Skip to main content

Najprostsza babka jogurtowa z owocami leśnymi

Wspaniałe ciasto pasujące do większości owoców. Możemy przygotować je ze śliwkami morelami, gruszkami, jabłkami. W dzisiejszej wersji dodałam odrobinę jeżyn, bo lubię w ciastach owocowych odrobinę kwaskowatego posmaku. W przypadku tego ciasta zwróćmy jedynie uwagę na to, by jogurt i jajka miały temperaturę pokojową (piszę o tym, bo z reguły trzymamy je w lodówce) – uchowa nas to od niechcianego zakalca. Powodzenia … i czekam na Wasze opinie, czy rzeczywiście przepis Wam się udał. :-)

IMG_6168

Skład:

(forma o wymiarach 11 cm x 30 cm )

300 g mąki

1 mały jogurt naturalny ZOTT

150 ml oleju roślinnego

otarta skórka z 1 cytryny

4 jajka

150 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

garść malin / borówek / jeżyn
IMG_6175

A oto jak to zrobić:

  1. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą pianę. Dodajemy jogurt, olej, otartą skórkę cytrynową i miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Odstawiamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość mieszamy za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Na wierzch ciasta rozkładamy owoce.
  2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.

IMG_6184 IMG_6197 IMG_6207

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

66 Odpowiedzi do “Najprostsza babka jogurtowa z owocami leśnymi”

  1. Zosiu, to ja melduję, że jutro zabieram się! Jeżeli wyjdzie mi tak jak Tobie na zdjęciu, to będę przeszczęśliwa :-) a dotychczas wszystko mi się udaję z Twoich przepisów :-)))

  2. Kilka razy próbowałam i zawsze był zakalec, ale tym razem spróbuję z temperatura pokojową składników :) dzięki za zwrócenie uwagi na ten aspekt ;)

    • Małgosiu, zakalec nie raz u mnie był :-) Aha, i jeszcze jedna kwestia – o której i tak piszę w procedurze – gdy łączysz już ciasto z przesianą mąką, to mieszaj szpatułką, a nie mikserem :-) Trzymam kciuki!

    • Aniu cieszę się bardzo, że tarta zdobyła uznanie :))) Ten przepis też powinien Ci się spodobać :-) Uściski!

  3. Będzie idealne na ten weekend :)
    Czy mogę prosić o wymiary formy ? (nie wyświetlają się )

    • Wymiary to 11×30 cm, ale nie muszą być idealne – każda keksówka będzie dobra :-) Powodzenia!

  4. Ciasto oczywiście cudne, ale prawdopodobnie wzięłam za małą blaszkę, bo niesamowicie wyrosło, przez co musiałam piec prawie 1,5h, żeby patyczek był suchy. Mimo wszystko pyszny sukces ! :*

  5. Zosiu wczoraj wieczorem upiekłam babkę z malinami i wyszła pyszka. Dziekuję za przepis z pewnością skorzystam jeszcze nie raz i innymi owocami :-). Udanego weekendu !!!

  6. Zosiu, a czy można zastąpić mąkę pszenną np. kukurydzianą, pszenną razową, a może owsianą lub ryżową? Jak myślisz?

    • Sandro przyznam szczerze, że nigdy nie próbowałam zamiany przy tym przepisie.. ale jeżeli już miałabym to chyba z owsianą :-)

  7. Witaj. Czy jajka miksuje w całości czy najpierw białko na twardo a później dodaje resztę ?

  8. Zrobione, zjedzone :) wyszla boska babka:)Dzis po pracy pieke kolejna:):):):)
    p.s wycisnelam jeszcze ale soku z cytryny i dodalam:) dla urozmaicenia :)

  9. Pani Zosiu bardzo lubię Pani bloga, sama jestem kiepską kucharką. Ale jak zobaczyłam przepis na babke jogurtową to musiałam ją zrobić. To moje pierwsze w życiu ciasto? Właśnie wyjęłam z piekarnika smakuje super nawet jeszcze nie ostygły, nawet zakalec nie przeszkadza? Pozdrawiam

  10. Dwa dni temu zrobiłam ze śliwkami, a już dziś kolejna tura – ze śliwkami i bananem :-) miłej soboty!

  11. Pięknie wyrosło…wszystko super ale wyjęłam z piekarnika i opadlo i takie ciężkie jem je mimo wszystko ale to nie to :(
    co zrobiłam nie tak….może za szybko wyjelam z piekarnika? może powinno w nim ostygnąć???
    foremke wysmarowalam masłem może to?
    może za mało mąki dalam? wage mam jakas dziwna bo tak jak by za dużo oleju…proszę o porade….bo ja uwielbiamtakie ciasta…. :(

    • i jeszcze jedno jak już dlaam make nie dalo się rozmieszać na idealnie gladka mase i było pare maleńkich grudek…można na odwrot ze do maki wlewam reszte?albo jak mieszac żeby tych grudek nie było

  12. Czy mogę zastapić jogurt naturalny, jogurtem greckim ?
    I czy brzoskwinie się nadadzą, zamiast podanych przez Ciebie owoców ?
    I można sobie darować sodę ?

  13. Melduje, że zrobiona (bez zakalca;-))i pyszna.Moje chłopaki zachwycone. Dziękuję Zosiu po raz kolejny.

  14. Zrobilam wczoraj i wyszlo pyszne! Olej zastapilam oliwa z oliwek, a sode proszkiem do pieczenia. Ciasto nie jest zbyt slodkie i za to bardzo mi smakuje!

  15. Zosiu małe pytanie. ..,który przepis bardziej polecasz na jogurtowy, ten czy ten z książki?

    • Przepisy są bardzo podobne – ten na blogu ma sodę oczyszczoną i więcej skórki cytrynowej – oba z pewnością wyjdą! :-)

  16. Zrobiłam w wersji dla odchudzających się z mąką żytnia razową, stewią i miodem zamiast cukru i jestem pod wrażeniem tego jak bardzo ciasto wyrosło. Zero zakalca, super smak, mało kalorii :)

  17. Zrobiłam i wyszło :D niemniej jednak, za diabła nie mogłam z tych jajek z cukrem zrobić puszystej piany. Po 20 minutach poddałam się i po prostu wrzuciłam tam resztę składników i – mimo tak marnych początków – ciasto wyszło super. Ta skórka z cytryny daje świetny posmak !

  18. Mam pytanie techniczne dotyczące ciast w ogóle, czy zaraz po upieczeniu należy wyjąć je z piekarnika, czy zostawić na jakiś czas? Będę wdzięczna za podpowiedź :-)

    • W przypadku tej babki ciasto śmiało wyjmujemy tuż po upieczeniu. Pozdrawiam ciepło!

  19. Przepyszna! Wilgotna, słodycz ciasta przełamana cierpkością jeżyn ? Bardzo lubię Twoje przepisy, ale przede wszystkim “ciepły” klimat bloga. Pozdrawiam serdecznie również z ukochanego Trójmiasta ?

  20. U mnie właśnie się piecze! :) Mam nadzieję, że Mój Mąż z Synciem będą zachwyceni!

    Uwielbiam Twoje przepisy, mam książkę, i czekam z niecierpliwością na kolejną! :)

    Pozdrawiam, Zosiu! :-)

  21. Babka się udała… nawet bez proszku do pieczenia☺ na samym końcu okazało się ze zapomniałam o proszku. Wyspałam wiec końcówkę sody chyba z pół łyżeczki a mimo to ciasto wyszło super. Jestem w szoku bo ogólnie nie jestem zbyt dobra kucharka

  22. Mam dwa pytania, bo chcę upiec to ciasto w weekend.
    1. Czy mogłabym spróbować użyć mrożonych owoców? Jeśli tak, czy mogę dać zamrożone, czy rozmrozić najpierw? Czy może obtoczyć je w mące, żeby nie powpadały na dno?
    2. Jeśli chciałabym upiec to ciasto w okrągłej formie z tej ilości składników (bo nie mam keksówki), to jakiej dużej użyć?

  23. Babka jest wyśmienita! Zrobiłam i wyszło cudnie, wszyscy się zajadali. Dodałam przepis na tę babkę również u siebie na blogu, żeby zachęcić innych i udowodnić, że każdy może upiec coś tak pysznego :) Pozdrawiam serdecznie :)

  24. Zosiu jesteś wspaniała!!!Uwielbiam Twego bloga.Bije od Ciebie wielkie ciepło i dobroć.Pozdrawiam serdecznie.Aga

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.