*  *  *

Ten przepis to najlepszy dowód na to, jaką różnicę może uczynić dobrze skomponowany sos. Pieczenie w dość wysokiej temperaturze uwalnia wykwintne nuty smakowe wszystkich składników – kiedy raz spróbujemy, będziemy mieli wrażenie, że to tylko sen, bo tak proste w przygotowaniu danie nie może tak kapitalnie smakować!

Skład:

1 pstrąg (wypatroszony)

ok. 6 cm kawałek świeżo imbiru

1 duży por lub 2 małe

1 cytryna

1 limonka

2 cebule

6 łyżek ciemnego sosu sojowego TaoTao

4 łyżki słodkiego sosu chili TaoTao

ok. 50 g masła

A oto jak to zrobić:

  1. Pstrąga dokładnie myjemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Do środka ryby umieszczamy cienko pokrojone kawałki imbiru (imbir najlepiej pokroić w tzw. słupki). Rybę obkładamy grubymi plastrami pora (pozostawiamy kawałek, który będzie potrzebny do sosu) i ćwiartkami cebuli.
  2. Aby przygotować sos: w małym naczyniu łączymy ciemny sos sojowy ze słodkiem sosem chili. Dodajemy pora posiekanego w drobne plastry oraz sos z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i polewamy rybę. Na wierzchu ryby rozkładamy plastry limonki (skórkę odciąć) oraz plastry masła.
  3. Rybę pieczemy w rozgrzanym piekarniku (bez przykrycia) w 180 stopniach C opcja: góra dół przez 15-18 minut.

Pstrąga dokładnie myjemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Do środka ryby umieszczamy cienko pokrojone kawałki imbiru (imbir najlepiej pokroić w tzw. słupki). Rybę obkładamy grubymi plastrami pora i ćwiartkami cebuli.

Aby przygotować sos: w małym naczyniu łączymy ciemny sos sojowy ze słodkiem sosem chili. Dodajemy posiekanego pora w drobne paski oraz sos z cytryny.

Wymieszanym sosem polewamy rybę. Na wierzchu ryby rozkładamy plastry limonki (skórkę odciąć) oraz plastry masła.

Rybę pieczemy w rozgrzanym piekarniku (bez przykrycia) w 180 stopniach C opcja: góra dół przez 15-18 minut.

[współpraca]

Kategorie:

10 odpowiedzi na “Co zamiast karpia? Pieczony pstrąg w sosie słodko-słonym”

  1. Tegoroczne Twoje przepisy świąteczne to chyba specjalnie dla mnie😉 absolutnie moje smaki❤️

  2. Pysznie wygląda i na pewno też smakuje. A z innej beczki:Zosiu kiedy pokażesz swoją nową kuchnię?

  3. Gdzie mozna taki piekny kran kupic???

  4. Nie lubię karpia, więc to dla mnie idealna opcja!

  5. Zosiu, czy szczupak będzie ok? Czy wykorzystałabyś inny przepis?

  6. Zosiu skąd kolczyki ?

  7. Pstrąga w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawy przepis, mam nadzieję niedługo wypróbować :)

  8. Zosiu, gdzie można dostać takie ładne łyżki serwingowe/salatkowe, jak te na zdjęciu z gotowym daniem? Z czego są wykonane?

Dodaj komentarz