Skip to main content

Udoskonalony przepis na tartę cytrynową, który musi znaleźć się na wielkanocnym stole!

*   *   *

  Trochę zaczepnie zatytułowałam ten wpis, ale myślę sobie, że gdybym jedynie wspomniała, że to przepis na tartę cytrynową, to machnęlibyście ręką i tyle :) A tak, jest większe prawdopodobieństwo, że część z Was się skusi i uzupełni zapas cytryn. Z największą przyjemnością, przedstawiam Wam prosty przepis na zmysłową przyjemność i piękny zapach w domu.

Skład:

(średnica formy 26 lub 29 cm)

ciasto:

150 g mąki pszennej

25 g cukru pudru (może być zwykły)

125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

1 łyżka wody (opcjonalnie)

nadzienie:

250 g serka mascarpone

2 jajka

60 g cukru

wyciśnięty sok z 2 cytryn + starta skórka z 1 cytryny

do podania: cukier puder oraz odrobinę startej skórki z cytryny

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier puder i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą pianę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce mascarpone (ważne: zmniejszamy obroty miksera, by nie przebić masy a jedynie ją wymieszać) oraz sok z cytryny i startą skórkę. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na upieczony kruchy spód przelewamy cytrynową masę. Tartę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 40 minut lub do momentu tzw. suchego noża/patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą pianę.

Następnie dodajemy łyżka po łyżce mascarpone (ważne: zmniejszamy obroty miksera, by nie przebić masy a jedynie ją wymieszać) oraz sok z cytryny i startą skórkę. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na upieczony kruchy spód przelewamy cytrynową masę. Tartę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C lub do momentu tzw. suchego noża/patyczka.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i startą na grubych oczkach skórką z cytryny.

Tartę możemy udekorować zielonymi listkami (np. gałązkami brzozy/kwitnących drzew owocowych) lub świeżymi kwiatami.

55 Odpowiedzi do “Udoskonalony przepis na tartę cytrynową, który musi znaleźć się na wielkanocnym stole!”

  1. Zosiu, mam pytanie, może głupie, ale kto pyta, nie błądzi ;). Czy w tym przypadku (i w przypadku każdego innego ciasta, które jest tartą), można użyć zwykłej metalowej formy do pieczenia? Nie posiadam takiej typowej do tarty, nie mam teraz za bardzo możliwości kupić, a chętnie bym zrobiła to ciasto :).
    Pozdrowienia ze słonecznego Rzymu!

    • Marleno, oczywiście! Możesz użyć zwykłą blachę – tylko wysmaruj ją jakimś tłuszczem (masło, olej rzepakowy, oliwa) lub wyłóż papierem do pieczenia. Trzymam kciuki! P.S. Jak sytuacja w Rzymie? Trzymacie się? Śle dużo zdrowia i spokoju ducha :*

  2. Wyglada przepysznie! Robilam wczesniej twoja tartę z przepisu sprzed kilku lat – ze śmietanka zamiast mascarpone – jak porównujesz te wersje do twojej poprzedniej? Czy któraś jest „cięższa”, ze tak powiem, albo bardziej cytrynowa? Moj maz lubi wszystko bardzo cytrynowe (ale nie lubi jajkowego smaku) i nie wiem czy próbować tej na Wielkanoc czy pozostać przy sprawdzonym poprzednim przepisie… Pozdrawiam serdecznie ze słonecznego Londynu!

    • Jagodo, ja bym chyba jednak namawiała Cię na dzisiejszy przepis…a jeżeli Twój mąż faktycznie tak lubi cytryny, to dodaj startą skórkę z 2 cytryny (w przepisie proponuję 1). Ściskam mocno!

  3. Zosiu ale telepatia, właśnie miałam szukać u Ciebie przepisu na tartę cytrynową bo sobie wymyśliłam, że zrobię na Wielkanoc, wchodzę na bloga i jest :)) dziękuję Ci pięknie :)) umilisz nam te święta, mogę chociaż trochę radości poczerpać z pieczenia nowych ciast bo niestety do rodziny nie pojedziemy :((
    Wszystkiego dobrego, zdrówka i spokoju Zosiu

    • Ilono, dzięki za odwiedziny i cieszę się, że trafiłam z przepisem. Wszystkiego dobrego, a przede wszystkim spokoju ducha🙏❤️

  4. Mam pytanie (może glupie, ale zawsze mam wątpliwości) : czy wystarczy sparzyć cytrynę wodą czy jeszcze umyć…? Potem jest używana do dekoracji…
    Pozdrawiam
    P.S. Ale tam u Was ładnie…

    • Karolka, ja zawsze parzę wrzątkiem – myślę, że teraz jeszcze bardziej warto o to zadbać. Serdeczności!

  5. Zosiu, mam pytanie o nadzienie – w przepisie jest napisane by wymieszać jajka z cukrem. Natomiast na zdjęciach pojawia się jak oddzielała żółtka od białek i gdzieś mi umknęła ta cześć w przepisie. Pozdrawiam :)

    • Asiu, postępuj tak jak w przepisie, czyli ubijaj całe jajka. Na zdjęciu faktycznie widać żółtko ale to moment rozbijania jajka uchwycony aparatem…

  6. Tartę cytrynową robiłam ze trzy razy, zawsze miałam problem z nadzieniem bo jakoś oddzielało się od ciasto i nie mogłam ładnie pokroić, więc chętnie zrobię tę wersję! Może nie na Święta, ale po z pewnością. Na Święta robię drożdżową babę i sernik chałwowy;)

  7. Czy ewentualnie serek mascarpone mogę zamienić na riccota . Mam na zbyciu 🙂

  8. Zosiu! Uwielbiam robić tarty, więc i ta na pewno zagości wkrótce na moim stole.
    A ja już dziś życzę Tobie i całej Twojej rodzinie bardzo smacznej Wielkanocy, a przede wszystkim zdrowej i pełnej relaksu, spedzonej w gronie najbliższych.

    Pozdrawiam serdecznie, tym razem z rodzinnych Kujaw!

  9. Cześć Zosiu, wyglądacie ślicznie! Ja piekę w tym roku Twój mazurek limonkowy, babkę z majonezem i oczywiści baranki oraz gotuję Twój barszcz biały (wszystko polecam) :-) będę też po raz pierwszy przyrządzać samodzielnie perliczkę, trzymaj kciuki:*

  10. JEST WSPANIAŁY!! Upiekłam wczoraj-dzisiaj mam zamówienia ma 2 kolejne. Zosiu kochana jesteś genialna, a Twoje przepisy tak proste i eleganckie, wszystkim smakują.

    Buziii!

  11. Zosiu (jeśli mogę się tak do Pani zwrócić) wspaniały blog, piękne zdjęcia, piękna Pani, Pani rodzina i otoczenie, cudne przepisy wywołujące konieczność sprawdzenia zawartości szafek kuchennych i wykonania kolejnej potrawy prezentowanej przez Panią (na liście wielkanocnej TODO jest sernik i szarlotka).

    Dotychczasową kwarantannę „przetrwałam” dzięki Pani, szczególnie wpisom w kategorii daily food diary. Wirus i kontuzja pleców unieruchomiły mnie na dobre. Od miesiąca czytam Pani bloga wpis po wpisie. Każde zdjęcie, dzieł kulinarnych, chwil spędzanych w domu, poza domem, jest kojące, wywołuje uczucie spokoju i radości, stwarza konieczność zatrzymania się na chwilę. Jestem zauroczona Pani stylem tak w zakresie urządzenia wnętrz jak też Pani ubioru, szczególnie butów. Relacje z Państwa podróży pozwalają się przenieść w miejsca przez Państwa odwiedzane, poczuć ich atmosferę. Dziękuję za wszelkie inspiracje, wianek wiosenny z narcyza jest najlepszą ozdobą na nadchodzące święta.

    Pani Zosiu stworzyła Pani coś pięknego, gratuluję i dziękuje za podzielnie się Pani rzeczywistością.

    Życzę wszystkiego co najlepsze z okazji nadchodzących Świąt. Pozdrawiam serdecznie z Poznania, do którego zapraszam na gzik (oczywiście z twarogu ze strzałkowa).

    Kasia.

    • Aaaa✨😇🥰😍 dziękuję z całego serca! ❤️ A na prawdziwy poznański gzik – zawsze, chętnie! Spokojnego czasu✨

  12. Cytryny górą!🍋Przypatruję się swojej czy nie zechciałaby zakwitnąć.Jak kwitnie to zapach (jaśminowy;)) w całym pokoju,owoc zazwyczaj jeden,ale wielki💛💚💛💚Moja rodzina uwielbia tarty,więc my nie machniemy na tą cytrynową ręką na pewno😘

  13. Dziękuję za ten rewelacyjny, ale jakże prosty w wykonaniu przepis. Przetestowałam na sobie i mężu – jesteśmy oczarowani. Ze względu na aktualny brak mascarpone w naszej lodówce, musiałam wprowadzić drobną modyfikację w postaci zastąpienia go serkiem Philadelphia. Palce lizać :)

    Pięknego czwartkowego popołudnia.

    • Wspaniale! To ja dziękuję, że zaglądasz do nas! Philadelhpia to doskonały pomysł!

  14. Już miałam więcej nic nie panować, na Święta, bo wiadomo, nie będzie za wiele osób przy jednym stole w tę Wielkanoc :(, ale jak pokazałam Mężowi tę tartę, to piwedział – Zrób Kochanie, ja już pojadę jutro rano po to mascarpone :D Tak więc będę robić i smakować tych pyszności :)
    Spokojnych Świąt! :)

  15. Zosiu czym można zastąpić mascarpone ? Zrobiłam już zakupy świąteczne i nie chce wychodzić z domu po jeden produkt. Śmietanka da radę ? Buziaki!

    • Tak, oczywiście! Wówczas, takie proporcje: 150 ml śmietanki (30% lub 36%)
      4 jajka
      80 g cukru
      sok i otarta skórka z 2 cytryn

  16. Dobry wieczór Zosiu!
    Muszę się podzielić swoją refleksją ..co do Twojego uroczego “Testera”.
    Moja mama zawsze uwielbiała piec,robi to do dziś, mówi, że bardzo ją to relaksuje.Potrafi upiec wszystko..torty jakies się tylko znajdzie na necie..bułeczki ..rureczki , lody ( ostatnio były chałwowe..a robi je mikserem ręcznym) itd. Nigdy nienawidziła margaryn, gum guar, mączek chleba świętojańskiego itp. Zawsze prawdziwa śmietana, masło, budyń, samodzielnie wypiekany biszkopt. Ja wychowana na takich wypiekach do dziś mam “skrzywienie” i wyczulony smak…czy imieniny, czy wypieki weselne…zawsze są porównania i od razu czuję czy była margaryna, proszek do pieczenia i tym samym sztuczność. Podejrzewam , że Hania będzie mieć ten sam “problem”;) Uściski.

  17. Dzien dobry, mam pytanie do Pani i Czytelniczek – czy dodajecie skórkę ze „zwykłych” cytryn, czy to są jakieś specjalne, organiczne(?) owoce? Juz kilka razy przymierzalam sie do cytrusowych ciast i zawsze tchórzyłam z obawy przed pryskanymi skórkami :/

  18. Czy dobrze rozumiem, że ciasto po podpieczeniu samego spodu należy studzić wyjęte z foremki? Piekę tarty w formie silikonowej i zawsze mam problem z wyjeciem z niej ciasta zaraz po upieczeniu.

  19. Dzień dobry, Pani Zosiu,

    chcę upiec tę tartę :) Ale mam pytanie – zgodnie z przepisem – piekę najpierw samo ciasto przez 25 minut na góra dół (czy termoobieg) ? i piekę znów ciasto z masą z mascarpone w piekarniku? – czy źle zrozumiałam ? :)

    Wesołych Świąt! :)

  20. Witaj Zosiu,
    Planuje upiec jutro sernik z Twojego przepisu, tylko problem w tym ze nie wiem na który się zdecydować ;)! Powiedz proszę który byś postawiła na pierwszym miejscu?:)

  21. Zosiu, nigdy nie pisałam tu żadnych komentarzy, nie zadawałam pytań, bo wszystko udawało się idealnie kiedy się trzymałam ściśle przepisu. Jednak tu mam pytanie bardziej o modyfikacje a mianowicie – chciałabym udekorować płatkami migdałów, żeby było bardziej mazurkowo i świątecznie :) czy migdały w takim razie mam powtykac na surową masę i piec zgodnie z instrukcją, czy tez po upieczeniu, żeby płatki migdałów nie zbrązowiały za bardzo? Proszę baaaaardzo o poradę i zycze Wesołych Spokojnych i ZDROWYCH ŚWIĄT!

  22. Mam pytanie , upiekłam właśnie spod tarty , jest dość cienki…czy taki ma być? I czy resztę można upiec dzień przed podaniem czy lepiej w dniu podania na stół?
    Pozdrawiam :-*milena

  23. Zosiu, od dawna obserwuję Twój blog. Zdjęcia zachęcają do wypróbowania wszystkich Twoich przepisów, jednak nigdy wcześniej tego nie zrobiłam.
    Dzisiaj po raz pierwszy zdecydowałam się na wypróbowanie przepisu na tartę cytrynową. Była to świetna decyzja. Tarta jest bardzo delikatna, idealnie cytrynowa, przepyszna :)
    Myślę, że od teraz będę znacznie częściej korzystała z Twoich przepisów :)

    Dziękuję bardzo za ten przepis i życzę Ci zdrowych i radosnych Świąt! :)

  24. Czy papier do pieczenia jest konieczny? To ceramiczna forma – nic nie powinno przywierać. Mylę się?
    Justyna

  25. W zeszłym tygodniu upiekłam tartę z wcześniejszego przepisu, dzisiaj z serkiem mascarpone. Różnica jest dość znaczna. Tarta z mascarpone jest bardziej delikatna, nie tak kwaśna i gorzka jak ta pierwsza. Pyszna, polecam.
    Pozdrawiam

  26. Zosiu,
    Do ubicia piany na krem używamy samego białka z jaja?
    Z całości jajka nie wychodzi taka puszysta piana…
    Przepis przepyszny! Robię dziś drugi raz :)

    Pozdrawiam!
    R

  27. Dzień dobry, jeszcze nie robiłam tej tarty, natomiast jest w planie. Chciałam zapytać czy kruche ciasto można wyrobić w mikserze, tak jak drożdżowe?
    Pozdrawiam

  28. Powiem tak, nie umiem w ogóle piec ciast. Nigdy mi nie wychodzą, zawsze coś idzie nie tak. A ta tarta wyszła tak dobrze, że 5-letnia córcia mojej przyjaciółki, a wiadomo , że opinie dzieci są bezlitośnie szczere, poprosiła, bym zapakowała jej dwa kawałki do domu:) nic dodać, nic ująć;)

    • 🌸🌸🌸🌸❤️❤️🌸🌸 dziękuję za wieści! Bardzo mi miło, uściski!

  29. Dzień dobry, zrobiłam właśnie tartę i sprawdzałam patyczkiem masę, ale ciągle patyczek nie był suchy, masa jest dalej mokra i lekko się przykleja do patyczka. Zaznaczę, że tartę z masą trzymałam w piekarniku z 55 minut i z góry wygląda jakby się przypaliła, a gdy ją kroję to masa nie jest taka “zbita” tylko mokra. Tak ma być?

  30. Dzień dobry,
    Uprzejma prośba o informację czy na etapie wylewania masy na kruchy spód można dodatkowo położyć na nią pianę z ubitych białek tak aby tarta byłą przykryta bezą? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    Ewa`

  31. Dzień dobry,
    Uprzejma prośba o informację czy na etapie wylewania masy na kruchy spód można dodatkowo położyć na nią pianę z ubitych białek tak aby tarta byłą przykryta bezą? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    Ewa

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.