Krem z buraka z kozim serem i chrzanem

   Dzisiejszą recepturę na krem z buraków otrzymałam od laureatów 6. edycji prestiżowego, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces” zorganizowanego przez firmę  MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. W dniu finału 6. edycji konkursu, który odbył się w listopadzie, dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania przystawki oraz dania głównego z produktów, których wcześniej nie znali. Otrzymali je od międzynarodowego jury w formie tzw. „black box”. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu z otrzymanych składników 6 porcji dania głównego oraz przystawki. A wszystko w krótkim czasie zaledwie 1,5 godziny. Potrawy, których przyrządzenie okazało się wielkim wyzwaniem z uwagi na pozorną łatwość udostępnionych składników, były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze. Ja z kolei, zostałam poproszona o odtworzenie jednego z ulubionych dań laureatów konkursu Michała Westera i Igora Antoszewskiego z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu w domowych warunkach i podzielenie się swoją opinią.

 Obaj panowie zgodnie twierdzą, że o ich sukcesie w konkursie zadecydowała zasada połączenia nowoczesnych technologii i nieskomplikowanych receptur. I taki jest także przepis na krem z buraka. Prostota wykonania kremu polegająca na pieczeniu buraków w folii jest wspaniałą alternatywą wobec mozolnego gotowania, przy którym nie sposób o zabrudzenie całej kuchni. Burak sam w sobie jest bogactem cennych witamin i minerałów, a piecząc go w folii nie tracimy ich, tak jak podczas gotowania. Burak jest w naszej polskiej kuchni od wieków, więc warto kultywować tradycję. W myśl znanej teorii, że najlepiej odżywiać się produktami, które rosną w naszym otoczeniu, burak powinien gościć na naszych stołach zdecydowanie częściej dla naszego zdrowia.

Po więcej informacji konkursowych zapraszam tutaj a w międzyczasie zapraszam do wypróbowania przepisu.

  

Skład:

(przepis dla 4 osób)

ok. 600 g świeżych buraków

200 ml bulionu warzywnego

400 ml świeżego soku jabłkowego

100 g masła

100 g koziego sera

kawałek świeżego chrzanu

sól morska

do dekoracji: plasterki jabłek

A oto jak to zrobić:

1. Buraki zawijamy w folie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez 1 godzinę. Obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.

2. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone buraki i smażymy kilka minut. Dolewamy bulionu warzywnego i świeży sok jabłkowy. Gotujemy przez kilka minut, aż płyn odparuje o 1/3. Następnie całość blendujemy partiami na gładki krem. Doprawiamy solą. Na dno talerza kruszymy kozi ser, wlewamy zupę i ścieramy świeży chrzan. Dekorujemy kawałkami startych jabłek i kozim serem.