Cottage pie

IMG_7298

* * *

A gdyby tak podduszone warzywa połączyć z mięsem i zapiec z maślano-serowym puree ziemniaczanym? Czemu nie, w zimowe dni jak znalazł! Anglicy wiedzą co dobre :-)

IMG_7294

Skład:

ok. 500 g mielonej wołowiny

1 marchewka

1 duża cebula

1/4 szklanki wody

1 puszka pomidorów + 2-3 łyżki przecieru pomidorowego

2 liście laurowe + świeżo zmielony pieprz + sól morska + suszone oregano

4-5 ugotowanych ziemniaków

2-3 ząbki czosnku

1/4 szklanki mleka

2 łyżki masła

dużą garść tartego parmezanu (może być cheddar)

szczypta gałki muszkatołowej

sól morska

IMG_7303

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni (lub w żeliwnym garnku) z oliwą podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i plastry marchewki. Mieszamy, dodajemy mielone mięso i przyprawy. Całość smażymy przez przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy pomidory w puszcze, przecier pomidorowy i odrobinę wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  2. Ugotowane ziemniaki zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy starty ser, masło, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Całość tłuczemy na puree.
  3. Mięso przekładamy do natłuszczonych kokilek, na wierzch dodajemy puree ziemniaczane i posypujemy tartym serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 15-18 minut, lub do momentu aż wierzch się zarumieni.

Komentarz: Klasyczna cottagee pie zawiera mieloną wołowinę – zamiast niej możemy dodać zmieloną jagnięcinę (shepherd’s pie). Polecam nie trzymać się sztywno składu i urozmaicić danie o różne inne warzywa (cukinia, pasternak, dynia hokkaido, korzeń pietruszki, imbir, etc.).

IMG_7308 IMG_7311 IMG_7325

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie