Fasolka po bretońsku

IMG_9330

* * *

Jedni ją lubią inni najchętniej by o niej zapomnieli! Moją sympatię zyskuję najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Mało pracy, danie treściwe i rozgrzewające … i podobnie jak z bigosem, czy chili con carne im częściej odgrzewasz tym lepsze. Warte wypróbowania!

Skład:

(przepis dla 4 osób)

500 g ugotowanej fasoli Jaś

ok. 10 dużych pomidorów

6 liści laurowych + 4-5 ziaren ziela angielskiego + 4-5 ziaren czarnego pieprzu

2 czerwone cebule

kilka kropel Tabasco

1 łyżeczka mielonego majeranku

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka chili

oliwa z oliwek

sól morska

* proporcje przypraw polecam modyfikować wg własnego smaku

Wersja z mięsem

200 g kiełbasy 

1 łyżka majeranku

A oto jak to zrobić:

1. Umyte pomidory nacinamy na ćwiartki i przekładamy na żaroodporną blachę. Dodajemy kawałki cebuli, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy szczyptą soli. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut (do momentu, aż skórka lekko się pomarszczy). Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i miksujemy w blenderze (pamiętajmy o wcześniejszym wyjęciu liści laurowych i kilku ziaren ziela angielskiego – pieprz możemy pozostawić). Tak powstały przecież pomidorowy przekładamy do żeliwnego garnka. Dodajemy ugotowaną fasolę i resztę ziół – chili, majeranek, kmin rzymski, kolendrę i kilak kropli Tabasco. Całość podgrzewamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i pozostawiamy jeszcze przez 15-18 minut. Od czasu do czasu warto zamieszać. Podajemy na gorąco z pieczywem.

Wersja z mięsem: Kiełbasę kroimy w cienkie plastry i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodajemy majeranek. Czekamy aż wytopi się tłuszcz, a następnie przekładamy do gotującej się fasoli z zmiksowanymi pomidorami (zobacz powyżej).

Komentarz: Fasolę przygotowuję wg wskazówek producenta. Jeżeli uważasz, że zmiksowane pomidory nie są wystarczająco esencjonalne, proponuję dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie