* * * Codzienne wyciskanie świeżych soków tak nam weszło w krew, że nie ma dnia, żeby go nie było. Myślę, że skład tej zielonej miksturki może Was zaciekawić! Trzymajcie się zdrowo! Skład: (przepis na 2-3 porcje) 1 limonka 1 kiwi 3 jabłka (najlepsze: Ligol) 1 kawałek imbiru (ok. 1,5 cm) 3-4 liście świeżego jarmużu… Czytaj dalej

Mam kilka swoich ulubionych tzw. rozgrzewaczy jesienno – zimowych. Od dziecka uwielbiam bawarkę – potrafię wypijać niemal 3 szklanki dziennie i za bardzo nie mam jej dosyć. Lubię tradycyjną herbatę Earl Grey (najlepiej Lady Bird) z wyciśniętym sokiem z całej cytryny, łyżką miodu rzepakowego i szczyptą kurkumy. Nie przepadam za smakiem zielonej herbaty, pewnie dlatego… Czytaj dalej

* * * W ostatnich tygodniach pogoda w Orłowie się nie zmienia – szaro, ponuro i wietrznie. Bywa również deszczowo! Takie jesienne poranki nie zachęcają do wstawania z łóżka, a pierwsza myśl o rozgrzaniu, to założenie grubych wełnianych skarpet i luźnych swetrów. W okresie jesienno – zimowym staram się również częściej pić domowe napary. Dzisiaj… Czytaj dalej

Tworząc ten cykl przepisów, mam przed oczami wiadomości nadesłane od osób które zmagają się z nietolerancją glutenu. Idea wprowadzenia krótkich cyklów kulinarnych z założenia miała ułatwiać w codziennym gotowaniu, mam zatem nadzieję, że i ten przepis znajdzie swoich odbiorców :-) Gofry marchewkowe to kolejny dowód na to, że bez mąki pszennej można wyczarować również apetyczne dania!… Czytaj dalej

Kolejny pomysł na zdrowe i energetyczne drugie śniadanie – takie, które można przelać do szklanej butelki i przypomnieć sobie z uśmiechem o nim za trzy godziny, gdy do obiadu jeszcze daleko. W koktajlach lubię to, że są łatwe i odżywcze. Możemy je zrobić nawet przed poranną kawą, w półśnie :-) Skład: (przepis na 2 porcje)… Czytaj dalej

Jeszcze kilka dni temu z utęsknieniem wypatrywaliśmy wszyscy słońca. Pogoda, była tematem rozmów numer jeden! Co to za lato, żeby w sierpniu dogrzewać się kominkiem i wyjmować z szafy grube swetry. Ogrzewała mnie wyłącznie myśl o wakacjach. Niespodziewanie, Trójmiasto odwiedziła fala upałów. I choć tu, na Wybrzeżu jest zawsze chłodniej niż w środkowej części Polski, to wzrost… Czytaj dalej

Wspaniałe ciasto pasujące do większości owoców. Możemy przygotować je ze śliwkami morelami, gruszkami, jabłkami. W dzisiejszej wersji dodałam odrobinę jeżyn, bo lubię w ciastach owocowych odrobinę kwaskowatego posmaku. W przypadku tego ciasta zwróćmy jedynie uwagę na to, by jogurt i jajka miały temperaturę pokojową (piszę o tym, bo z reguły trzymamy je w lodówce) – uchowa… Czytaj dalej

Od miesiąca walczymy w naszym ogrodzie z obfitością papierówek. Codziennie na mokrej trawie czekają na nas kolejne kilogramy to tzw. przerobienia. Są soki, kompoty, musy, szarlotki i czego tylko dusza zapragnie. Część jednak z przyjemnością rozdajemy sąsiadom i znajomym, bo papierówki nie lubią czekania i szybko się psują. Jednym z najczęstszych potraw są racuchy, które… Czytaj dalej

A gdyby tak jednego dnia usiąść do śniadania w zupełnie innym miejscu? Z daleka od naszych czterech kątów, czekających domowych obowiązków i miejskiego zgiełku? Na co wówczas mielibyście ochotę, i jak wyglądałoby Wasze wymarzone śniadanie? Moje już znacie. W szczerym polu. Z ulubionym omletem, który jadłam w dzieciństwie w trakcie niezapomnianych wakacji u wujostwa w Wiedniu… Skład:… Czytaj dalej

Nie ma lata bez jagodzianek! Takie komentarze padały pod moim piątkowym zdjęciem zamieszczonym na Instagramie. Eksperymentowałam wówczas z ciastem i już dzisiaj mogę się z Wami podzielić nowym przepisem. Chciałam, żeby ciasto było miękkie, delikatne i mocno maślane. I takie wyszło! Jagodzianki już są, to co z tym latem? U mnie dziś pochmurnie… Skład: Przepis… Czytaj dalej

A gdyby tak zastąpić mleko sokiem jabłkowym, dodać płatki owsiane i zrobić letnią wersję owsianki? Nieco lżejszą, też treściwą z górą soczystych owoców? Kto chętny? Skład: (przepis na 1 porcje) 50 g płatków owsianych ok. 300 ml świeżego soku jabłkowego do podania: garść malin, truskawek, czereśni, borówek lub brzoskwiń 1 łyżeczka pyłku pszczelego 1 łyżka miodu… Czytaj dalej

Uwielbiam celebrować śniadania! Szczególnie te które wypadają w weekendy. Nikt się spieszy – każdy w swoim tempie. Bez telewizji, telefonów i zbędnych bodźców. O tej porze roku najwięcej radości sprawiają nam te spożywane bezpośrednio na trawie. Z imbryczkiem malinowej herbaty, jeszcze ciepłą konfiturą i wieżą chrupiących gofrów. Tak mogę zacząć sobotę! Dzień dobry wszystkim :* Skład:… Czytaj dalej

Owoce pod kruszonką to jeden z pierwszych deserów, które nauczyłam się wiele lat temu. Klasyczne połączenie – masła, cukru i mąki sprawia, że możemy pod nim ukryć wszystkie owoce świata (łącznie z mrożonymi, co ułatwia nam szczególnie w sezonie jesienno-zimowym). Dzisiaj chciałabym Wam pokazać nieco alternatywną wersję, która również świetnie się sprawdza – szczególnie jeżeli… Czytaj dalej

,,Dobry naleśnik to ciepły naleśnik! Wybierz jeden lub więcej rodzajów nadzienia. Ulubione dodatki moich dzieci to domowa konfitura z czerwonej porzeczki, nutella (też domowej roboty, oczywiście!), lekko słone masło, cukier waniliowy lub brązowy.” – w taki oto sposób Susan Loomis autorka książki: ,,W mojej kuchni francuskiej” zachęca swoich Czytelników do odkrywania na nowo kuchni francuskiej…. Czytaj dalej