Skip to main content

KREWETKI W MAŚLANYM TABASCO

 *   *   *

Jedzenie rękoma ma w sobie coś atawistycznego. Fizyczny kontakt z potrawą pozwala nam w pełni poczuć jego strukturę, ciepło i zapach. Tej intymności nie uświadczymy jedząc za pomocą noża i widelca. W kulturze europejskiej przypisaliśmy temu miano czegoś niestosownego wręcz zawstydzającego. Tymczasem uważam, że wykwintne krewetki najlepiej jeść bez pomocy sztućców. Szczególnie te w maślanym sosie z tabasco. Doskonałe w swej prostocie, szlachetne i aromatyczne. Idealne na długie, letnie wieczory, kiedy mamy ochotę na zupełnie coś nowego.

Skład:

(przepis na 4 osoby)

ok. 450 g krewetek (np. tygrysie, najlepiej w pancerzu)

6 ząbków czosnku

2-3 gałązki świeżego rozmarynu

ok. 150 g schłodzonego masła (może być więcej)

6-8 kropli Tabasco

1 łyżka sosu sosu Worcestershire

1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu

skórka otarta z 1 cytryny

do smażenia: oliwa z oliwek

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować maślany sos: schłodzone masło, 1 gałązkę rozmarynu, czosnek, krople Tabasco, sos Worcestershire, otartą skórkę z cytryny, mielony pieprz i sól umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej masy * Doprawiamy wg własnego uznania. Tak przygotowane masło schładzamy w lodówce max. 30 minut.
  2. Aby przygotować krewetki: na rozgrzanej patelni rozkładamy gałązkę rozmarynu, 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz czubatą łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Dorzucamy oczyszczone krewetki. Krewetki smażymy na wysokim ogniu, tak długo, aż zrobią się całe różowe. Trwa to dosłownie chwilę, nie dłużej niż minutę. Na końcu dodajemy 3-4 łyżki schłodzonego masła na usmażone krewetki. Całość podajemy od razu!

*  jeżeli nie mamy pod ręką blendera, to masło z pozostałymi składnikami możemy wymieszać widelcem. Ważne, by czosnek i rozmaryn był drobno posiekany.

biała sukienka – MLE Collection 

Pozostałe przepisy na krewetki:

smażone krewetki w pancerzach z domowym guacamole,

krewetki w sosie Sambal,

poke bowl z krewetkami,

paella z krewetkami,

7 Odpowiedzi do “KREWETKI W MAŚLANYM TABASCO”

  1. Zosieńkko, jak to wszystko piękie wygląda i Ty!
    Wszystkie Twoje przepisy zawsze mi wychodzą, więc i tym razem Ci zaufam. Czy obowiązkowe jest dodanie sos worschesteshire?

    pozdrawiam poranie,
    Ania

    • Aniu kochana, bardzo Ci dziękuję za odwiedziny i zaufanie :)
      Co do dodaniu sosu – myślę, że w tym przypadku warto jednak z niego nie rezygnować :) ale będziesz zachwycona!
      Uściski z porannej Toskanii,
      Zosia

  2. Proponuję doznanie na nieco wyższym poziomie niż macanie martwych krewetek. Połącz zmysł dotyku, węchu i wzroku w przygotowywaniu dań z warzyw i owoców. Mamy pełnię sezonu szparagowego, fasolkowego, bobowego, truskawkowego, rabarbarowego, szpinakowego, kalarepowego…. Jak to wszystko cudnie pachnie i smakuje! Jeśli musi być coś wykwintnego to poczytaj proszę o młodych pędach chmielu. Dajmy już spokój pokarmom, które trzeba uśmiercić aby je sobie pomacać i posmakować.

    • Myślę, że w internecie znajdziesz całą masę blogów 100% wege i tam możesz cieszyć się doznaniem macania bobu, a tu autorka ‘maca’ sobie krewetki, czasem jajko, czasem inne mięso i ma do tego prawo. Jako czytelniczka sama sobie zdecyduj który przepis wykorzystasz w domu, a który nie.

  3. Nigdy nie przygotowywałam dania z krewetkami 😨 nie wiem nawet jak powinny docelowo smakować 🤣 chyba spróbuję…🙄

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.