* * * Kilka tygodniu temu skontaktował się ze mną prawdziwy pasjonata pigwowca. Jak sam na swojej stronie oznajmia – jego marzeniem jest spopularyzowanie tej wspaniałej rośliny, żeby za 20 lat była tak popularna i rozpoznawalna jak porzeczka, agrest, aronia czy borówka amerykańska. Zaciekawił mnie swoją pasją i przyznam Wam, że od razu odnaleźliśmy wspólny… Czytaj dalej
PIECZONE OWOCE PLACKI Z JABŁKAMI NALEŚNIKI SADZONE Z KURKAMI SZAKSZUKA DOMOWA GRANOLA

Na osłodzenie rozpoczęcia roku szkolnego czyli maślane drożdżówki z białą czekoladą, cynamonem, owocami i kruszonką

Przepis na ciasto: 400 g mąki + garść do podsypania 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 50 ml oleju roślinnego 2 jajka 60 g cukru 100 g masła farsz: 2 tabliczki białej czekolady 1 łyżka mielonego cynamonu garść papierówek + garść śliwek kruszonka: 50 g masła 50 g mąki pszennej 30 g cukru… Czytaj dalej
* * * Jeśli lubicie na śniadanie słodkie pancakesy, być może placuszki bananowe również przypadną Wam do gustu. Ugniecione banany doskonale zastępują jajka, a napój kokosowy traktujemy jako zamiennik mleka krowiego. Myślę jednak, że najcudowniejsze w tym przepisie jest to, że dzięki pełni sezonu letniego możemy eksperymentować z domowymi konfiturami, które stanowią… Czytaj dalej
* * * Do pewnych smaków nie trzeba długo namawiać – nawet tych najbardziej wymagających łasuchów. Domowe naleśniki z karmelizowanymi morelami, wanilią i garścią porzeczek – takich prosto z krzaka. To pełnia szczęścia i czego chcieć więcej? Czasami najprostsze rozwiązania przynoszą najwięcej radości. Lubicie też naleśniki? A może macie swoje ulubione kombinacje na… Czytaj dalej
* * * Wpis dedykuję wszystkim osobom, które nieraz doświadczyły braku pomysłów na śniadanie. Jako że jesteśmy już prawie przy weekendzie pomyślałam, że może podpowiem Wam jak urozmaicić zwykłą jajecznicę. I choć przepis jest banalny to ilekroć gdy wspominam o połączeniu sera z jajecznicą ukazuje się na twarzy zdziwienie ale później i tak… Czytaj dalej

Mój ulubiony przepis na świąteczną białą kiełbasę z tymiankiem cytrynowym, żurawiną, miodem i gruszkami

* * * To jeden z tych przepisów, który wpisał się już w naszą domową tradycję. W Wielką Sobotę zapraszamy naszych bliskich na wspólne malowanie pisanek, a gdy goście ukończą swoje malowidła, to przechodzimy do kulinarnych przyjemności. Biała kiełbasa z żurawiną, gruszkami i świeżymi ziołami to nieodłączny element naszych świąt wielkanocnych. Przygotowuję… Czytaj dalej
* * * Od kiedy sięgam pamięcią, zawsze lubiłam wszelkiego rodzaju domowe pasty. Mistrzem w łączniu smaków jest moja Mama, która widząc składniki w lodówce na poczekaniu wymyśla smaki. I nie zastanawia się (w przeciwieństwie do mnie :)) czy będą współgrały. Pasta to pasta – w pewnym momencie dojdziesz do smaku, który… Czytaj dalej
* * * Już jako dziecka kochałam nakrywać do stołu i ku mojej uciesze, naszej córce też to sprawia przyjemność. Wie dokładnie, gdzie trzymamy serwetki, obrusy i inne akcesoria, które nadadzą odświętnego wyglądu. Staram się Jej ukazać, że nawet najskromniejszy posiłek powinien być jedzony schludnie w zadbanej przestrzeni. Spokojnie, nie w locie… Czytaj dalej
* * * Przez długi czas placuszki były na naszej liście ulubionych śniadań weekendowych. Smażyłam je zawsze z plastrami jabłek i ze szczyptą cynamonu, który dosypywałam bezpośrednio do ciasta. Domyślacie się, że to jedno z ulubionych śniadań naszej córki. Na hasło, że będą placuszki, wyciągała z szafki słoiki z konfiturami, słój z miodem… Czytaj dalej
* * * Croque madame to odpowiednio zarumienione pieczywo z dojrzewającym serem, plastrem szynki i opływającym sosem na bazie masła, mąki i mleka – czyli klasycznym beszamelem. To właśnie biały sos w połączeniu z odpowiednio dobranym chlebem i wysokiej jakości serami stanowi o wyjątkowości tego francuskiego przysmaku. Lubię podawać go z dojrzałymi kawałkami… Czytaj dalej
* * * W gotowaniu lubię podążanie za porami roku – a świadomość, że na niektóre produkty (myślę tu oczywiście o leśnych grzybach) trzeba ponownie czekać cały rok, bardzo mnie mobilizuje. Smak duszonych grzybów na maśle z ziołami przywołuje mi jesień i czas, gdy przyroda nieco zwalnia. Kiedy temperatury rano robią się już… Czytaj dalej
* * * Ten przepis powstał, dzięki naszej ostatniej podróży do południowej Francji. Słodkie śniadania, które towarzyszyły nam o poranku pod kilkusetletnimi platanami sprawiły, że po powrocie do domu musiałam odtworzyć smak figowych konfitur. Z opowiadań wiem, że nie ma co próbować pytać się Francuza o przepis :-) – sama stworzyłam własną wersję,… Czytaj dalej
* * * Moja córka kocha naleśniki – a w zasadzie, to chyba nie poznałam jeszcze dziecka, które nie lubi naleśników. Owszem, kwestia wyboru dodatków, to co innego. Mam z góry przykaz – gdy są odwiedziny koleżanek z przedszkola (od września, już jest zerówka!) – to muszę być z nimi w gotowości. Nie… Czytaj dalej
* * * Z wytęsknieniem czekam na kolejny wiosenny weekend, kiedy każdą wolną chwilę spędzamy wspólnie w ogrodzie. To jedna z form spędzania czasu, o którą dbali nasi rodzice. Radością z obcowania blisko natury próbujemy również zarazić naszą córkę i myślę, że wychodzi to nam całkiem dobrze. Lubię ten czas, kiedy możemy swobodnie grzebać w ziemi,… Czytaj dalej