Skip to main content

Tarta z ricottą i limonką, czyli moje oczekiwania na Wielkanoc

*    *    *

Tarta z ricotty to jeden z tych przepisów, który przygotowuje się bez większego wysiłku. Moja słabość do włoskiej kuchni – a szczególnie do deserów nasila się wraz z nadejściem wiosny. Intensywny kolor mimozy, który od kilku dni rozświetla nasz stół w jadalni jeszcze bardziej potęguje włoski nastrój. Symbol wrażliwości i światła. Kiedy myślę o moich ulubionych deserach, to okazuje się, że większość z nich pochodzi właśnie z Włoch. Dobry deser nie musi być przesadnie słodki lub intensywnie udekorowany. Odpowiednie proporcje i dobrej jakości ricotta potrafią zdziałać cuda. W sklepach można kupić ricottę wytwarzaną z serwatki z dodatkiem mleka oraz ricottę z pełnego mleka, ricottę pieczoną, wędzoną czy poddaną kilku fermentacjom. Na rynku europejskim uznaniem cieszy się ser ricotta produkowana z serwatki mleka bawolego Ricotta di Bufala Campana oraz Ricotta Romana, którą wyrabia się wyłącznie z mleka owiec z regionu Lazio. Obydwie zostały wpisane na listę produktów DOP- Chronionej Nazwy Pochodzenia. Kupując produkty z tym oznaczeniem, wspieramy lokalnych producentów i mamy gwarancję oryginalnego smaku. A ricotta to jeden z tych serów za który szczególnie jestem im wdzięczna (dla zainteresowanych oznaczenie jest w barwach czerwono-żółtych z napisem: Denominazione d’Origine Protetta). Ja fanka serów, tym bardziej cieszę się, gdy mogę używać ich nie tylko na słono.

Skład:

300 g sera Ricotta di Bufala Campana DOP/ Ricotta Romana DOP/ włoska ricotta z krowiego mleka

3 jajka

200 g cukru

250 g mąki pszennej

100 ml mleka 3,2 %

1 limonka

60 g masła (w temperaturze pokojowej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

do posypania: cukier puder

A oto jak to zrobić:

  1. W szerokiej misce łączymy żółtka, cukier i masło. Mieszamy. Następnie dodajemy ricottę, otartą skórkę z limonki oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy całość się połączy dodajemy mleko. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. Gdy masa się napowietrzy ostrożnie dodajemy ją do ciasta i mieszamy za pomocą szpatułki, do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do natłuszczonej formy.
  2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 35 minut, lub do momentu tzw. suchego patyczka.

Wpis powstał przy współpracy z Italian Trade Agency  i włoskim stowarzyszeniem Assolatte

42 Odpowiedzi do “Tarta z ricottą i limonką, czyli moje oczekiwania na Wielkanoc”

  1. Wow! tak bardzo czekałam ten przepis. Boski klimat, Zosiu stale nas zachwycasz.. już tyle lat jesteśmy Ci wierni.

    DZIĘKUJEMY!

  2. Dzięki Tobie poczułam już nastrój wielkanocny – dziękuję Ci za niego. Bardzo. :*

    • Aneto,
      ścieramy skórkę z limonki i dodajemy razem z ricottą.
      Dobrego wieczoru ✨
      Zosia

  3. Ojaaaaa 🤩 Czuje się zainspirowana. Fajny przepis. Szukam ricotty w sklepie i zabieram się do pieczenia a nie piekłam już od dawna, nie licząc chlebków bananowych 😂

  4. Droga Zosiu,
    toż to poezja: piękne i proste. Ślinka leci. Koniecznie wypróbuję przepis. Zosiu, a z limonki ścieramy skórkę do ciasta czy dodajemy sok?
    Pozdrawiam wiosennie z południa PL,
    Marta:-)

    • Hej Marto, tak tylko skórkę. W momencie wymieszania z ricottą.
      Uściski wiosenne🌿

  5. No nie powiem. Fajna , łatwa i szybka. Wczoraj piekłam rogaliki z białym makiem. Dobre . Dobre. Na pewno na Wielkanoc upiekę mazurek limonkowy.

  6. Zosiu, zdjęcia są tak apetyczne, że chyba muszę iść po coś słodkiego, może koledzy z pracy nie zjedli całej czekolady!

    • hahah! Powiedz im, żeby Ci w ramach rewanżu upieki tą tartę :D :D Dadzą radę, przepis jest super prosty :)

  7. Zosiu, napisz proszę ile cukru należy dodać? W opisie wykonania jest wymieniony, ale w składnikach nie.
    P.s. tarta wygląda pysznie 😊

  8. Zosiu, z jakiego modelu kitchen aida korzystasz? To Aristan 5?
    Tarta wyglada super!

    • Renato, to porcelana Rosenthal Biała Maria. Dostałam w prezencie od mojego Teścia❤️

  9. Czy można użyć zamiennika cukru np. erytrolu? Jakie proporcje zastosować? :)

    • Michalino, odpowiem Ci szczerze, że nigdy nie zastępowałam cukru erytrolem. Może ktoś z Czytelniczek podpowie?

  10. Ciasto smakuje rak bardziej jak sernik ? Tarta kojarzy mi sie z ktuchym ciastem na spodzie. Wyglada apetycznie chętnie zrobie.

    • Magdaleno, sernikiem raczej nie jest, jest zdecydowanie mniej wilgotne w smaku. Serdeczności!

  11. Fantastyczny przepis! W sam raz dla zabieganych! Chętnie go wykorzystam, ale również podbijam pytanie o średnicę formy.
    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  12. Zosiu, czy zamiast limonki może być skórka z cytryny? I jakiej średnicy powinna być foremka.
    Dziękuję za wszystkie, wspaniale inspiracje
    Pozdrawiam:)

    • Jasne, jak najbardziej polecam cytrynę. Foremka dowolona, 24/26/29 cm. Ważne żeby była okrągła. Serdeczności!

  13. Cześć Zosiu, a ja mam pytanie o wymieszanie żółtek z cukrem i masłem . To znaczy, ze należy je zmiksować czy po prostu wymieszać bez ubijania ?

  14. Ja dodałam więcej ricotty i nie wiem czy z tego powodu ale wyszedł mi zakalec… Ale smak obłędny :-) po weekendzie upieke kolejna :-)

    • Oh mnie tez wyszedl zakalec a wszystko jak w przepisie. Moze za dlugo trzymalam w piekarniku. 🥺

  15. Wspaniała tarta🤍👌 zajadamy się ostatnim kawałkiem. Jutro piekę kolejną❤️

  16. Mimo trzymania się dokładnej ilości składników wyszedł mi zakalec a ciasto twarde. Jakaś rada? Może za dużo mąki?

  17. Zakalec absolutny mi wyszedł. No, po całości…. Jeszcze nigdy nie upiekłam tak zakalcowatego ciasta! Dlaczego? …. 😐😭

    • Aniu, ojej a może nie wszystkie składniki miał temperaturę pokojową? Bardzo mi przykro…

  18. Zosieńko, genialne ciasto. Takie lekkie i szybkie do zrobienia. Dziękuję z całego serca za przepis.

    • Bardzo się cieszę! Uściski i wszystkiego dobrego na zbliżający się czas świąt :)

  19. Witam Zosiu, czy żółtka, cukier, masło, a następnie ricottę, mieszamy łyżką czy można mikserem? :-)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.