* * * Tarta z ricotty to jeden z tych przepisów, który przygotowuje się bez większego wysiłku. Moja słabość do włoskiej kuchni – a szczególnie do deserów nasila się wraz z nadejściem wiosny. Intensywny kolor mimozy, który od kilku dni rozświetla nasz stół w jadalni jeszcze bardziej potęguje włoski nastrój. Symbol wrażliwości i… Czytaj dalej
* * * Kochani Czytelnicy, blog MCE całym swoim sercem od lat wspiera najpiękniejszą WIELKĄ ORKIESTRĘ ŚWIĄTECZNEJ POMOCY. W tym roku mam ogromny zaszczyt zaprosić Was do licytacji warsztatów kulinarnych (dla 2 osób), które będę prowadzić wspólnie z utalentowanym Tomaszem Iwańcem Szefem Kuchni z hotelu Sofitel Grand Sopot. Podczas warsztatów uczestnicy… Czytaj dalej
* * * W przerwie pomiędzy świątecznymi przepisami, chciałabym Was zaprosić na niecodzienny wpis. Sztuka wręczania prezentów to zawsze wyzwanie. Pamiętam jako dziecko prześcigałam się z moim młodszym bratem, kto szybciej i zręczniej wykona dla rodziców najdłuższy łańcuch z kolorowego papieru. Wraz z wiekiem nasze pomysły przeobrażały się w ambitniejsze… Czytaj dalej

Krokiety do ręki, czyli nieoczywisty przepis na jedną z lepszych świątecznych przystawek

* * * Z reguły krokiety przybierają formę tradycyjnych pasztecików wypełnione farszem, owinięte naleśnikiem obtoczonym w bułce tartej i podsmażone w głębokim tłuszczu. Są niewiarygodnie pyszne i trudno pozostać przy jednej sztuce. Wiele rodzin ma swoje własne przepisy. Z kapustą i grzybami albo z duszoną wieprzowiną. To jedna z tych zimowych potraw, która… Czytaj dalej

Czas na świąteczne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pudding daktylowy z słodkim sosem klonowym

* * * Ten przepis to najlepszy dowód na to, jaką przyjemność może sprawić dzielenie się swoimi rodzinnymi recepturami. Dzisiejszy przepis przywędrował do mnie, aż z Pszczyny i jest dla mnie prawdziwą kwintesencją świątecznego ciasta. Lubię rozkoszować się jego strukturą popijając jednocześnie gorące earl grey. Bardzo wilgotne ciasto z aromatem przypraw korzennych i niebiańskim sosem… Czytaj dalej

Coś dla miłośników słodkiego połączenia bezy, lodów i owoców. Moja ulubiona propozycja letniego deseru

* * * Kiedy myślę o moich ulubionych deserach, to okazuje się, że na pierwszym miejscu są lody, kruche tarty przekładane kremem i owocami oraz beza. Dobry deser nie musi być słodki i przesadnie udekorowany – wystarczy, że zadbamy o odpowiednie proporcje składników i delikatny akcent w postaci świeżych kwiatów lub ziół. Krem… Czytaj dalej
* * * Tak, wiem tytuł brzmi dość pretensjonalnie, ale może dzięki niemu nawet największych kulinarnych leniuchów uda mi się przekonać do wypróbowania dzisiejszego, letniego deseru. Na dni takie jak teraz, kiedy owoce i warzywa wręcz wyskakują do nas ze straganów, nie sposób im się oprzeć. Czerwiec, to miesiąc który u… Czytaj dalej
* * * Mój poprzedni wpis z plaży w Kuźnicy spotkał się z Waszą żywiołową reakcją, więc tym razem zapraszam Was na piknik do lasu. Nie usłyszycie szumu fal ani pisków mew, ale mam po cichu nadzieję, że i tym razem przeniosę Was bliżej natury. Włączcie głośniki i zamknijcie oczy… a o… Czytaj dalej
* * * Bo z tą wigilijną zupą jest tak, że jedni nie widzą świata poza barszczem z uszkami, a dla innych musi być grzybowa na prawdziwkach. Kompromisem jest przygotowanie dwóch, a najlepiej trzech, bo ta ostatnia może być zupą rybną. Jak ją przygotować i co magicznego dodać, żeby nabrała szlachetnego smaku? Dzisiaj… Czytaj dalej
* * * Ci, którzy są ze mną od początku bloga, wiedzą, jak bardzo cenię kulinarną prostotę. Tak naprawdę wystarczą dobrej jakości składniki i odrobina wysiłku, aby najprostsze danie stało się wyjątkowe. Mam tak z pomidorami. Jeżeli pochodzą ze znanego mi źródła, w którym dba się o produkt i stawia się na wysoką… Czytaj dalej

Dla wielbicieli domowych smaków, czyli lane kluski z pietruszką i parmezanem podane z duszonymi prawdziwkami i ricottą

* * * Na myśl o domowych kluskach robi nam się błogo! To prawdziwy comfort food do którego mam sentyment i chciałabym, żebyście również spróbowali tego smaku. Do ciasta na kluski dodaję tarty parmezan i posiekaną pietruszkę. To połączenie jest kluczowe, chyba że drażni Was smak pietruszki to od razu proponuję alternatywę w postaci… Czytaj dalej

Gdy jabłka stają się głównym dodatkiem do rodzinnego obiadu – przepis na jesiennego kurczaka

* * * Smak naszych ogrodowych jabłek od lat jest ten sam. Soczyste i kruche. Czasami nieco cierpkie. Należało je szybko zbierać z trawy, by zdążyć przed niechcianymi lokatorami. Pamiętam, że do późnej jesieni Mama pakowała nam je do szkoły. Obrane ćwiartki jabłek i kanapka z pumpernikla z żółtym serem, to był tak… Czytaj dalej
* * * Co tu dużo pisać – malinowe pomidory, dobra oliwa i tak bardzo lubiana przeze mnie burrata lub mozzarella – to mój romans z którego trudno jest się wyswobodzić. Tak, wiem brzmi to egzaltowanie ale czasami stosunek do potraw sprawia, że myślami krążymy wokół nich… Skład (przepis na ok. 2 porcje) :… Czytaj dalej

Najlepsza pasta świata, która ratuje niejeden obiad lub śniadanie, czyli zmielone orzechy nerkowca, czosnek, świeże zioła i inne

* * * Kocham takie wynalazki, które mogę zrobić jednego dnia i przez kolejne, czekają sobie szczelnie w lodówce na swoją kolej. Pasta jest na bazie zmielonych orzechów nerkowca. Doskonała jest z ugotowanym al dente spaghetti, ale również możemy ją podać na śniadanie jako dodatek do omletu jajecznego (nada pięknej barwy zieleni)… Czytaj dalej
* * * Uwielbiam quiche. Wielokrotnie podawałam przepisy na różne połączenia (quiche z łososiem, z karmelizowanymi gruszkami i rozmarynem, z botwinką i szparagami, z lubczykiem i pomidorami, quiche z cukinią, z pomidorami i ricottą, ze szpinakiem). Będąc teraz parę dni w Prowansji, skusiłam się na kawałek tradycyjnego quiche lorraine – czyli wersja z boczkiem i cebulą… Czytaj dalej