*    *   *

Chciałabym się podzielić z Wami najprostszym sposobem na wspólne śniadanie, które towarzyszy nam w ciągu tygodnia. Zacznę jednak od tego, że droga do wypracowania tej idealnej wersji owsianki, która wszystkich zadowoli, nie była prosta. Po wyeliminowaniu pewnych składników (wszyscy zgodnie uznaliśmy, że rodzynki nie są mile widziane :D) mam w końcu słoik, który wystarcza nam na parę dni. Cała heca polega na tym, że wieczorem odsypuję porcję przeznaczoną dla czterech osób, zalewam mlekiem oraz wodą i odstawiam na noc w chłodne miejsce. Rano podgotowuję dosłownie chwilę (3-4 minuty), czekam aż masa przestygnie i łączę z miodem i z rozgniecionym bananem. A dla wzmocnienia odporności dyskretnie dosypuję cynamon i kurkumę (o niej już nie wspominam, bo by nie zjedli!).

Skład:

(przepis na duży słoik mieszanki na owsiankę | poniżej podaję osobno przepis na 1 porcję)

ok. 500 g płatków owsianych (tutaj są również w wersji bezglutenowej)

200 g orzechów Macadamia

200 g orzechów włoskich lub laskowych

100 g nasion Chia

100 g pestek dyni

do podania: krem orzechowy Nocciolata (to mój ulubiony krem, dostępny jest również w słoiku o pojemności 700 g) lub krem kokosowo-migdałowy 

ulubione owoce

A oto jak to zrobić:

  1. Wszystkie orzechy oraz pestki prażymy na suchej patelni i przekładamy do dużego słoja. Mieszamy z płatkami owsianymi oraz nasionami Chia (może być siemię lniane). Tak przygotowany słoik służy nam na parę dni.
  2. Aby ugotować jedną porcję owsianki: ok. 100 ml mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane) / 100 ml wody / ok. 60 g powyższej mieszanki płatków i orzechów / 1 łyżeczka mielonego cynamonu / 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy / 1 łyżka miodu rzepakowego / 1 banan lub 1 łyżka dobrej jakości kakao. Wieczorem porcję mieszanki płatków zalewamy wodą i mlekiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu pod przykryciem (najlepiej na oknie). Rano gotujemy dosłownie 3-4 minuty na bardzo małym ogniu – możemy dolać wody, jeżeli uznamy, że jest zbyt gęsta. Odstawiamy z ognia, czekamy aż chwilę przestygnie i dodajemy ugniecionego banana, cynamon, kurkumę oraz miód. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki. Możemy też przygotować wersję czekoladową – czyli zamiast banana, dodać kakao. Możemy też oba produkty połączyć razem. Tak przygotowaną owsiankę podajemy z ulubionymi kremami.

Wszystkie orzechy oraz pestki prażymy na suchej patelni i przekładamy do dużego słoja. Mieszamy z płatkami owsianymi oraz nasionami Chia (może być siemię lniane).

Wieczorem porcję mieszanki płatków zalewamy wodą i mlekiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu pod przykryciem (najlepiej na oknie). Rano gotujemy dosłownie 3-4 minuty na bardzo małym ogniu – możemy dolać wody, jeżeli uznamy, że jest zbyt gęsta. Odstawiamy z ognia, czekamy aż chwilę przestygnie i dodajemy ugniecionego banana, cynamon, kurkumę oraz miód. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki.

Tak przygotowaną owsiankę podajemy z ulubionymi kremami.

miski z drewna mango oraz szlafrok – H&M Home | sklep internetowy z żywnością i produktami ekologicznymi – BIOSKLEP

[współpraca]

Kategorie:

34 odpowiedzi na “Owsianka, co do której w końcu przekonali się wszyscy domownicy”

  1. Moim odkryciem jest owsianka z syropem klonowym. Polecam wypróbować 😍

    PS Zosiu….zapomniałaś odpalić kuchenkę…😉

    • Zosia

      Agato, dzięki za wiadomość! Syrop klonowy do owsianki – bomba! p.s. Może lepiej :D

  2. Zosiu, wyglądasz coraz piękniej! A owsianka również bardzo apetyczna, chętnie spróbuję Waszej wersji :D Uściski!

  3. Droga Zosiu,
    to świetny przepis i trik z zalewaniem płatków wieczorem super!
    Owsianki i domowe mieszanki musli to nasze ulubione śniadania.
    Bardzo smakowite te Twoje kadry. Mniam:-)
    Dziś też będzie u nas owsianka z malinami i olejem kokosowym.
    Miłego dnia i słoneczka:-)
    Pozdrawiam wiosennie,
    Marta:-)

    • Zosia

      Marto, dzięki! Uściski wiosenne…. słońce nad Trójmiastem :)))

  4. Nigdy nie lubiłam owsianki, aż do momentu, gdy te kilka lat temu zobaczyłam ją u Ciebie z takimi dużymi truskawkami😉 od tego czasu chętnie ją robię na śniadanie z miodem i syropem klonowym też. Ale chyba najbardziej lubię rano zjeść jajko w różnej postaci😉 dziś omlet z pomidorem, porem, pietruszką i orzechami włoskimi😀

  5. ostatnio częściej jem jaglanki, ale spróbuję taką owsiankę!

  6. Uwielbiam owsianki! ❤️
    To moje prawie codzienne śniadanie od wielu lat, a latem kiedy można dorzucić pełno świeżych owoców to już w ogóle pychota 😻🍓🍑🍉😻

    • Zosia

      Claudio, my również! Całe szczęście, że z dnia na dzień już coraz bliżej do tych owoców :)

  7. ZOŚKA – ależ Ty masz figurę! Przecież przed chwilą co dziecko urodziłaś!!!! Jesteś moim wzorem :*

  8. Orzechy i miód produkty które mogą wywołać alergię….Zosiu zwracasz uwagę na takie produkty jeśli chodzi o posiłki dla najmłodszych? U mnie niestety syn 5 latek wykazuje skłonności do alergii i wszelkie nowe produkty wprowadzam bardzo ostrożnie. Niektórych nie zaleca nam alergolog. Pozdrawiam

  9. Witaj Zosiu,
    Podoba mi się pomysł z kremami jako dodatek do owsianki .
    Mam zapytanie, czy masz w domu ceramiczne kontakty? Jeśli tak, czy się sprawdzają ? Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Miłego dnia👋

    • Zosia

      Hej Magdo,
      Dziękuję za odwiedziny! Tak, to są ceramiczne kontakty, ale przyznam Ci szczerze, że te plastikowe też są ok. a dużo tańsze :) Serdeczności!

  10. Zosiu, Twoja owsianka wygląda bardzo smakowicie! Moja rodzina do owsianki nie może się przekonać, ale jaglanka z masłem orzechowym i bananem albo tartym jabłkiem i cynamonem to nasz śniadaniowy pewniak :) Mam pytanie, jak pielęgnujesz paznokcie? Są zawsze pięknie zadbane i naturalne :)

  11. Owsianki. jaglanki, omlety, pankejki, wszystko lubię!

  12. A ja nie mogę się doczekać DFD🥰
    Pozdrawiam 🌼🐈

  13. Pani Zosiu, Dziekuje za wszystko przepisy , które umilają gotowanie :). Ośmielam się zapytac – patrzac na częste użytkowanie, czy sprawdzają się Pani marurowe blaty? Jak brzmi ich nazwa? Często są odradzane jako materiał podatny na rysy i zabrudzenia. Pozdrawiam

  14. U nas obowiązkowo z Thiną – dzięki temu nabiera smaku chałwy!

  15. Haha, stara dobra metoda, że jak nie wiedzą co jedzą to zjedzą wszystko! :D U mnie tak samo. Nie ma co za dużo wyjaśniać co znajduje się w daniu, bo zaraz ktoś czegoś nie lubi ;)

    • U mnie tak samo syn kiedys jadl brokuły przekonany ze je szpinak bo tez zielone a szpinak je Papay z bajki i jest silny 🤣 Gdyby wiedzial ze to brokuł pluł by dalej niz widzi

  16. Witaj Zosiu, czy Twoja kuchnia jest jasno-szara czy to złudzenie optyczne?

    • Zosia

      Tak Dario, chociaż w zależności od światła dziennego kolor się zmienia✨

  17. Jak gotujesz owsiankę bez włączonego gazu? 🤪🤪

  18. Zosiu, my też jemy owsiankę , ale zalewam samą wodąi jak przestygnie dodaję miód. Rano nie gotuję , dodaję jogurt naturalny , jabłko i uprażone orzechy .

  19. Zosiu,
    chciałabym Cię podpytać gdzie można zakupić taki biały pojemnik na miód który widoczny jest na jednym ze zdjęć.
    Dziękuję

  20. Super pomysł na owsianke – warto skorzystać:)

Dodaj komentarz