*    *    *

Na myśl o domowych kluskach robi nam się błogo! To prawdziwy comfort food do którego mam sentyment i chciałabym, żebyście również spróbowali tego smaku. Do ciasta na kluski dodaję tarty parmezan i posiekaną pietruszkę. To połączenie jest kluczowe, chyba że drażni Was smak pietruszki to od razu proponuję alternatywę w postaci suszonego oregano, szałwii lub lubczyku.

P.S. Nie martwcie się, jeżeli już po prawdziwkach – pieczarki, też będą OK.!

Skład:

(przepis na ok. 2 porcje)

1 jajko

ok. 180 g mąki pszennej

ok. 60 g startego parmezanu

100 ml mleka 3,2 %

garść posiekanej pietruszki

sól morska i świeżo zmielony pieprz

farsz:

ok 0,5 kg prawdziwków (mogą być inne grzyby)

2-3 łyżki masła

śmietana 18 %

1 cebula

2-3 łyżki sera ricotta

2- 5 gałązki świeżego rozmarynu

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować kluski: Roztrzepane jajko łączymy z mąką, tartym parmezanem i etapami dodajemy mleko, stale mieszając. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę. Gdy woda zacznie się gotować, namoczoną w wodzie łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i kładziemy na gotującą się wodę. Gotujemy ok. 2-3 minuty i łyżką cedzakową wyjmujemy kluski z wody.
  2. Aby przygotować sos: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie gałązki rozmarynu ze świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i przesmażamy. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone prawdziwki. Zmniejszamy gaz i całość dusimy ok. 12-15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do grzybów dodajemy lane kluski, a na wierzch kładziemy kilka łyżek ricotty. Podajemy na ciepło!

Aby przygotować kluski: Roztrzepane jajko łączymy z mąką, tartym parmezanem i etapami dodajemy mleko, stale mieszając. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem

Gdy woda zacznie się gotować, namoczoną w wodzie łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i kładziemy na gotującą się wodę. Gotujemy ok. 2-3 minuty i łyżką cedzakową wyjmujemy kluski z wody.

Aby przygotować sos: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie gałązki rozmarynu ze świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i przesmażamy. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone prawdziwki. Zmniejszamy gaz i całość dusimy ok. 12-15 minut.

Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do grzybów dodajemy lane kluski, a na wierzch kładziemy kilka łyżek ricotty.

Podajemy na ciepło!

Kategorie: ,

36 odpowiedzi na “Dla wielbicieli domowych smaków, czyli lane kluski z pietruszką i parmezanem podane z duszonymi prawdziwkami i ricottą”

  1. Pyszności!

  2. Ajj zjadłabym znowu!

  3. Pycha! W spisie składników zabrakło śmietany. Jakiej użyłaś: 18% czy 30%? Według mnie to nie 4 porcje, ale 2 małe ;) I dla mnie zamiast ricotty – mascarpone :)

    • Zosia

      Mario, masz rację – moje przeoczenie – z tego przepisu wyjdą 2 duże porcje. Spróbuj z ricottą – naprawdę warto!

  4. Dzień dobry, czy mogę mleko zastąpić np. mlekiem roślinnym?

  5. Zosiu,my na te kluski mówimy kładzione,ale zawsze takie”gołe”jedliśmy,a z serem i pietruszką muszą być pyszne!Na bank jutro próbujemy😁😘

    • Zosia

      Agnieszko, dzięki za wiadomość. Trzymam zatem kciuki za jutrzejsze gotowanie i w wolnej chwili daj znać, czy Wam smakowały :)

  6. U mnie w domu to kluski łyżką kładzione, lane to takie luźniutkie, zwykle na gorący rosół wlewane. Ale co dom, to obyczaj. Przepis niezwykle kuszący!

    • Zosia

      :*

    • U mnie też! Babcia robiła kluski łyżką kładzione a my z siostrą je uwielbiałyśmy i nie mogłyśmy się ich doczekać :)
      Babci niestety już nie ma z nami 15 lat ale jak zamknę oczy to widzę Ją w kuchni albo z szydełkiem w dłoni…
      Tęsknię i kocham na zawsze :) Pozdrawiam !
      Ania

    • Zosia

      Aniu, jak pięknie opowiedziałaś :) Dziękuję Ci za przywołanie Twoich wspomnień. Ja niestety nie miałam Babci – obie umarły przed moimi narodzinami :(

    • Kochana ściskam…jesteś taką bliską mi duszką :) Znajomą nieznajomą :) Dobrego dnia Zosiu!
      Ania

    • Zosia

      🤍🤍🤍🤍

  7. Musze koniecznie sprobowac!!!, Zosiu jaka piekna miseczka z Sardynii <3

  8. Chyba na pewno to musi być pyszne :)

  9. Świetny pomysł z dodaniem parmezanu i pietruszki. Zrobię przy najbliższej okazji, wyglądają smakowicie :) Pozdrowienia!

  10. Moja mama robi pyszne szare kluski z okrasą. Obłęd🤩 ale te też są ekstra, szczególnie w towarzystwie borowików🥰

  11. Rany… muszę zdobyć prawdziwki bo narobiła mi Pani ochotę na te kluski :) Przepiękne zdjęcia i cudownie, że pokazane są na nich kolejne etapy przyrządzania dania. Bardzo pomagają mi w gotowaniu :) Pozdrawiam ciepło

  12. Uwielbiam wszelkie dania z grzybami. To też na pewno jest pyszne. Jestem wielką amatorką grzybów. Ostatnio odkryłam kurki i nimi się zajadam.
    Do klusek nie dawałabym pietruszki, bo przeszkadza mi jej zapach. Ale np. oregano- bardzo chętnie!
    Dużo zdrowia Wam życzę na ten jesienny czas! :-*

  13. ukochane kluseczki w nowej odsłonie!

  14. To kluski kładzione, nie lane.

  15. Dzień dobry ,czy znajdę u Pani jakiś post dotyczący naczyń do kuchni jakie Pani szczególnie poleca w kuchni ,jak sprawdzają się Pani naczynia miedziane ,jakiej firmy są te które Pani posiada ?dziekuje za odpowiedz

  16. Wie kann man am besten seine Profile ausbauen?
    Jetzt Instagram Likes kaufen ! Beim besten Anbieter für Social Media.
    Verstärke deine Präsenz deines Contents.
    Ganz einfach mehr Traffic ehalten.

  17. Zosiu! Kiedy można spodziewać się wyników konkursu z książką J.Olivera? Pozdrawiam ciepło!

  18. Droga Zosiu, podoba mi sie bardzo fajne przelamanie nudnego smaku klusek parmezanem i pietruszka, co zapewne nadaje im wyrazistosc smakowa. Jednak do tych kluseczek dodalabym pesto wlasnie z pietruszki, albo sos z korzenia i zieleniny, ktory jest swietnym placzeniem rozniacych sie diametralnie smakow tego samego produktu. Lubie takie polaczenia – jeden produkt, dwa smaki – pietruszka, seler, botwinka etc.
    Do tych klusek nie dodalabym jednak grzybow. Nawet jesli na jesieni grzyby sa w Polsce produktem egalirarnym, ogolnodostepnyn dobrem, wystepuja obficie, kazdy moze zbierac bez ograniczenia, to jako produkt kulinarny ze wzgledu na swoja specyfike, pozostaja towarem ekskluzywnym, wyjatkowym. Prawdziwki stanowia krolewska kaste w grzybowym cesarstwie – 40-70€ za kilogram, kasta cesarska sa trufle. U mojego wloskiego dostawcy jedna trufla wielkosci orzecha wloskiego kosztuje 20€, bynajmniej nie jest to cena zaporowa. Nie tylko trufle, ale rowniez prawdziwki postrzegane sa jako niebywale wykwintny rarytas, traktowane z wiekim respektem, nie tylko ze wzgledu na cene. W potrawach laczone jedynie ze skladnikiem tworzacym dla nich odpowiednie medium jak przykladowo ryz w risotto, lub niepowtarzalna dualnosc smakowa z dziczyzna, ewentualnie poledwica wolowa. Kurki z kolei sa jak nastepcy tronu, rownie wyrafinowane w smaku, jednak mnej dostojne i zdecydowanie tansze – 15€/kg. Sezon na grzyby lesne powoli sie konczy, pozostaja te uprawne, jednak nie tylko pieczarki czy boczniaki ostrygowe, ale ze wzgledu na wyjatkowe walory smakowe rowniez shiitake, rowniez boczniaki cytrynowe. Grzyby to jedne z najbardziej wartosciowych i zdrowych produktow.
    Usmiechy w strone milosnikow grzybow :)))

  19. Danie wyśmienite robiłam z synem nie mogliśmy się najeść 💕 Zosiu uwielbiam twoje przepisy ciebie i twoje wnętrza 🤍

Dodaj komentarz