Skip to main content

Tarta z ricottą i limonką, czyli moje oczekiwania na Wielkanoc

*    *    *

Tarta z ricotty to jeden z tych przepisów, który przygotowuje się bez większego wysiłku. Moja słabość do włoskiej kuchni – a szczególnie do deserów nasila się wraz z nadejściem wiosny. Intensywny kolor mimozy, który od kilku dni rozświetla nasz stół w jadalni jeszcze bardziej potęguje włoski nastrój. Symbol wrażliwości i światła. Kiedy myślę o moich ulubionych deserach, to okazuje się, że większość z nich pochodzi właśnie z Włoch. Dobry deser nie musi być przesadnie słodki lub intensywnie udekorowany. Odpowiednie proporcje i dobrej jakości ricotta potrafią zdziałać cuda. W sklepach można kupić ricottę wytwarzaną z serwatki z dodatkiem mleka oraz ricottę z pełnego mleka, ricottę pieczoną, wędzoną czy poddaną kilku fermentacjom. Na rynku europejskim uznaniem cieszy się ser ricotta produkowana z serwatki mleka bawolego Ricotta di Bufala Campana oraz Ricotta Romana, którą wyrabia się wyłącznie z mleka owiec z regionu Lazio. Obydwie zostały wpisane na listę produktów DOP- Chronionej Nazwy Pochodzenia. Kupując produkty z tym oznaczeniem, wspieramy lokalnych producentów i mamy gwarancję oryginalnego smaku. A ricotta to jeden z tych serów za który szczególnie jestem im wdzięczna (dla zainteresowanych oznaczenie jest w barwach czerwono-żółtych z napisem: Denominazione d’Origine Protetta). Ja fanka serów, tym bardziej cieszę się, gdy mogę używać ich nie tylko na słono.

Skład:

300 g sera Ricotta di Bufala Campana DOP/ Ricotta Romana DOP/ włoska ricotta z krowiego mleka

3 jajka

200 g cukru

250 g mąki pszennej

100 ml mleka 3,2 %

1 limonka

60 g masła (w temperaturze pokojowej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

do posypania: cukier puder

A oto jak to zrobić:

  1. W szerokiej misce łączymy żółtka, cukier i masło. Mieszamy. Następnie dodajemy ricottę, otartą skórkę z limonki oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy całość się połączy dodajemy mleko. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. Gdy masa się napowietrzy ostrożnie dodajemy ją do ciasta i mieszamy za pomocą szpatułki, do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do natłuszczonej formy.
  2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 35 minut, lub do momentu tzw. suchego patyczka.

Wpis powstał przy współpracy z Italian Trade Agency  i włoskim stowarzyszeniem Assolatte

41 Odpowiedzi do “Tarta z ricottą i limonką, czyli moje oczekiwania na Wielkanoc”

  1. Wow! tak bardzo czekałam ten przepis. Boski klimat, Zosiu stale nas zachwycasz.. już tyle lat jesteśmy Ci wierni.

    DZIĘKUJEMY!

  2. Ojaaaaa 🤩 Czuje się zainspirowana. Fajny przepis. Szukam ricotty w sklepie i zabieram się do pieczenia a nie piekłam już od dawna, nie licząc chlebków bananowych 😂

  3. Droga Zosiu,
    toż to poezja: piękne i proste. Ślinka leci. Koniecznie wypróbuję przepis. Zosiu, a z limonki ścieramy skórkę do ciasta czy dodajemy sok?
    Pozdrawiam wiosennie z południa PL,
    Marta:-)

  4. No nie powiem. Fajna , łatwa i szybka. Wczoraj piekłam rogaliki z białym makiem. Dobre . Dobre. Na pewno na Wielkanoc upiekę mazurek limonkowy.

  5. Zosiu, zdjęcia są tak apetyczne, że chyba muszę iść po coś słodkiego, może koledzy z pracy nie zjedli całej czekolady!

    • hahah! Powiedz im, żeby Ci w ramach rewanżu upieki tą tartę :D :D Dadzą radę, przepis jest super prosty :)

  6. Zosiu, napisz proszę ile cukru należy dodać? W opisie wykonania jest wymieniony, ale w składnikach nie.
    P.s. tarta wygląda pysznie 😊

    • Michalino, odpowiem Ci szczerze, że nigdy nie zastępowałam cukru erytrolem. Może ktoś z Czytelniczek podpowie?

  7. Ciasto smakuje rak bardziej jak sernik ? Tarta kojarzy mi sie z ktuchym ciastem na spodzie. Wyglada apetycznie chętnie zrobie.

  8. Fantastyczny przepis! W sam raz dla zabieganych! Chętnie go wykorzystam, ale również podbijam pytanie o średnicę formy.
    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  9. Zosiu, czy zamiast limonki może być skórka z cytryny? I jakiej średnicy powinna być foremka.
    Dziękuję za wszystkie, wspaniale inspiracje
    Pozdrawiam:)

    • Jasne, jak najbardziej polecam cytrynę. Foremka dowolona, 24/26/29 cm. Ważne żeby była okrągła. Serdeczności!

  10. Cześć Zosiu, a ja mam pytanie o wymieszanie żółtek z cukrem i masłem . To znaczy, ze należy je zmiksować czy po prostu wymieszać bez ubijania ?

  11. Ja dodałam więcej ricotty i nie wiem czy z tego powodu ale wyszedł mi zakalec… Ale smak obłędny :-) po weekendzie upieke kolejna :-)

  12. Mimo trzymania się dokładnej ilości składników wyszedł mi zakalec a ciasto twarde. Jakaś rada? Może za dużo mąki?

  13. Zakalec absolutny mi wyszedł. No, po całości…. Jeszcze nigdy nie upiekłam tak zakalcowatego ciasta! Dlaczego? …. 😐😭

  14. Zosieńko, genialne ciasto. Takie lekkie i szybkie do zrobienia. Dziękuję z całego serca za przepis.

  15. Witam Zosiu, czy żółtka, cukier, masło, a następnie ricottę, mieszamy łyżką czy można mikserem? :-)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.