* * * Znowu powiecie, że za dużo tu słodkich przepisów. W końcu idzie lato – wszyscy o tej porze roku się odchudzają albo mają w planach, tylko publicznie się nie przyznają. A ja Was po raz kolejny zachęcam do złego i nic na to nie poradzę. Zanim będą nas cieszyć […]
Wpisy w kategorii: Desery
Jeśli dotąd nie piekliście wielkanocnych mazurków, to ten przepis musicie koniecznie wypróbować, czyli kruchy spód i maślano-karmelowy krem
* * * Nie będę Was zanudzać moimi wspomnieniami z dzieciństwa, jak bardzo wszyscy czekaliśmy na ten moment, kiedy można było w końcu bezkarnie wylizywać kajmak przeznaczony do mazurków. Mam wrażenie, że większość historii się powtarza, szczególnie jak widzę, gdy młodsze pokolenie, czyni to samo. Ukradkiem, co by mama nie widziała. Oczywiście, staram […]
Tydzień do Wielkanocy i przepis na niecodzienne bułki z duszonym szczypiorem, pieczarkami, żółtym serem i czarnuszką
* * * Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju domowe zapiekanki lub grzanki (u nas mówimy na nie ,,ciepłe bułeczki”) to ta propozycja z pewnością Wam się spodoba i mam po cichu nadzieję, że ją wypróbujecie. Duszone pieczarki mają niezwykły zapach, kiedy podsmażone miękną, ciemnieją i nabierają intensywnego koloru, a wraz z nim aromatu. […]
Apple Bread, czyli gdy do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale już teraz możemy pomarzyć o słodkim śniadaniu
* * * Na pomysł tego ciasta wpadłam niechcący. Któregoś wieczoru, kiedy nasza córka przygotowywała swoje wypieki do szkolnego kiermaszu, wpatrzona ukradkiem w nią, poszukiwałam nowych receptur. Pomiędzy wertowaniem swoich zapisków, spoglądałam z dumą, jak skrupulatnie odmierza porcje mąki przewidzianej do ciasta marchewkowego. Mamuś, wszyscy w domu je lubimy – może […]
* * * Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na rumiane bułki, które wypełniłam białą czekoladę i kremem pistacjowym. Oczywiście możemy dowolnie żonglować farszem i sięgnąć po połączenie, np. bananów wymieszanych z masłem orzechowym, albo połączyć twaróg z tartymi jabłkami. Kombinacje zależą od naszej wyobraźni. Nie rezygnujcie jednak z lukru. Koniecznie i obowiązkowo. A ciasto […]
* * * To były dopiero początki bloga. Wszystko miało być tylko na chwilę, ot tak, na spróbowanie. Teraz byśmy powiedzieli, że byłam: chyba na pierwszym swoim zakręcie życiowym. Moja wówczas beztroska i poczucie, że wszystko będzie cudownie, zupełnie nie przewidziały, że będę mogła dla Was pisać i gotować kolejny…11 rok! Jednym z […]
* * * Nadszedł grudzień, a w grudniu zawsze najwięcej pieczemy. Ciasto marchewkowe, wieńce drożdżowe, pierniczki. Część dla bliskich w prezencie lub dla niespodziewanych gości. Pieczemy też bez powodu – po prostu żeby pobyć ze sobą razem. Póki są chęci do krzątania się w kuchni, to korzystam z tego ile mogę. W końcu […]
Czy możemy oficjalnie rozpocząć sezon świąteczny? Tort bananowo-czekoladowy z aksamitnym kremem z orzeszków ziemnych
* * * To był pracowity czas. Kilka dni temu realizowałyśmy świąteczną sesję zdjęciową, którą planowałyśmy już w wakacje. Przy każdym takim projekcie uaktywniam w sobie wszystkie dziecięce, świąteczne wyobrażenia. Marzył nam się stół pośrodku lasu, zapach sosen i świerków. Wśród naturalnej scenerii zimowej nakrycie świątecznego stołu to nieco surrealistyczny cel ale warto […]
Niespodzianka! Przepis na chlebek bananowy i nowy smak lodów, który stworzyliśmy wspólnie z lodziarnią Latto Gelato Gdańsk
* * * Kremowa konsystencja o lekko bananowym smaku. Treściwa dzięki śmietance, wanilii i zmielonym daktylom z rumem. Czy czegoś trzeba więcej na jesienną aurę? Dla wszystkich miłośników chlebka bananowego przygotowałam niespodziankę – otóż wyobraźcie sobie, że na podstawie dzisiejszego przepisu dzielni rzemieślnicy z gdańskiej lodziarni Latto Gelato stworzyli smak lodów. Jeżeli zatem […]
Jak umilić sobie jesienne popołudnie, czyli zapiekane gruszki z wanilią i słuszną porcją lodów
* * * Przyszła upragniona pora na ciasta. I na lody, rzecz jasna – wbrew założeniu, że najlepiej smakują w upalne dni. Podejrzewam, że zaraz zaczną się pytania w stylu: Zosiu, jak Ty to robisz, że przy tych deserach, nadal zachowujesz taką linię, etc. Uśmiecham się czytając tego typu komentarze i trochę pół […]
* * * Porzeczki. Jeszcze parę dni temu nasze krzaki uginały się pod ciężarem swoich owoców. Z tych zebranych, część przeznaczyliśmy na kompot, a z reszty udała się galaretka. Chociaż i tak nic nie dorówna, najprostszej wersji ugniecionych w miseczce z cukrem. Deser z czasów dzieciństwa, gdy nie było nic słodkiego pod […]
* * * Pełnia lata. Wszystkie wymarzone owoce w zasięgu ręki. Nic tylko znaleźć chwilę, zagnieść ciasto i poczekać, aż maślany zapach uniesie się w kuchni. Po prawie trzech tygodnia jedzenia w kółko włoskich makaronów i lodów, można się stęsknić za domowym kruchym z owocami, prawda? Skład: (forma o średnicy 26-29 cm lub prostokątna […]
Spotkajmy się w ogrodzie, czyli moja kampania dla WESTWING i przepis na ulubioną letnią tartę
* * * Przygotowując dla Was dzisiejszy wpis, sięgnęłam po moją ulubioną książkę Johna Brookes-a z ogrodami, którą lata temu sprezentował mamie mój tata. Została napisana przez angielskiego autora, doświadczonego specjalistę w zakładaniu ogrodów. Pamiętam, że jako dziecko wpatrywałam się w jedno charakterystyczne zdjęcie, na którym widniała biała pergola, cudownie obrośnięta […]
* * * Tak, wiem tytuł brzmi dość pretensjonalnie, ale może dzięki niemu nawet największych kulinarnych leniuchów uda mi się przekonać do wypróbowania dzisiejszego, letniego deseru. Na dni takie jak teraz, kiedy owoce i warzywa wręcz wyskakują do nas ze straganów, nie sposób im się oprzeć. Czerwiec, to miesiąc który u […]
O słodkim cieście, które wyglądem przypomina moją ulubioną pizzę quattro formaggi. Kruche z rabarbarem i kremem z koglem-moglem
* * * Zanim zaczną nas kusić truskawki, cieszymy się kruchym ciastem maślanym z lekko cierpkawym rabarbarem. Z uwagi na wizualne walory, może jednak nie polecałabym tego wypieku na przyjęcie komunijne, ale na słoneczny majowy podwieczorek, czemu nie?! Skład: ciasto: 200 g mąki pszennej 25 g cukru pudru (może być zwykły) 150 g […]