*     *     *

  Na początku chciałabym Wam bardzo podziękować za tak ciepły odbiór wieści o pracach nad nowym e-bookiem. Zdjęcia ruszyły, pierwsze strony powstały, a mój blat kuchenny już dawno nie uginał się od takiej ilości warzyw. Wiem, że wolelibyście papierową wersję, bo najbardziej pamiętamy te książki, które “patrzą na nas z półek”, ale chcąc zachować przystępną cenę, minimalizując koszty produkcji i ułatwić Wam korzystanie z przepisów gdziekolwiek będziecie, mam nadzieję, że przekonacie się do elektronicznej opcji.

Wielu z Was pyta o datę premiery, ona przez moment pozostanie jeszcze tajemnicą, ale obiecuję, że warto poczekać. Choć wiele już mamy, wciąż brakuje nam ważnego elementu – tytułu. Jeśli macie jakieś pomysły napiszcie w komentarzach, będzie to dla mnie bardzo inspirujące. A dzisiaj pozostawiam Was z szybkim przepisem, który w doskonały sposób zaspokoi apetyt w ciągu tygodnia. Krótki skład, minimalny wysiłek to myśl wychodząca na przeciw współczesnym oczekiwaniom kulinarnym.

Skład:

(przepis na 2 osoby)

ok. 350 g świeżego łososia

ok. 150 g makaronu typu Wonton (pszenny)

200 g mrożonego zielonego groszku

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

3 cm świeżego imbiru

marynata: 4 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka oleju sezamowego

do smażenia: olej sezamowy

A oto jak to zrobić:

  1. W średnim naczyniu łączymy sos sojowy z olejem sezamowym. Dodajemy kawałki pokrojonego łososia i sezam. Całość marynujemy min. 10 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy starty na tarce imbir i posiekaną w piórka cebulę oraz plastry czosnku. Następnie dodajemy mrożony groszek i ugotowany makaron. Całość smażymy kilka minut i doprawiamy solą morską. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy łososia wraz z resztą marynaty. Podajemy na ciepło z gotowym makaronem.

Kategorie:

33 odpowiedzi na “O moim nowym e-booku kulinarnym i przepis na szybkiego łososia z sezamem i makaronem z groszkiem”

  1. Tytuł to oczywiście: Make Food Easier
    Pozdrowionka :-)

    • Zosia

      Kasiu, genialny! 👏🏻👍🏻❤️

    • Zosiu podpowiedz proszę czym myjesz swój ruszt w kuchni? Jak utrzymać go w takiej czystości?

  2. Ale ja się cieszę na Twoje nowe dzieło❤️❤️❤️ to będzie kolejne piękna sprawa👍🏻

  3. Fajny przepis. Nawet moje dzieci zjedzą 😅 a to najistotniejsza sprawa przy wyborze dania obiadowego.

  4. Wyczekuję zatem i ja! 👏🏻

  5. Pani Zosiu. Zawsze jak przeglądam Pani wpisy na blogu, towarzyszy mi uczucie ciepła i piękna. Więc jeśli miałabym zaproponować tytuł to może Kraina ciepła.

  6. Tak sobie pomyślałam,”Prosto…na talerz”,”Festiwal prostych smaków”,”Easy,easier,delicious”,”But first easy cooking!”😊Powodzenia Zosiu🤞♥️

    • Bardzo podobają mi się te pomysły . Szczególnie Easy , easier , delicious – fajnie nawiązuje do tytułu bloga i smacznych potraw tu serwowanych.

  7. Zosi zdjęcia wyglądaja zachecająco, ale mieszkam w 15tys miescie i w żadnym ze sklepów nie widziałam makaronu Wonton – gdzie go szukać stacjonarnie jeśli nie ma w mieście sklepu z azjatycką żywnością?

    • Zosia

      Aga, to jest popularny makaron dostępny w Lidlu. Oczywiście może być każdy inny pszenny.
      Uściski!

    • Pojawia się też czasem w Biedronce na tygodniu azjatyckim :)

  8. Podoba mi się ten rustykalny styl miski.

  9. Zachwycił mnie i przepis i miseczka!
    A tytuł? Zosia Inspiruje!

  10. Bardzo się cieszę na ebook! Uwielbiam papierowe książki kucharskie, ale elektroniczna forma, która zawsze (a gotuje nie zawsze w swojej kuchni) pod ręką to dla mnie super sprawa. Tylko proszę – nie rezygnuj ze swoich “wstępów” – uwielbiam Cię czytać.
    “Krótko i na temat” – gdzie mówiąc krotko myśle o liście składników ;)

  11. Droga Zosiu,
    przepis super: tego nam trzeba. Moja dewiza w tygodniu to obiad, którego czas przygotowania to max. 30 min., więc ten przepis dopisuję do mojej listy.
    E-book to super rzecz. Mam Twój pierwszy, oglądam go często♥️ Czekam na nowy!
    Pozdrawiam serdecznie z Berlina
    Marta🤓

    • Zosia

      Dzięki Marto, tak się cieszę, że wciąż do niego zaglądasz😍☀️ uściski!

  12. O jej wygląda pycha jutro go wypróbuje idealny na piątek🍀

    • Zosia

      Super, trzymam kciuki i w wolnej chwili daj znać, czy to Twoje smaki💕

  13. dzień dobry,
    mam Pani dwie książki i e-book. Niestety do e-booka nie wracam, a do książek drukowanych wracam.

    Pozdrawiam
    Agata

    • Ja mam tak samo. Jednak zdecydowanie wolę książki drukowane. Mam Zosi książkę drukowaną i e-booka, ale zaglądam tylko do tej pierwszej.
      Pozdrawiam. 🍜🍝🥘

  14. fajny przepis, wykorzystam podmieniając łososia na tofu ;)

  15. Nie mogę się doczekać. Uwielbiam twoje przepisy

  16. Dzień dobry,
    W jednym z komentarzy wychwalano przepis na polędwiczki wieprzowe z sosem z fety. Jak go znaleźć? Rzadko zaglądam na stronę ale jakiś czas temu próbowałam kilka przepisów których nazwy pamiętam i wyszukuje w lupce, nie wiem natomiast jak przeglądać przepisy- czy jest jakaś prostsza opcja niż wybór rodzaju posiłku i potem otwieranie każdego posta żeby zobaczyć co się pod nim kryje bo w nagłówku nie zawsze wiadomo o jaką potrawę chodzi? Pozdrawiam seerdecznie
    P.S. Prośba tylko o napisanie pod jakim postem kryją się te polędwiczki bo nie mogę znaleźć

  17. Z chęcią zjadłabym tą potrawę. Wszystko wygląda pięknie i smacznie

  18. Boskie danie! Dzisiaj robię ponownie🤍

  19. Łosoś z sezamem brzmi smacznie. Nie mogę się doczekać tego ebooka

  20. Z utęsknieniem czekam na ebooka ☺️♥️

  21. simple everyday treats

    daily delicacies

    daily cooking
    ☺️🌬️🤍

Dodaj komentarz