Skip to main content

PASTA JAJECZNA INNA NIŻ ZWYKLE

Pasta jajeczna to smak zbliżającej się Wielkanocy. Tym razem do klasycznej wersji z majonezem dorzuciłam awokado, anchois i zioła, które zupełnie odmieniły jej smak. Razem z oczywistym w tym połączeniu szczypiorkiem posiekałam lubczyk i pietruszkę, które nadały przyjemnej świeżości. A jaki jest wasz sposób na pastę jajeczną? 

Skład: 

1/2 awokado

3 jajka ugotowane na twardo

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżka majonezu

4 łyżki twarogu

1 łyżka jogurtu greckiego

2 płaty anchois

1 garść kaparów

5 gałązek lubczyku

5 gałązek pietruszki

10 gałązek szczypiorku 

Sól

Pieprz 

Do podania chleb na zakwasie

Oliwa z oliwek 

A oto jak to zrobić:
1. Na desce umieścić wszystkie składniki i drobno posiekać do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Na małej patelni smażymy skropione oliwą kromki chleba aż staną się chrupkie i złociste. Smarujemy pastą i podajemy ze świeżymi ziołami na wierzchu.

2 Odpowiedzi do “PASTA JAJECZNA INNA NIŻ ZWYKLE”

  1. Najdziwniejszy sposób przygotowania pasty jajecznej jaki widziałam (krojenie wszystkiego na desce) :D. Ale jeśli sie sprawdza, to najwazniejsze!

  2. Super pomysł na pastę jajeczną, Zosiu! Nigdy bym nie połączyła w jednej paście 🥑 i jajek, chociaż jadam je często na śniadanie, ale nie zmieszane. Wypróbuję chętnie. Pozdrawiam z wiosennego południa PL☀️
    Marta

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.