Przepisy na Wielkanoc: Domowy żurek z białą kiełbasą i suszonymi prawdziwkami // Easter Recipes: Homemade sour rye soup with white sausage and dried boletus mushrooms

* * *

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez żurku i białej kiełbasy. Dzisiejszy przepis towarzyszy mi od lat. Dotychczas zawsze przygotowywała go moja Mama, w tym roku postanowiłam sama go dla Was przygotować. Mam nadzieję, że moja propozycja będzie Wam tak smakowała jak mi!

Skład:

(przepis na 4 osoby)

4 duże ziemniaki

8-10 sztuk białej kiełbasy (cienka lub grubsza)

garść suszonych prawdziwków (ok. 40 g)

1 kiełbasa wędzona (np. myśliwska) 

wędzony boczek (ok. 250 g)

1 butelka naturalnego zakwasu do żurku 

250 ml kefiru

250 ml śmietany kwaśnej 12 %

2 ząbki czosnku

2 średnie cebule

2 łyżki suszonego majeranku

sól morska

pieprz ziołowy

A oto jak to zrobić:

1. Suszone prawdziwki moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie gotujemy je w tej samej wodzie na małym ogniu przez ok. 30 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w dużym garnku na małym ogniu do czasu aż zmiękną. Cebulę, boczek, białą i myśliwską kiełbasę kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na patelni, a na końcu dodajemy pokrojoną cebulę. Dolewamy 2-3 łyżki wody, zmniejszamy ogień i lekko dusimy na patelni. 

2. Do ugotowanych ziemniaków (nie wylewamy wody) dodajemy podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę z patelni oraz podgotowane grzyby wraz z wywarem. Stale mieszając dolewamy butelkę zakwasu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy posiekany czosnek. Gotujemy min. 12-15 minut, do czasu aż wszystkie smaki się przenikną. Kefir i śmietanę łączymy w małym garnuszku i dolewamy chochlę gorącego żurku – tak przygotowaną mieszaninę przelewamy do garnka z żurkiem. Całość mieszamy (w ten sposób unikniemy zważenia się śmietany). Żurek podajemy na gorąco w wyżłobionym chlebie.

Komentarz: Tak przygotowany żurek możemy spożywać do 3 dni przechowując go w lodówce. Odgrzewając ponownie żurek staję się bardziej zawiesisty poprzez rozgotowujące się ziemniaki – osobiście wolę konsystencję bardziej gęstą z ziemniaki. Do żurku możemy podać ugotowane na twardo jajka.

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na profil na Instagramie.

* * * 

It wouldn’t be Easter without my mom’s homemade sour rye soup and white sausage. Today's recipe has been a part of my life for years. Until now, it had always been prepared by my mom. This year, I have decided to prepare it for you. I hope you will enjoy it as much as I do!

Ingredients:

(recipe for 4 people)

4 large potatoes

8-10 pieces of white sausage (thin or thick)

a handful of dried boletus mushrooms (approx. 40 g)

1 smoked sausage (eg. Myśliwska)

smoked bacon (approx. 250 g)

1 bottle of natural sour rye soup sourdough

250 ml of kefir (type of buttermilk)

250 ml of 12% sour cream

2 cloves of garlic

2 medium onions

2 tablespoons of dried marjoram

sea ​​salt

herbal pepper

 

Here's how to do it:

1. Soak the dried boletus mushrooms in cold water and leave for 1 hour. After an hour cook them in the same water for approx. 30 minutes on low heat. Peel the potatoes, chop them into cubes and boil in a large pot on low heat until they soften. Chop the onions, bacon, white and Myśliwska sausage into cubes. Fry it all in a pan, finally add the chopped onions. Pour in 2-3 tablespoons of water, reduce the heat and cook gently in a pan.

2. Add the fried sausage, bacon and onions from the pan, and the cooked mushrooms along with their brew to the boiled potatoes (do not pour the water out). Stirring constantly, pour in the bottle of sourdough and bring it to a boil. Reduce the flame, season with salt, pepper and marjoram. Add the chopped garlic. Boil for min. 12-15 minutes, until all the flavours penetrate. Add the kefir and sour cream together in a small pot and pour a ladle of hot sour rye soup in – then pour this prepared mixture into the pot of sour rye soup (this helps to avoid curdling of the sour cream). Serve hot in carved out bread.  

Comment: Sour rye soup prepared in this manner can be eaten for up to 3 days if stored in the refrigerator. Reheating causes the soup to thicken due to overcooking the potatoes – personally I prefer a more dense texture of the potatoes. You can serve boiled eggs with the soup. 

For more images and recipes visit my Instagram profile.