Skip to main content

POCHWAŁA PROSTOTY. PASTA Z BOBU

*   *   *

Dobry chleb z dodatkami bywa małym dziełem sztuki. Początkowo miałam ugotować bób i podać go w obranej formie z posiekanym czosnkiem, wędzonym boczkiem i koperkiem. Nasz domowy sezonowy przysmak, który lubię przygotowywać, gdy cena osiąga swoją racjonalność (podobnie czekałam z fasolką szparagową). Mam jednak słabość do past w których niekoniecznie muszą być jajka. Pasta z bobu jest uniwersalna, możną ją podać z pokrojonymi w grube plastry pomidorami, dodać do sałaty lub najprościej z chlebem.

Tak przygotowaną pastę można przełożyć do przykrytego folią naczynia i przechowywać w lodówce do trzech dni. Jest naprawdę bardzo dobra.

Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

1 paczka świeżego bobu (ok. 400 g)

ok. 200 sera feta

4 ząbki czosnku

sok i otarta skórka z 1/2 cytryny

1 pęczek koperku

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (może być więcej)

A oto jak to zrobić:

  1. Ugotowany bób (nie obieram ze skórki) umieszczamy w szerokim naczyniu, dodajemy oliwę, fetę, kmin, czosnek i skórę oraz sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy ewentualnie solą lub dodatkową porcją kminu. Wierzch posypujemy posiekanym koperkiem. Pastę podajemy z chrupkim pieczywem.

talerze z ciemnym obramowaniem – Westwing | koszula – Hibou

{współpraca reklamowa}

17 Odpowiedzi do “POCHWAŁA PROSTOTY. PASTA Z BOBU”

  1. Droga Zosiu,
    super pomysł, świetny skład. A ten dodatek skórki z cytryny przypuszczam, że robi smak😉 Dodaję ją też do zupy krem z pomidorów. Polecam!
    Już wiem, co będzie na lunch.
    Pozdrawiam ciepło
    Marta🤓

    • 🍀👌 dziękuję Marto za odwiedziny i przesyłam uściski ze słonecznej, porannej Toskanii🫶

    • Zosiu,
      ta pasta jest obłędna😋 Zrobiłam już drugi raz. Pyszna i prosta.
      Udanego urlopu🇮🇹☀️
      Pozdrawiam serdecznie
      Marta

  2. Poprosimy o przepis na jabluszka w cieście , które pojawiły się na zdjęciu w jednym z postów.
    Pozdrawiam

  3. Muszę wypróbować przepis :) polubiłam bób gdy spróbowałam pierogów z bobem w małej piserogarni na Podlasiu :)

  4. Zrobiłam dzisiaj na kolację. Przepyszna jest ta pasta. Dziękuję Zosiu za podzielenie się przepisem.

    Uściski z Warszawy! ❤️

  5. Wypróbowałam i mam ochotę zrobić ponownie. Jest pyszna! Lubię takie proste, szybkie i tylko kilku składnikowe przepisy :)

  6. Przed chwilą zrobiłam i jest WOW! Ogromny plus, że nie trzeba obierać bobu. Wyszło mi tak dużo, że dam dzisiaj trochę mojej siostrze- i wszyscy się będą cieszyć <3

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.