Skip to main content

MAŚLANA SZAKSZUKA Z KURKAMI I KOPERKIEM

*    *     *

Kiedy ktoś mnie pyta, co najlepiej sprawdza się na śniadanie przy większej liczbie gości, zdecydowanie odpowiadam, że szakszuka. Mimo, że przepadam za omletami z przeróżną zawartością (plastry sera camembert z duszonymi pieczarkami i szalotką, to wciąż ulubione połączenie) to przy ośmioosobowym stole, ktoś zawsze będzie pokrzywdzony i wspólna degustacja nie jest czasowo możliwa. Tradycyjny przepis z Bliskiego Wschodu oczywiście uznaje jajka z pomidorami, papryką i cebulą przyprawioną kuminem oraz świeżą kolendrą. Ja ten przepis dostosowałam do naszego sezonu w którym właśnie zaczęły się kurki. Nie zapomnijcie o dodaniu na koniec łyżki masła, które doda śmietankowej głębi.

Skład:

(przepis dla 2 osób)

2-3 jajka

2 łyżki Finuu Hyvää

(nowość: połączenie tłuszczów mlecznych i olejów roślinnych)

garść pomidorków koktajlowych

1 cebula

garść świeżych kurek

świeżo mielony pieprz

2-3 plastry wędzonego łososia

sól morska

1/2 pęczka świeżego koperku

do podania: pieczywo na zakwasie

A oto jak to zrobić:

  1. Kurki dokładnie oczyszczamy *a następnie większe kawałki kroimy na połówki. Na rozgrzanej patelni z Finuu Hyvää delikatnie podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy kurki. Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy kurki się zarumienią, dodajemy pokrojone pomidory, a na wierzch rozbijamy jajka. Zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy do momentu, aż białko delikatnie się zetnie. Na końcu dodajemy plastry wędzonego łososia i jeszcze chwilę trzymamy pod przykryciem. Przed podaniem, posypujemy świeżym koperkiem i dodajemy łyżkę Finuu.

*  jak oczyścić kurki: do miski wsypujemy kurki i posypujemy mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, aby każda kurka była obtoczona mąką. Całość zalewamy zimną wodą, mieszamy, przekładamy grzyby do sitka i myjemy pod bieżącą wodą. Dzięki temu zabiegowi oczyszczamy dokładnie kurki zarówno z resztek mchu, jak i piasku.

Finuu to połączenie śmietanki, maślanki i olejów roślinnych. Nowość dla wszystkich, którzy poszukują więcej lekkości w kuchni.

Artykuł powstał we współpracy reklamowej z FINUU

{współpraca reklamowa}

17 Odpowiedzi do “MAŚLANA SZAKSZUKA Z KURKAMI I KOPERKIEM”

  1. Wspaniałości na poranne
    wkroczenie w duet lata i jesieni 🍅🧈🌱
    Pożywne śniadania to klucz i podstawa!
    Prosto, zawsze najlepiej inspirująco!
    Ps. Czy ten casualowy blezer to obecna kolekcja Zosiu? Przyciąga oko. Wygladasz świetnie!
    Pozdrawiam miło! Marta

  2. Fajny przepis. Ja robię podobne śniadanko ale do tego dodaje podsmażany chlebek ( wtedy jest taki chrupki) , i na wierz orzechy . Pozdrawiam serdecznie Ania

    • Doskonały pomysł!
      Dziękuję Aniu, że znalazłaś chwilkę żeby tu wpaść :)
      Uściski!

  3. Świetny pomysł na weekendowe śniadanie😋 Może też jutro zjemy szakszukę na Chelsea Market.
    Pozdrowienia☀️ z NYC♥️
    Marta

  4. Zosiu, w przepisie nic nie piszesz, kiedy dodać łososia. 😉
    Zdjęcia wyglądają zachęcająco. 😍

    • Aniu, łososia kładziemy na ścięte białka i jeszcze chwile trzymamy pod przykryciem.
      Serdeczności z Orłowa,
      Zosia

  5. Zosieńko pięknie wyglądasz, a szakszukę wg Twojego przepisu zrobiłam w weekend!
    dzięki za pomysł!
    Ania

    • Aniu, kochana jesteś :*
      Cieszę się, że korzystasz z moich przepisów :)

      Całuję mocno!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.