17 marca 2017

Szakszuka

* * * Doskonale się sprawdzi, gdy spodziewacie się większej ilości osób na śniadanie. Od jakiegoś czasu lubię świętować urodziny zapraszając gości właśnie na śniadanie. Wówczas szakszuka idzie na pierwszy ogień, by pobudzić apetyt i zaspokoić pierwszy głód. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a możliwość dodania różnych warzyw sprawia, że możemy śmiało modyfikować na swój wybrany… Czytaj dalej

Skład: 5 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej (wersja bezglutenowa: mąką ryżowa) garść mrożonych owoców (jagody, maliny, borówki lub truskawki) do smażenia: 2 łyżki masła do posypania: cukier puder do podania: jogurt grecki lub lody waniliowe A oto jak to zrobić: Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel, a białka na sztywną pianę…. Czytaj dalej

24 lutego 2017

Domowa granola malinowa

* * * Granola. Niby prosta sprawa a zawsze coś z nią nie tak. Za dużo rodzynek, same płatki owsiane, albo smażona w głębokim tłuszczu. Zdecydowanie lepiej samemu przygotować, mając wpływ na skład. A Wy, też przygotowujecie ją w domu, czy wolicie kupne? Skład: 600 g mieszanki otrębów i płatków (owsianych, żytnich, orkiszowych) 200 g… Czytaj dalej

* * * Styczniowe pobudki niestety nie należą do tych najmilszych. Zwykle wstaję chwilę przed 7:00, żebyśmy mogli we dwoje napić się wspólnie kawy. Za oknem jeszcze ciemno. W półśnie pakuję dla niego kanapki równocześnie mieszając dla Hani owsiankę. Są takie dni kiedy jemy ją bez opamiętania. Najczęściej ze smażonymi jabłkami, które zawekowaliśmy w lecie. W… Czytaj dalej

* * * Dzisiejsze śniadanie to moja kolejna propozycja porannych przepisów bez glutenu. W moim domu naleśniki kochamy bezwarunkowo. Jemy je z masłem orzechowym, z konfiturą z naszej wiśni, z podsmażanymi jabłkami z cynamonem i kwaśną śmietaną. Czasem oprószam je wyłącznie drobnym cukrem i otartą skórką z cytryny. Jeżeli lubicie bardzo słodką wersję, to polejcie… Czytaj dalej

* * * Codzienne wyciskanie świeżych soków tak nam weszło w krew, że nie ma dnia, żeby go nie było. Myślę, że skład tej zielonej miksturki może Was zaciekawić! Trzymajcie się zdrowo! Skład: (przepis na 2-3 porcje) 1 limonka 1 kiwi 3 jabłka (najlepsze: Ligol) 1 kawałek imbiru (ok. 1,5 cm) 3-4 liście świeżego jarmużu… Czytaj dalej

Mam kilka swoich ulubionych tzw. rozgrzewaczy jesienno – zimowych. Od dziecka uwielbiam bawarkę – potrafię wypijać niemal 3 szklanki dziennie i za bardzo nie mam jej dosyć. Lubię tradycyjną herbatę Earl Grey (najlepiej Lady Bird) z wyciśniętym sokiem z całej cytryny, łyżką miodu rzepakowego i szczyptą kurkumy. Nie przepadam za smakiem zielonej herbaty, pewnie dlatego… Czytaj dalej

* * * W ostatnich tygodniach pogoda w Orłowie się nie zmienia – szaro, ponuro i wietrznie. Bywa również deszczowo! Takie jesienne poranki nie zachęcają do wstawania z łóżka, a pierwsza myśl o rozgrzaniu, to założenie grubych wełnianych skarpet i luźnych swetrów. W okresie jesienno – zimowym staram się również częściej pić domowe napary. Dzisiaj… Czytaj dalej

Tworząc ten cykl przepisów, mam przed oczami wiadomości nadesłane od osób które zmagają się z nietolerancją glutenu. Idea wprowadzenia krótkich cyklów kulinarnych z założenia miała ułatwiać w codziennym gotowaniu, mam zatem nadzieję, że i ten przepis znajdzie swoich odbiorców :-) Gofry marchewkowe to kolejny dowód na to, że bez mąki pszennej można wyczarować również apetyczne dania!… Czytaj dalej

Kolejny pomysł na zdrowe i energetyczne drugie śniadanie – takie, które można przelać do szklanej butelki i przypomnieć sobie z uśmiechem o nim za trzy godziny, gdy do obiadu jeszcze daleko. W koktajlach lubię to, że są łatwe i odżywcze. Możemy je zrobić nawet przed poranną kawą, w półśnie :-) Skład: (przepis na 2 porcje)… Czytaj dalej

Jeszcze kilka dni temu z utęsknieniem wypatrywaliśmy wszyscy słońca. Pogoda, była tematem rozmów numer jeden! Co to za lato, żeby w sierpniu dogrzewać się kominkiem i wyjmować z szafy grube swetry. Ogrzewała mnie wyłącznie myśl o wakacjach. Niespodziewanie, Trójmiasto odwiedziła fala upałów. I choć tu, na Wybrzeżu jest zawsze chłodniej niż w środkowej części Polski, to wzrost… Czytaj dalej

Wspaniałe ciasto pasujące do większości owoców. Możemy przygotować je ze śliwkami morelami, gruszkami, jabłkami. W dzisiejszej wersji dodałam odrobinę jeżyn, bo lubię w ciastach owocowych odrobinę kwaskowatego posmaku. W przypadku tego ciasta zwróćmy jedynie uwagę na to, by jogurt i jajka miały temperaturę pokojową (piszę o tym, bo z reguły trzymamy je w lodówce) – uchowa… Czytaj dalej

Od miesiąca walczymy w naszym ogrodzie z obfitością papierówek. Codziennie na mokrej trawie czekają na nas kolejne kilogramy to tzw. przerobienia. Są soki, kompoty, musy, szarlotki i czego tylko dusza zapragnie. Część jednak z przyjemnością rozdajemy sąsiadom i znajomym, bo papierówki nie lubią czekania i szybko się psują. Jednym z najczęstszych potraw są racuchy, które… Czytaj dalej

A gdyby tak jednego dnia usiąść do śniadania w zupełnie innym miejscu? Z daleka od naszych czterech kątów, czekających domowych obowiązków i miejskiego zgiełku? Na co wówczas mielibyście ochotę, i jak wyglądałoby Wasze wymarzone śniadanie? Moje już znacie. W szczerym polu. Z ulubionym omletem, który jadłam w dzieciństwie w trakcie niezapomnianych wakacji u wujostwa w Wiedniu… Skład:… Czytaj dalej