Gdy nie chce mi się gotować. Pieczona polędwica z dorsza z ziołowym masłem

IMG_1211

IMG_1187

Skład:

płat polędwicy z dorsza albo tzw. brzuszki

4-5 ząbków czosnku

ok. 100 g masła

1 natka pietruszki

1/2 cytryny

garść prażonych orzechów włoskich

mieszanka przypraw: 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki posiekanej papryki Peperoncino, szczypta oregano

do podania: pieczone ziemniaki

IMG_1193

A oto jak to zrobić:

  1. Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, ziołami i prażonymi orzechami. Umyty i osuszony płat dorsza umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Doprawiamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch ryby kładziemy masło ziołowe. Całość przykrywamy folią aluminiową albo pokrywką od naczynia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: grill) przez 20-25 minut (czasem po 18 minutach ryba jest gotowa).
  2. Upieczonego dorsza podaję z pieczonymi ziemniakami. Jeżeli zostało nam jeszcze masła to podajmy je w małym naczyniu.

IMG_1203 IMG_1217

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie