Chciałabym podzielić się z Wami zestawieniem przepisów z prostym składem. Tak, żeby nieco ułatwić Wam gotowanie w tym najbliższym czasie. Myślę, że każdy z nas ma w swoich zapasach woreczek soczewicy, puszkę fasoli lub paczkę makaronu. W poniższych przepisach uwzględniłam również zamienniki. Mam nadzieję, że Wam się przydadzą.

Przy okazji poprosiłabym Was również o podzielenie się swoimi przepisami, które ochoczo teraz gotujecie (możecie śmiało pozostawić w komentarzach).

Ściskam Was mocno i dbajcie o siebie :*

KREM Z PIECZONYCH BIAŁYCH WARZYW Z OLIWĄ TRUFLOWĄ I RUKOLĄ

Proporcje białych warzyw możecie dowolnie zmienić – w zależności od tego, co akurat teraz znajdziecie w lodówce. Nie przejmujcie się, jeżeli nie macie oliwy truflowej. Ze zwykłą smakuje równie smaczne – no chyba, że chcielibyście wypróbować swojej sił i samemu przygotować oliwę pietruszkową? Tutaj —> przepis.

 

MAKARON Z TUŃCZYKIEM, CUKINIĄ, CEBULĄ I PIETRUSZKĄ

Lubię ten przepis, bo można w prosty sposób zaimprowizować syty obiad lub kolację. Puszki tuńczyka mam schowane na czarną godzinę. W tym tygodniu z pewnością je wykorzystam!

 

ZERO WASTE CZYLI CO MOŻNA ZROBIĆ Z LIŚĆMI RZODKIEWKI I MARCHWI?

Zamiast nieświadomie pozbywać się doskonałego źródła witaminy C, fosforu i żelaza – wykorzystajmy liście rzodkiewki i marchwi do produkcji domowego pesto.

 

NAJLEPSZA PASTA ŚWIATA, KTÓRA RATUJE NIEJEDEN OBIAD LUB ŚNIADANIE

Pasta jest na bazie zmielonych orzechów nerkowca. Doskonała jest z ugotowanym al dente spaghetti, ale również możemy ją podać na śniadanie jako dodatek do omletu jajecznego (nada pięknej barwy zieleni) lub posmarować nią grzankę. Na kolację polecam zrobić z nią popularną bruschettę, smarując wierzch podgrzanego pieczywa, a następnie położyć świeżo pokrojone pomidory z bazylią.

 

KREM Z PIECZONEJ MARCHWI Z POMARAŃCZĄ, IMBIREM I…POPCORNEM

Rozgrzewająca zupa, którą możesz podać niekoniecznie z popcornem. Oliwa z oliwek, a może łyżka kwaśnej śmietany sprawdzi się tu równie świetnie.

 

LEMON BARS. NAJBARDZIEJ CYTRYNOWE CIASTO NA ŚWIECIE

Krótka lista składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Zachwyćcie domowników słodkim i pachnącym cytryną ciastem.

 

GDY ZABRAKNIE CI POMYSŁÓW NA ZIEMNIAKI?

Ekspresowy przepis dla miłośników ziemniaków. Do przygotowania potrzebujecie dodatkowo czosnek i czerwoną cebulę. Podajemy z czym tylko chcemy – chociaż trudno o coś lepszego, niż zanurzony plaster ziemniaka w pieczonym (niemalże roztapiającym się) serze camembert.

 

JAK UPIEC KURCZAKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ?

Potrzebujemy tylko całego kurczaka, czosnek i majeranek.. a mandarynki, możemy śmiało zamienić na pomarańcze, jabłka, gruszki lub świeżą żurawinę (czasami mrożę, gdy za dużo zostanie mi po Świętach Bożego Narodzenia).

 

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z SOCZEWICY I POZOSTAŁOŚCI, KTÓRE MAMY W LODÓWCE

To jest jeden z tych przepisów co praktycznie ,,sam się robi!” a składniki z pewnością zalegają na dnie Waszych lodówek.

 

DOMOWE BUŁECZKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, CYNAMONEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

Gdy się martwię albo po prostu jest mi smutno zagniatanie ciasta drożdżowego poprawia mi samopoczucie. Myślę, że połączenie białej czekolada, wiórków kokosowych i intensywnego zapachu cynamonu ukoi niejedne nerwy!

Kategorie:

36 odpowiedzi na “Kuchnia w czasie kwarantanny, czyli gotujmy razem!”

  1. WOW! Zosiu jesteś EXTRA. Właśnie teraz uświadomiłam sobie, że nie trzeba robić tylu zakupów. Dzięki.

    Wszystkiego dobrego dla Twojej całej Rodzinki. Jesteście wspaniali!

  2. Super pomysły Zosiu, ja robiłam ciasteczka baranki ale dziś były jako ślimaczki 😁 kompozycje smakowe są naprawdę udane u Ciebie, dużo zdrówka dla Was. Pozdrawiam

    • Zosia

      Wiesiu dziękuję za przypomnienie baranków😎Bliżej Wielkanocy będziemy je piec! Uściski👋

  3. Stygnie mi właśnie masa do babki karmelowej z Twojego przepisu;-) tak więc polecam, jakby ktoś miał ochotę, składniki bardzo podstawowe. Ja w ogóle to się nauczyłam robić coś z niczego;-) częściowo od mamy, a częściowo z Twojego bloga, dziękuję!

    • Zosia

      Zawsze zapominam o tej karmelowej!😂😜Pozdrowienia dla Was, trzymajcie się tam w Poznaniu❤️

  4. Jakie genialne zestawienie! Przeszukałam szafki i lodówkę i już wiem, że będę robić Twoją zupę z soczewicy, makaron z tuńczykiem i ziemniaki pieczone. Wspaniałe przepisy! Dziękuję!

    • Zosia

      Aaa❤️☀️Cieszę się bardzo, że komuś się przyda👋Dużo dobrego!

  5. Ok..przedstawiam przepis Bardzo Prosty ale tak naprawdę nie każdemu znany :d zupa „warzywna z zachodu“, pyszny i pożywny ;) Kup wloszczyzne . Zetrzyj na tarce na małych oczkach cała włoszczyznę , ugotuj do miekkosci warzyw. Dodaj ziemniaki 2-3 pokrojone w kostke . Jeżeli całość będzie ugotowana LEKKO zblenduj ( nie musisz) Zrob zasmazke z maki i oleju (2 lyzki Oleju zmieszaj z 2 lyzki Maki i smaz do uzyskania piany. JAK wyjdzie piana (zasmażka) to do zupy ! Zosiu napisz czy znasz i czy próbowałaś , usciski wszystkim i wybaczcie za błędy ( defekt klawiatury)

    • Zosia

      Fajne! Nie znałam, podoba mi się opcja starcia włoszczyzny na tarce. Ja czasami idę na łatwiznę i piekę całą włoszczyznę, a później zalewam wodą, chwilę gotuję i blenduję. Uściski i wszystkiego dobrego!

  6. U nas prościutko-kopytka,leniwe i duuużo buraczków z zapasów:)Zapas kawy mamy ,więc przetrwamy;)a do kawy jutro to cytrynowe cudo,które polecasz:)
    Pozdrawiam życząc zdrowia i wytrwałości,
    Aga.

  7. Do mojego menu już na stałe weszło Twoje maślane leczo 😋 Polecam też na teraz zupę krem z ziemniaków z grzankami. Pieczone ziemniaki i kalafior, a do tego jajko sadzone. No i oczywiście makarony z sosami przeróżnymi. Soczewica z przepisu z Jadłomonii… Nic tylko gotować 😁

  8. O! Nasze ulubione bułeczki z białą czekoladą! Pieczemy je regularnie:) chyba zabiorę na następny dyżur….
    Pozdrawiam serdecznie!

  9. My na razie jeszcze nie na kwarantannie, ale wyjścia, a więc i zakupy trzeba mocno ograniczyć. U mnie jak zawsze i teraz codziennie jest zupa. Gotuję więcej i nadwyżkę zamykam w słoikach i mam na następny raz za kilka dni – w ten sposób nie muszę gotować zupy codziennie, ale też nie musimy jeść tego samego dzień po dniu. Drugie dania to dla mnie wyzwanie, bo często wymyslam rano na co mam ochotę i brakujące składniki kupuję podczas porannego spaceru. Ale makaron z cukinią i tuńczykiem to mój hit od lat i niezawodny pomysł na obiad, który wszyscy zjedzą ; -) więc składniki mam prawie zawsze w domu. W ogóle cukinia podduszona z cebulą to świetna baza do różnych sosów, potem można dodać prakycznie wszystko: pomidory, paprykę, jarmuż, pesto, a ostatnio pieczonego łososia i zielony groszek.

  10. Ja mam wrażenie, że od czwartku non stop gotuję, lub sprzątam po gotowaniu/pieczeniu (w domu mąż i dwójka dzieci)😉 czy inni też tak mają? Od czwartku u mnie były już: pomidorowa, krem jarzynowy, krem z cukinii, spaghetti bolognese, leniwe z surówką z marchwi, pesto bazyliowe, kotlety z kurczaka, masa sałat z przeróżnymi dodatkami… a jako przekąski budyń, galaretka, koktajl truskawkowy, domek babci, muffiny z porzeczkami, muffiny wytrawne. W planie na najbliższe dni ogórkowa i rosół na zamówienie dzieci oraz placki bananowe i owsianka pieczona na śniadanie:)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia.

  11. To ja podam mój autorski przepis na szybki obiad. Zapiekanka z kaszy jaglanej i warzyw pod beszamelem. Gotuję szklankę kaszy jaglanej i wkładam na dno naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmazam mrożone warzywa na patelnię. Dowolne. Wrzucam na kasze. Potem robię sos beszamelowy, polewam i zapiekam. Wszystko doprawiam wedle uznania i piękne też wedle uznania ale tak okn 20 min. Voila. I pycha. Przetestowane na dużej rodzinie

  12. U mnie w niedzielę rosół na wiejskiej kurze, wczoraj rosół i potrawka, dziś pomidorowa i naleśniki z mięsem z rosołu. Jutro pomidorowa i krokiety z naleśników zrobię. Jedna kura i tyle dobrego!

  13. Zośka jesteś niezastąpiona!
    Mega dzięki!

  14. Wiedzieliśmy, że warto tu zajrzeć!

    Twoje fanki z Iławy :****

  15. Kochana Zosiu,
    Melduję, że ugotowaliśmy dzisiaj i obiad i deser z Twojej strony i chcielibyśmy Ci podziękować.

    Jeszcze nigdy się nie zawiodłam na Twoich przepisach!

  16. PANI ZOSIU – KOCHAM PANIĄ i lecę do kuchni!

  17. Bardzo lubię Twoje przepisy Zosiu, wszystko zawsze wychodzi pyszne.
    Podobają mi się wpisy z takimi przypominającymi przepisami, pozdrawian

    • Zosia

      Dariu bardzo się cieszę i dziękuję, że tu zaglądasz! Trzymaj się ciepło!

  18. Droga Zosiu,
    Twoje przepisy nie jeden raz mnie ratowaly . Wszystko pachnące i pyszne. Miejmy nadzieję, że przetrwały ten trudny czas… Nie jest łatwo, wszystko wywrocone do góry nogami.. Moja córka ciagle pyta czy swieta i świąteczne spotkania się odbędą.. Trzymajmy kciuki za nas wszystkich😊

  19. Super podsumowanie, kilka z tych pomysłów już kiedyś testowałam, kiedy pojawiły się u Ciebie na stronie, Zosiu, i za każdym razem byłam zachwycona! Jak na razie najbardziej smakowało mi spaghetti z kaparami :)

  20. Wszystko wygląda bardzo smakowicie. Nie mogę doczekać aż wypróbuję przepis na domowe bułeczki z czekoladą, ale zamiast białej zdecyduje się na gorzką/mleczną :)

Dodaj komentarz