Skip to main content

Na taki maj wszyscy czekamy i przepis na cytrynowe ciasto z białą czekoladą

*    *    *

  Mój poprzedni wpis z plaży w Kuźnicy spotkał się z Waszą żywiołową reakcją, więc tym razem zapraszam Was na piknik do lasu. Nie usłyszycie szumu fal ani pisków mew, ale mam po cichu nadzieję, że i tym razem przeniosę Was bliżej natury. Włączcie głośniki i zamknijcie oczy… a o ciasto zadbajcie przy okazji słonecznego majowego weekendu.

Bardzo lubię cytrynowe ciasta, które niekoniecznie wymagają większych zabiegów w kuchni. Jest w stylu tarty cytrynowej ale może trochę szybciej się wykonuje. Jest wilgotne, intensywne w smaku i raczej jako deser, niż ciasto. Dla pewnego efektu, polecam po upieczeniu, nieco schłodzić.

Skład:

(forma o średnicy 26/29 cm lub kwadratowa o bokach 25 cm)

150 g białej czekolady

4 jajka

250 g mąki pszennej

200 g masła

150 g cukru

4 cytryny (skórka + wyciśnięty sok)

krem:

garść świeżych truskawek

ok. 250 g serka mascarpone

Jajka mieszamy z cukrem, wyciśniętym sokiem z cytryny i otartą skórką cytrynową. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę i roztopione masło. Mieszamy, a na końcu dodajemy przesianą mąkę. Gdy składniki dobrze się wymieszają i masa stanie się jednolita, ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 18 minut.

A oto jak to zrobić:

  1. Jajka mieszamy z cukrem, wyciśniętym sokiem z cytryny i otartą skórką cytrynową. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę i roztopione masło. Mieszamy, a na końcu dodajemy przesianą mąkę. Gdy składniki dobrze się wymieszają i masa stanie się jednolita, ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 18 minut. Wyjmujemy i studzimy, a schładzamy w lodówce, min. 1 godzinę. Serek mascarpone blendujemy z truskawkami i rozkładamy na schłodzone ciasto. Podajemy w ulubionym otoczeniu :)

Kawa z termosu – to coraz częstszy widok, szczególnie przy okazji naszych pieszych wycieczek. Jeżeli lubicie kawowe sklepy internetowe, to z pewnością znacie w sieci ten adres – Coffeedesk.pl, (a jeżeli nie, to właśnie teraz jest to dobra okazja).

To miejsce, gdzie znajdziecie wszystko to czego potrzebujemy do zaparzenia dobrej kawy w domu. Twórcy tego miejsca zapragnęli zebrać wysokiej jakości produkty z całego świata i dać miłośnikom kawy możliwość zamówienia ich w jednym miejscu. Aktualnie w ofercie jest aż 50 marek kawy, w tym 15 palarni jakości speciality. Łącznie reprezentują ponad 100 różnych producentów, a co za tym idzie oferują ponad 2700 różnych produktów. Wszystko wysyłane w 24h.

sukienka – polska firma NAGO | ręcznie wyplatany kapelusz – BOHOHOP | pleciony koszyk – NAP

[współpraca]

34 Odpowiedzi do “Na taki maj wszyscy czekamy i przepis na cytrynowe ciasto z białą czekoladą”

  1. Pięknie 😍 piękny filmik, piękne zdjęcia! Cudowne! A jak tylko zobaczyłam czekoladę biała i cytrynę wiedziałam, że muszę zrobić to ciasto 😍 i tak poszło w diabły postanowienie o niejedzeniu słodyczy…

  2. Zosiu, uwielbiam Twoje filmiki! Proszę o więcej, każdy z nich jest inny, ale każdy magiczny :) Masz wiele talentów i naprawdę miło patrzeć, jak blog się rozwija i pachnie świeżością nawet po tylu latach :) Pozdrawiam serdecznie Ciebie i autora zdjęć i filmu (również mega zdolna osoba). :) A ciasto chętnie wypróbuję.

  3. Zosiu ciasto wyglada przepysznie. Zadziwiająco krótko się piecze, zrobię na pewno:) Jestem ciekawa i smaku i konsystencji:)
    Zdjęcia piękne. pozdrawiam serdecznie!
    Ania z Łodzi, zimnej jak ciort:)

  4. Zosiu, cudnie 😊. Regularnie zaglądam na Twoją stronę, bo wiem, że zawsze znajdę tu piękne zdjęcia i fajne przepisy. Bije też z nich ogromne ciepło i pozytywne nastawienie do życia. Ta wczorajsza sceneria wśród zawilców jest piękna. A przepis chętnie wypróbuję. Masz też dużo szczęścia, że mieszkasz w Trójmieście, bo to jeden z najpiękniejszych regionów Polski. Pozdrawiam serdecznie !

  5. Wspaniały filmik 🤍 Zosiu mam pytanie. Urządzam się w nowym mieszkaniu i chcę kupić… sztućce :) Jakie firmy możesz polecić lub jakie masz? :) Mam Twojego ebooka, ale o tym akurat informacji nie znalazłam.

    Pozdrawiam i życzę udanego końca majówki ;)

  6. Nie wiem czy to ten sam przepis co tarta cytrynowa z białą czekoladą sprzed paru lat, tamten jest w każdym razie przepyszny

    • Halinko, to ciast jest bardziej w stylu blondie brownie… myślę, że może Ci zasmakować :) Pozdrowienia!

  7. Droga Zosiu,
    kawa na pikniku to podstawa. Dobrze, że polecasz coffeedesk; robię tam zakupy od 5-6 lat i różnorodność oferty kaw min. z polskich palarni zachwyca. Ciasto + kawka + las = idealny piknik!
    Pozdrawiam z zimnego południa PL, gdzie wprawdzie udało się w każdy majówkowy dzień wyskoczyć do lasu,
    Marta:-)

  8. Zosiu kochana:-),
    te Twoje filmiki są CUDOWNE! Wszystko, za co się zabierasz robisz z taką czułością. Te odgłosy natury są wspaniałe.
    Dzięki Ci za to! Nie przestawaj nas zachwycać!
    Uściski z południa PL,
    Marta

    • Marto, nawet nie wiesz ile Twój komentarz dla mnie znaczy :) Dziękuję i ślę wiosenne uściski!

  9. Szkoda tych zawilców! Naprawdę trzeba było się rozłożyć w takim miejscu i podeptać te delikatne kwiaty? Nie można było znaleźć wyznaczonego miejsca piknikowego albo innego miejsca gdzie pikinik i sesja zdjęciowa nie narobiłyby aż tylu szkód? Kompletny brak szacunku dla przyrody. Ale ładne zdjęcie widać ważniejsze od przyrody.

    • Zosiu, nie doszukiwałabym sie w moim komentarzu złośliwości. Jest w nim natomiast zasadne pytanie, na które jak widać nie masz odpowiedzi.

      • Droga Maju, mam ale chyba nie mam siły już odpowiadać. Zapraszam w poniedziałki na sprzątanie po weekendzie tych pięknych miejsc… dodatkowa para rąk zawsze mile widziana niż wirtualne zwracanie uwagi…

  10. Piękne zdjęcia a ciasto… ślinka cieknie, chyba zrobię🙂 czy możesz napisać gdzie kupiłaś kurtkę jeansową?

    • Marto, a ja właśnie wyciągnęłam z pieca (wiem, pora wariacka) ale nie mogłam się powstrzymać i ciasto wyszło wyśmienitę!!!

  11. Mi niestety też wyszedł gruby zakalec i wlaśnie tu weszlam zeby doczytać w komentarzach jakie to ciasto ma być…

  12. Moze tu chodzi o ilosc soku z cytryn…moje były wyjatkowo soczyste a pewnie cytryna cytrynie nierówna.

  13. A czy w przepisie nie ma proszku do pieczenia? Bez tego wychodzi zakalcowate niestety…

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.