Skład: ok. 1 kg truskawek 2 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego 150 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g brązowego cukru 1/4 szklanki mleka starta skórka z limonki cukier puder do posypania A oto jak to zrobić: 1. Truskawki obieramy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do żaroodpornego naczynia. 2…. Czytaj dalej

Nie codziennie przygotowuję takie danie, jak to dzisiejsze! Czarne trufle. Jedne z najbardziej cenionych przysmaków, przez kulinarnych smakoszy. Trudno dostępne. Rosną na czystych glebach o dobrej jakości. Dostałam ją w prezencie wielkanocnym i przez kilka dni spędzała mi sen z oczu. Nigdy w życiu nie przyrządzałam czegoś podobnego. Kilka kropel oliwy z aromatem truflowym, wydawało… Czytaj dalej

,,To zaczęło się tamtego dnia w kambuzie. Właśnie przygotowywałam trufle. W takim upale tylko trufle są niezawodne, wszystkie inne wyroby łatwo można uszkodzić – albo przy studzeniu, albo na skutek wszechoobecnego żaru. Hartuj kuwerturę na blacie; podgrzewaj ostrożnie na płytce kuchennej, dodaj przyprawy: wanilię i kardamon. Zaczekaj na właściwy moment, przeobrażając zwykły produkt w mały… Czytaj dalej

Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z ostatnich kartek kolejnej powieści Stacey Ballis pt. ,,Smaki Życia". Barwnie i jednocześnie ciepło opisane losy byłej prawniczki, która postanawia zweryfikować swoje dotychczasowe życie- chudnie, zmienia pracę i otwiera lokal ze zdrową żywnością. Całkiem apetyczna opowieść, przeplatana kalorycznymi przepisami na różne pyszności, idealna na listopadowe popołudnie. Osobiście, przyznam Wam, że trudno jest się skoncentrować… Czytaj dalej

9 listopada 2012

Poranne śniadanie!

Czasem świeża chałka z malinami od Mamy, czasem wysmażony bekon, jajko sadzone i pół parówki z mizernym pomidorem, albo łyżka kolorowych płatków ze składem nieznanym, zdarza się gorący croissant z czekoladą,  owsianka nie za często, dietetyczny ,,wiejski" ze szczypiorkiem albo tłusty z miodem, wyciśnięty sok z pomarańczy, letnie latte w biegu, gorzka czarna, a może… Czytaj dalej

15 października 2012

Owoce Acai

 Coraz większym powodzeniem cieszą się miejsca, wyspecjalizowane w podawaniu wyłącznie świeżych koktajli. W Trójmieście jest już ich od groma i sprawiają, że na chwilę możemy sobie dać spokój z wyciąganiem huczących i przebarwionych sokowirówek z najdalszych zakątków półki. Kolory są nadzwyczajne – od krwistej czerwieni przez purpurowo-jesienne barwy, do bladoróżowych wręcz przezroczystych odcieni. Potrafią zaskoczyć nie… Czytaj dalej

To rozumiem! 6 porcji zapiekanych jajek za jednym zamachem. To naprawdę dobry pomysł. Idealnie sprawdza się przy wizycie porannych głodomorów. Nie muszę pół poranka stać nad kuchnią i smażyć jajek każdemu z osobna. Goście nie muszą ograniczać się do wyboru składników. Wystarczy mieć kilka jajek, a reszta już zależy od naszej inwencji – ser, szynka,… Czytaj dalej