Łatwe curry z warzywami i mlekiem kokosowym

IMG_1562

* * *

Nastał już ten czas, kiedy pragnę wiosny całym ciałem. Na straganie łapie się na tym, że chwytam łapczywie wszystko co jest zielone. I choć szpinak jeszcze nie nasz, a na pomidory trzeba poczekać to z każdym dniem jest coraz bliżej. Osiem dni do astronomicznej wiosny – tyle pozostało do rozpoczęcia najpiękniejszego czasu w roku. By go sobie nieco umilić, przygotowałam szybkie i łatwe curry. Wrzucam wszystko na raz, delikatnie podsmażam i zalewam mleczkiem kokosowym. Tu ciężko coś zepsuć. Polecam bo warto, a resztę czasu przeznaczcie na spacer. Krokusy i przebiśniegi już są!
IMG_1567Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

1 cebula

kawałek świeżego imbiru – ok. 2,5 cm

300 ml wody (może być bulion warzywny)

1 papryczka chili

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1 czerwona papryka

1 mała cukinia

1 pęczek szczypiorku

1 puszka mleka kokosowego

ok. 300 g dyni piżmowej

2-3 łodygi selera naciowego

sól morska i świeżo zmielony pieprz

do posypania: świeża pietruszka lub kolendra

do smażenia: oliwa z oliwek lub olej kokosowy

IMG_1572

A oto jak to zrobić:

  1. W dużym garnku o grubym dnie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili, paprykę, imbir, seler i kawałki cukinii. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (nie obieram skórki). Zalewam wodą lub bulionem. Pozostawiam na małym ogniu ok.12-15 minut. Następnie dolewam mleko kokosowe i przyprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i kurkumą. Zostawiam jeszcze parę minut na gazie, żeby danie do siebie doszło.
  2. Curry podaję ze świeżą kolendrą, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub bez.

IMG_1579

Curry podaję ze świeżą kolendrą, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub bez.

IMG_1580

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie