Skip to main content

Lody w Rzymie? Zawsze i o każdej porze! Śmiało oświadczam, że nie można znaleźć lepszych lodów, niż włoskie gelato. Planując nasz wyjazd obiecałam sobie, że wypróbuje przynajmniej kilka gelaterii. Dotychczas byłam wierną fanką sieci Blue Ice, marząc o tym że może kiedyś jakiś przyjezdny Włoch otworzy mały punkt w moim Trójmieście. Niestety na razie nic […]

Co prawda to jeszcze nie ,,nasze" truskawki, ale ich widok i zapach sprawił, że nie mogłam przejść obojętnie. Od paru dni, krążyła za mną ochota na owocowe ciasto z kruszonką. Może to majówka spędzona na wsi, sprawiła, że zatęskniłam za domowym wypiekiem? Albo po prostu zwykła tęsknota za letnimi smakami! No więc pierwszą garść truskawek […]

World Baking Day to Światowy Dzień Pieczenia, który w tym roku przypada 19 maja. Pomysł wydarzenia zrodził się z myślą o miłośnikach ciast na całym świecie. Oczywiście to również idealny pretekst by założyć fartuchy, ubrudzić ręce i piec ciasta dla naszych bliskich. Spośród wielu interesujących piekarzy świata zostałam wybrana, aby pokazać swój przepis na słodkości. Długo […]

Poniżej zapraszam Was serdecznie, na moje krótkie zestawienie słodkości z ostatniego roku. Tarta bananowa zdecydowanie uzyskała najwięcej przychylnych komentarzy, chociaż moim faworytem są migdałowe rogaliki.  Z okazji urodzin MakeCookingEasier chciałabym Wam się pochwalić ile nas tak naprawdę jest :)    Follow my blog with bloglovin!

Dwa lata minęły! Kilka tysięcy napstrykanych zdjęć, tych lepszych i gorszych, kilka brulionów spiętych zszywaczem z chaotycznymi kulinarnymi zapiskami, setki nadesłanych wiadomości od stałych Czytelników, może z dwie przypalone patelnie, zachlapany monitor od bitej śmietany, kolorowe serwetki co by do zdjęć pasowały, filiżanki, miseczki, miarki zakupione na pchlich targach, białe talerze sporych rozmiarów dla kontrastu […]

6 lutego 2013

Tłuste donaty :-)

Tym razem tłusty czwartek mnie nie zaskoczy … i choć pozostało jeszcze kilka godzin do wypróbowania przepisów, ten poniższy mogę Wam śmiało polecić. Dokładne proporcje, jeszcze wczoraj wieczorem dopracowywałam, krzątając się jak najciszej, by przypadkiem nie obudzić mojej córeczki. A swoją drogą, już się nie mogę doczekać, kiedy te małe rączki będą mi towarzyszyły przy […]

   W okresie zimowym ciężko się bez niej obyć, a moja słabość do niej nasila się wraz ze spadkiem temperatury za oknem. Przygotowuję ją na różne sposoby, czasem z imbirem, laskami cynamonu lub z soczystymi plastrami grejpfruta i pomarańczy. Są i takie dni w których owoce pigwy nadają jej smaku, a bywa i tak że […]