Domowy barszcz wigilijny z pasztecikami z suszonymi prawdziwkami

Co podajemy na wigilię – barszcz czy grzybową? Pieczemy buraki przed dodaniem do zupy czy od razu gotujemy? Doprawiamy cytryną czy octem spirytusowym? Majeranek czy drobno posiekana pietruszka? Suszone grzyby, obrane ćwiartki jabłek, czy jedynie sam seler? Każdy dom skrywa swój sekret na tę świąteczną potrawę. A jaka jest u Was tradycja?

Przepis na barszcz wigilijny

Skład:

ok. 1 kg buraków

1 pęczek włoszczyzny

3-4 liście laurowe

2-3 ząbki czosnku

2-3 ziarenka pieprzu

2-3 ziarenka ziela angielskiego

5-6 suszonych prawdzików

1 łyżka octu spirytusowego

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka suszonego majeranku

pęczek świeżej pietruszki

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Buraki dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy obraną włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, czosnek i grzyby. Całość zalewamy wodą, tak by sięgała ok. 3 cm powyżej warzyw. Gotujemy aż do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień, dodajemy 1 łyżkę octu spirytusowego i pozostawiamy na małym ogniu do momentu, aż buraki będą miękkie. Wyłączamy i odstawiamy na noc.

2. Następnego dnia wyjmujemy buraki z barszczu. Ścieramy na tarce i z powrotem dodajemy do barszczu. Całość zagotowujemy doprawiając solą, cukrem, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem, barszcz możemy przelać przez sitko. Podajemy z dużą ilością świeżej pietruszki.

Komentarz: Brązowy cukier możemy zastąpić sokiem z malin lub porzeczek. Ugotowaną włoszczyznę możemy wykorzystać do sałatki wigilijnej, a grzyby do pasztecików (poniżej przepis).

Przepis na paszteciki

Skład:

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 łyżki masła

8-10 suszonych prawdziwków

1 pęczek szczypiorku (wraz z cebulką)

1 listek laurowy + 1 ziarenko ziela angielskiego

3-4 ziarenka pieprzu 

sól morska

A oto jak to zrobić:

1. Grzyby zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i zagotowujemy. Szczypiorek wraz z cebulką drobno siekamy. Podsmażamy na maśle, tylko do momentu aż się delikatnie zeszkli. 

2 Ciasto rozwałkowujemy, za pomocą kieliszka wycinamy kółka. Grzyby wyjmujemy i siekamy na małe kawałki. Dodajemy do patelni ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem (proponuję utrzeć pieprz w moździerzu). Tak przygotowany farsz umieszczamy w wyciętych płatach ciasta. Dowolnie zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 8-10 minut. Podajemy z barszczem wigilijnym.

Follow my blog with bloglovin!