Skip to main content

MAZUREK PISTACJOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na Wielkanocny mazurek, który z pewnością Was zachwyci – mowa tu o mazurku pistacjowym z białą czekoladą. To połączenie dwóch wyjątkowych składników, które razem tworzą niezwykłą niezwykły smak.
Obiecuję, że przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu.

Skład:

(forma o średnicy 23/26/29 cm lub prostokąt 15 cm x 29 cm)

kruche ciasto:

150 g mąki pszennej

25 g cukru pudru (może być zwykły)

125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

1 łyżka wody (opcjonalnie)

masa:

250 g sera mascarpone

3 łyżki pasty pistacjowej

150 – 200 g białej czekolady

2 łyżki śmietanki 30%

do podania: posiekane pistacje i biała czekolada

A oto jak to zrobić:

  1. Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 20 – 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
  2. W rondelku podgrzewamy śmietankę i dodajemy białą czekoladę. Mieszamy, aż masa się rozpuści i studzimy. Do ostudzonej czekolady dodajemy mascarpone i pastę pistacjową. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem przekładamy na kruchy spód i dekorujemy posiekanymi pistacjami i białą czekoladą.

21 Odpowiedzi do “MAZUREK PISTACJOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ”

  1. Ja chciałam zapytać, czy ciasto, które było wcześniej w zamrażalniku przed pieczeniem trzeba przełożyć do innej foremki, czy można taką chłodną wstawić do piekarnika?

    • Ewelino, natłuszczoną formę wykładamy ciastem, schładzamy w zamrażalniku i w tej samej formie ciasto umieszczamy do rozgrzanego piekarnika (tak, jak w opisie).
      Trzymam kciuki,
      Uściski!

  2. Wygląda pysznie. Zrobię go w te święta. Co do gołych stop to u mnie odpada. Nie cierpię;) no chyba, że po plazy :). Pozdrawiam

  3. Zosiu , wygląda wiosennie i brzmi smakowicie. Przy okazji podpinam sie pod pytanie Mop, jaką pastę pistacjową polecasz?

  4. Czy przed podaniem mazurek najlepiej schłodzić w lodówce, np. przez całą noc, czy nie ma takiej potrzeby?
    I kiedy najlepiej go zrobić – w Wielki Piątek, czy może w Wielką Sobotę?
    Bardzo dziękuję za kolejny przepis, który nie wymaga spędzenia połowy dnia w kuchni! :)

    • Aniu, nie ma potrzeby schładzania mazurka, chyba że lubisz chłodne ciasta, to oczywiście można (coś na wzór sernika lub tarty). Możesz śmiało upiec w Wielki Piątek. Uściski!

  5. Zosiu, czy w przepisie uzylas pasty pistacjowej 100% z pistacji czy jakiejś wersji słodzonej? Mysle ze to może robić różnice w smaku kremu wiec wole się upewnić :)

  6. Pani Zofio, bardzo Pani dziękuję za ten przepis. Właśnie skończyłam robić masę i połowę wyjadłam łyżką prosto z miski, więc losy mazurka są niepewne, ale masa jest rewelacyjna!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.