tutaj link). No więc, do Basi uwielbiam zaglądać, bo pisze doskonale i jak mało kto potrafi […]

*   *   * Pytanie o polecane miejsce w Trójmieście z dobrą rybką, pada mniej więcej dwa razy w tygodniu od założenia mojej strony, czyli od 2011 roku. Częstotliwość całkiem spora i przyznam Wam szczerze, że nadal trzymam się kurczowo swojej odpowiedzi, że najlepiej pójść do orłowskich rybaków, kupić siatę ryb za ok. 8-10 […]

Zapraszam Was na kolejny wpis poświęcony polskim blogom kulinarnym. W dzisiejszym zestawieniu znajdziecie nieco więcej blogów dobrze Wam znanych – wegańskich i wegetariańskich. MIEJSCE SZÓSTE Dorota Kamińska Bardzo się cieszę, że istnieją takie blogi na których znajdziemy masę inspiracji na domowe koktajle. Te z bloga Doroty intrygują kolorem i smakiem. Koktajl ze zdjęcia jest z […]

29 stycznia 2018

Usmażmy placki!

*   *   * Bardzo prosty i banalny przepis, ale takie najlepiej sprawdzają się w ciągu tygodnia. Jeżeli lubicie smażone placki ziemniaczane, to koniecznie wypróbujcie połączenie buraków z cukinią. Podaję je z kwaśną śmietaną z dużą ilością czosnku i garścią świeżych kiełków. Odgrzewane na drugi dzień, też smakują! Skład: 1 duży burak (obrany ze […]