* * *

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez żurku i białej kiełbasy. Dzisiejszy przepis towarzyszy mi od lat. Dotychczas zawsze przygotowywała go moja Mama, w tym roku postanowiłam sama go dla Was przygotować. Mam nadzieję, że moja propozycja będzie Wam tak smakowała jak mi!

Skład:

(przepis na 4 osoby)

4 duże ziemniaki

8-10 sztuk białej kiełbasy (cienka lub grubsza)

garść suszonych prawdziwków (ok. 40 g)

1 kiełbasa wędzona (np. myśliwska) 

wędzony boczek (ok. 250 g)

1 butelka naturalnego zakwasu do żurku 

250 ml kefiru

250 ml śmietany kwaśnej 12 %

2 ząbki czosnku

2 średnie cebule

2 łyżki suszonego majeranku

sól morska

pieprz ziołowy

A oto jak to zrobić:

1. Suszone prawdziwki moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie gotujemy je w tej samej wodzie na małym ogniu przez ok. 30 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w dużym garnku na małym ogniu do czasu aż zmiękną. Cebulę, boczek, białą i myśliwską kiełbasę kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na patelni, a na końcu dodajemy pokrojoną cebulę. Dolewamy 2-3 łyżki wody, zmniejszamy ogień i lekko dusimy na patelni. 

2. Do ugotowanych ziemniaków (nie wylewamy wody) dodajemy podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę z patelni oraz podgotowane grzyby wraz z wywarem. Stale mieszając dolewamy butelkę zakwasu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy posiekany czosnek. Gotujemy min. 12-15 minut, do czasu aż wszystkie smaki się przenikną. Kefir i śmietanę łączymy w małym garnuszku i dolewamy chochlę gorącego żurku – tak przygotowaną mieszaninę przelewamy do garnka z żurkiem. Całość mieszamy (w ten sposób unikniemy zważenia się śmietany). Żurek podajemy na gorąco w wyżłobionym chlebie.

Komentarz: Tak przygotowany żurek możemy spożywać do 3 dni przechowując go w lodówce. Odgrzewając ponownie żurek staję się bardziej zawiesisty poprzez rozgotowujące się ziemniaki – osobiście wolę konsystencję bardziej gęstą z ziemniaki. Do żurku możemy podać ugotowane na twardo jajka.

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na profil na Instagramie.

* * * 

It wouldn’t be Easter without my mom’s homemade sour rye soup and white sausage. Today's recipe has been a part of my life for years. Until now, it had always been prepared by my mom. This year, I have decided to prepare it for you. I hope you will enjoy it as much as I do!

Ingredients:

(recipe for 4 people)

4 large potatoes

8-10 pieces of white sausage (thin or thick)

a handful of dried boletus mushrooms (approx. 40 g)

1 smoked sausage (eg. Myśliwska)

smoked bacon (approx. 250 g)

1 bottle of natural sour rye soup sourdough

250 ml of kefir (type of buttermilk)

250 ml of 12% sour cream

2 cloves of garlic

2 medium onions

2 tablespoons of dried marjoram

sea ​​salt

herbal pepper

 

Here's how to do it:

1. Soak the dried boletus mushrooms in cold water and leave for 1 hour. After an hour cook them in the same water for approx. 30 minutes on low heat. Peel the potatoes, chop them into cubes and boil in a large pot on low heat until they soften. Chop the onions, bacon, white and Myśliwska sausage into cubes. Fry it all in a pan, finally add the chopped onions. Pour in 2-3 tablespoons of water, reduce the heat and cook gently in a pan.

2. Add the fried sausage, bacon and onions from the pan, and the cooked mushrooms along with their brew to the boiled potatoes (do not pour the water out). Stirring constantly, pour in the bottle of sourdough and bring it to a boil. Reduce the flame, season with salt, pepper and marjoram. Add the chopped garlic. Boil for min. 12-15 minutes, until all the flavours penetrate. Add the kefir and sour cream together in a small pot and pour a ladle of hot sour rye soup in – then pour this prepared mixture into the pot of sour rye soup (this helps to avoid curdling of the sour cream). Serve hot in carved out bread.  

Comment: Sour rye soup prepared in this manner can be eaten for up to 3 days if stored in the refrigerator. Reheating causes the soup to thicken due to overcooking the potatoes – personally I prefer a more dense texture of the potatoes. You can serve boiled eggs with the soup. 

For more images and recipes visit my Instagram profile.

Kategorie:

36 odpowiedzi na “Przepisy na Wielkanoc: Domowy żurek z białą kiełbasą i suszonymi prawdziwkami // Easter Recipes: Homemade sour rye soup with white sausage and dried boletus mushrooms”

  1. A ślinka cieknie, jak się ogląda Twoje zdjęcia, Zosiu! Zurku nie gotuje na Wielkanoc, ale tam gdzie spędzam Święta (Podhale zawsze jest pyszny żurek.
    Pozdrawiam ze słonecznego południa PL,
    Marta.

  2. Przy okazji 4 urodzin twórczego blogowania życzę Ci mnóstwa kolejnych pomysłów, dzięki którym i my mamy pyszności na stole;))
    Wszystkiego dobrego na co dzień i… na nadchodzące Święta!
    Pozdrawiam ciepło!

  3. Zosiu, ile plus minus mamy nalać wody do ziemniaków ?

  4. Oj Zosiu, jak zwykle tak i w te święta nie zawodzisz ! <3

    PS. Czas Zosia zacząć pisać nową książkę, bo melduje, iż wszystkie przepisy wypróbowałam! Tadam!
    Jest też mały minus tego, ponieważ domownicy jak mnie widzą krzyczą chórem " Chcemy więcej! " :O
    Ściskam!

  5. Pani Zosiu podałaby Pani przepis na chlebek do żurku?:)

  6. Mam pytanie z innej beczki ;) jaki telefon komórkowy robi najlepsze zdjęcia ,czy ma Pani Zosiu jakieś doświadczenia w tej materii ?

  7. Zwarzyło chyba, nie „zważyło”:)
    Super zdjęcia i koszula!

  8. Nigdzie nie mogę znaleźć prawdziwkow :( masz z zapasów czy gdzieś kupiłas? Proszę o podpowiedź. Dziękuję. B.

  9. Czy ten chleb to najzwyklejszy bochenek ? Bo w zeszłym roku równie podałam żurek w chlebku ale połowa zupy wsiąkła w chleb i zostały tylko jajka, kiełbasa, ziemniaki i cebula ? :))

  10. Zosiu wygląda pysznie, w tym roku zrobię żurek z Twojego przepisu :) życzę miłych przygotowań :*

  11. Zurek to najlepsze co może być na wielkanoc :D

  12. Podsyłam linka z przepisem mojej mamie! CUDO.

  13. Zielenina widoczna w zupie to natka? Jak wybrac w sklepie dobry zakwas?

  14. Żurek to podstawia Świąt. Uwielbiam :)

  15. Zosiu, jakim aparatem robisz zdjęcia? :>
    Jak zwykle są prześliczne <3

  16. Zosiu, bardzo mi się podoba ten przepis :) Jaki chlebek najbardziej się nadaje? Rozumiem, że chleb też się zjada? Pozdrawiam.

  17. Ciekawe połączenie kefiru i śmietany, z pewnością wypróbuję. Żurek zapowiada się smakowicie, niestety swój robię bez grzybów (dzieci :) ).

  18. Co to za chlebek i gdzie go mozna w 3city kupic??

  19. Szkoda tylko, że nie ma tutaj żadnych bardziej dietetycznych przepisów… jednak taki żurek – choć sama uwielbiam, dosyć tłusty wyjdzie…

  20. Nie lubię żurku i go nie jadam,ale muszę przyznać,że apetycznie wygląda;)

  21. Zosiu wczoraj upieklam Twoj Wielkanocny sernik pychota:-) teraz zabieram sie za zurek:-) chlebek do żurku można teraz kupic np w Biedronce;-) ale mam pytanie, czy żurek nie wsiąknie w ten chlebek?

  22. Zosiu, a dla mnie Święta Wielkanocne to okazja do upieczenia pysznej babki czekoladowej z Twojego przepisu. Już się nie mogę doczekać! Ale w tym roku chyba zrobię hurtowo – dwie! Zeszłoroczna jedna zniknęła w zastraszającym tempie ;)
    Serdecznie pozdrawiam! :)

  23. Pani Zosiu. Gdzie kupiła Pani prostokątną formę do tarty? Chciałam zrobić mazurka cytrynowego i przy okazji nabyć taką ów :) miłego dnia!

  24. Dziś ugotowałam ten żurek w ramach przedświątecznej próby. Przepyszny. Inny niż byłam do tej pory przyzwyczajona ale rewelacyjny. Użyłam własnego zakwasu na żurek, sukces tkwi w szczegółach.

  25. Zosiu Kochana,

    mam ogromną prośbę. Najprawdopodobniej w tamtym roku na blogu pojawił sie przepis na mazurka wielkanocnego ( http://www.makecookingeasier.pl/bez-kategorii/wesolych-swiat-3/#more-6507). W tym linku jest on na zjęciu ozdobiony różą. Siedzę czwarty dzien, przeszukuje bloga na wszelkie możliwe sposoby i absolutnie nie moge odnaleźć na niego przepisu, a był po porostu przepyszny – taki kwaskowaty, gdyż była w nim chyba skóra limonki ;-)

    Mogłabyś mi pomóc i pokazać gdzie moge znaleźć ten przepis ?:)

    Dziekuje i pozdrawiam serdecznie

  26. Przepyszne! :) Mistrzowski żurek :)

  27. Właśnie zrobiłam żurek według Twojego przepisu i stwierdzam, że jest najlepszy! Wesołych Świąt:)))

  28. Żurek wyszedł PRZEpyszny!
    Dziękuję, od tego roku mamy wreszcie przepis na TEN właściwy żurek :-)))))

  29. W tamtym roku pierwszy raz postanowiłam zmienić coś w Wielkanocnym menu i zrobiłam m.in. żurek wg. Pani przepisu. Wyszedł idealny i w tym roku już nie szukam :) pozostanę wierna temu przepisowi bo rodzina i znajomi się zakochali w tym smaku.
    Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)

Dodaj komentarz