IMG_2040

Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami i białym winem. Jeżeli Ty też, to polecam dzisiejszy przepis. Do drobiu doskonale pasują gruszki, śliwki lub jabłka. W połączeniu ze świeżymi ziołami nadają mięsu szlachetnego smaku.

IMG_2047

Skład:

(przepis dla 3-4 osób)

4 ćwiartki kurczaka

3 łyżki masła + 3 łyżki oliwy z oliwek

2 duże gruszki

1 kieliszek białego wina

80 g orzechów laskowych

1 pęczek świeżej pietruszki

świeżo zmielony pieprz i sól morska

do podania: ugotowany ryż z groszkiem

IMG_2058

A oto jak to zrobić:

  1. Orzechy laskowe prażymy na rozgrzanej patelni. Gruszki kroimy w plastry. Ćwiartki kurczaka dokładnie nacieramy solą morską i zmielonym pieprzem.
  2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy ćwiartki kurczaka i obsmażamy (ok. 8- 10 minut na każdą stronę). Dodajemy białe wino i plastry gruszek. Zmniejszamy ogień i trzymamy pod przykryciem przez 10-15 minut. Na końcu posypujemy podprażonymi orzechami i pokrojoną natką pietruszki. Podajemy z ugotowanym ryżem z groszkiem, z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

IMG_2066 IMG_2071 IMG_2072Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

26 odpowiedzi na “Kurczak w białym winie z prażonymi orzechami, pietruszką i gruszkami”

  1. Zosiu, czy tak krótki czas gotowania wystarczy by mięso było miękkie i odchodziło od kości?

    Pozdrawiam serdecznie :-)

    • To samo pomyślałam!

    • Też o tym pomyślałam. Na pewno nie wystarczy.

    • Zosia

      Dziewczyny, czas przysmażania jest przybliżony – myślę, że jednak 10 minut podsmażania i później 15 pod przykryciem na małym ogniu spokojnie powinno wystarczyć. Trzymam kciuki i życzę pysznego obiadu! Zosia

    • Dziękuję za odpowiedź :) jutro wypróbuję!

  2. Nie przepadam za drobiem :) ale wygląda pysznie:) zrobi Pani coś z wołowiną?:) i co do niej pasuje.. W ogole to poszukuje przepisu na kolacje mięsną koniecznie!… I wyjątkową:) uwielbiam Panią. Dobrego dnia Pani Zosiu:)

  3. Przyłączam się do pytania – czy to nie jest za krótki czas obróbki kurczaka? Pozdrawiam

  4. Cóż za pyszne danie!

  5. Groszek ostatnio jest w modzie :D wygląda pysznie ten obiadek…zgłodniałam :P

  6. No nie wiem z tym czasem pieczenia, czy ktoś to robił w tak krótkim czasie i wyszło? Napiszcie.

  7. Zosieńko, jak tylko pojawił się przepis, to poleciałam do sklepu po produkty. Muszę przyznać, że jedno z lepszych dań jakie zrobiłam. Kurczak wyszedł bardzo kruchy i soczysty. Dziękuję Ci za kolejny przepis :*

  8. Świetny przepis ale nie jadam kurczaków (chyba że w gościach:) Zastąpię go indykiem i na pewno będzie pysznie :)

  9. moim zdaniem za krótki czas duszenia

  10. Zosia możesz polecić gdzie się zatrzymać w Trójmieście z dziećmi. Może być hotel lub mieszkanie/apartament. W maju. Dziękuję z góry.

  11. nie w temacie, ale chyba widziałam Gucia na spacerze w sobotę na wysokości Kolibek :) był z Panem Tatą:) 13/14 jakoś tak :)

  12. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Kurczak wygląda bardzo apetycznie :)

  13. Zosiu, kurczak już prawie gotowy :) cóż za obłędny zapach!!! Czekam na moich domowników i siadamy do stołu. Dziękuję za kolejny cudowny przepis, ostatnio podkręciłaś tempo i nie nadążam z realizacją Twoich pomysłów. Tak trzymaj :-)

  14. Zosiu, kurczak wyszedl przepyszny☺ soczysty i mieciutki, wydluzylam tylko nieco czas trzymania pod przykryciem, pozdrawiam?

  15. Zosiu, mam pytanie czy w tym przepisie równie dobrze sprawdziłyby się piersi z kurczaka?

  16. Jej!!! Jak ja dawno tu nie byłam!!! A jak w koncu zajrzałam takie oto cudo! Mam tylko pytanie: czy można by jakoś przerobić ten przepis żeby udka upiec w rękawie?
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    p.s A kto to jest Gucio??

  17. Witam. Czy to jest obiad dla całej rodziny? Czy ta ilość wina odparuje i można dać taki obiad dziecku?

  18. Zosiu, a czy można by czymś zastąpić pietruszkę? Czy bez niej potrawa straci swój smak albo nie będzie on już tak szlachetny?

Dodaj komentarz