IMG_1562

* * *

Nastał już ten czas, kiedy pragnę wiosny całym ciałem. Na straganie łapie się na tym, że chwytam łapczywie wszystko co jest zielone. I choć szpinak jeszcze nie nasz, a na pomidory trzeba poczekać to z każdym dniem jest coraz bliżej. Osiem dni do astronomicznej wiosny – tyle pozostało do rozpoczęcia najpiękniejszego czasu w roku. By go sobie nieco umilić, przygotowałam szybkie i łatwe curry. Wrzucam wszystko na raz, delikatnie podsmażam i zalewam mleczkiem kokosowym. Tu ciężko coś zepsuć. Polecam bo warto, a resztę czasu przeznaczcie na spacer. Krokusy i przebiśniegi już są!
IMG_1567Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

1 cebula

kawałek świeżego imbiru – ok. 2,5 cm

300 ml wody (może być bulion warzywny)

1 papryczka chili

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1 czerwona papryka

1 mała cukinia

1 pęczek szczypiorku

1 puszka mleka kokosowego

ok. 300 g dyni piżmowej

2-3 łodygi selera naciowego

sól morska i świeżo zmielony pieprz

do posypania: świeża pietruszka lub kolendra

do smażenia: oliwa z oliwek lub olej kokosowy

IMG_1572

A oto jak to zrobić:

  1. W dużym garnku o grubym dnie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili, paprykę, imbir, seler i kawałki cukinii. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (nie obieram skórki). Zalewam wodą lub bulionem. Pozostawiam na małym ogniu ok.12-15 minut. Następnie dolewam mleko kokosowe i przyprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i kurkumą. Zostawiam jeszcze parę minut na gazie, żeby danie do siebie doszło.
  2. Curry podaję ze świeżą kolendrą, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub bez.

IMG_1579

Curry podaję ze świeżą kolendrą, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub bez.

IMG_1580

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

23 odpowiedzi na “Łatwe curry z warzywami i mlekiem kokosowym”

  1. A ile przyprawy curry należy dodać :)?

  2. A można zrobić zupę krem i potraktować blenderem :0 ?

  3. A mozna tą zupę zblendować czy lepiej nie?

  4. W czy dynię można jakoś zastąpić?:)

  5. No właśnie …, czy dynie można czymś zastąpić ? ?

  6. ale pysznie wygląda:)

  7. Wygląda bardzo smacznie. Szkoda, że gotowanie tej pysznej zupy musi poczekać do soboty :( . Rewelacyjne zdjęcia.

    http://www.themomentsbyela.pl

  8. Zosiu, mam pytanie czy można użyć dyni mrozonej?

  9. pyszne, pyszne, pyszne! To chyba pierwsze bezmięsne danie jakie przygotowałam. Jesteśmy raczej mięsożerni ? Od dziś to danie będzie częstym gościem na moim stole. Podsmażając warzywa, już wiedziałam że to będzie petarda, ale nie spodziewałam się takiego miksu smaków. Danie szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. Ponieważ nie udało mi się kupić świeżej dyni, skorzystałam z mrożonej. Dziękuje Zosiu, dzięki temu przepisowi przekonałam się że obiad bez mięsa może być cudownie pyszny ? U mnie z kuskus zamiast ryżu.

  10. Pysznie się prezentuje. Świetne zdjęcia ;)

  11. Zosiu, ja zrobiłam bez selera naciowego i bez dyni (nie przepadamy za nimi). Dodałam podsmażonego kurczaka i młotkowaną kolendrę.Wyszło super. Dziękuję za przepis i inspirację.

  12. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community
    in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful
    job!

  13. Every once in a even though we opt for blogs that we study. Listed beneath would be the most up-to-date web sites that we pick.

Dodaj komentarz