Noc Świętojańska i tarta z botwinką, szparagami i fetą

IMG_2272

* * *

Noc Świętojańska kojarzyła mi się zawsze z czarami, magią i słynnym kwiatem paproci. Plotłam z moją przyjaciółką Anią warkocz z mleczy i obie szłyśmy na festyn organizowany przez radę dzielnicy Orłowa tuż przy dworku Żeromskiego. Tam już były pozostałe koleżanki i koledzy z naszej podstawówki i ksiądz Zygmunt, który grał na keybordzie kościelne przyśpiewki. Było ognisko, dużo cukierków i domowe ciasto drożdżowe pieczone przez babcie. Wszyscy byli weseli. Oceny dawno wystawione, a świadomość, że przed nami dwa pełne miesiące wakacji doprowadzała prawie do szaleństwa! Taki nasz osiedlowy folklor do którego myślami powracam z rozrzewnieniem.

W tę magiczną noc życzę Wam zatem podobnych wzruszeń i miłych chwil spędzonych przy ognisku. Nasz wianek jest już przygotowany i dzisiaj będzie puszczany z orłowskiego mola.

IMG_2212

Skład:

(forma o średnicy 28 cm)

kruche ciasto:

200 g mąki

100 g masła

1 łyżka letniej wody

garść tartego parmezanu

szczypta soli morskiej + 1 łyżka suszonego tymianku

farsz:

1 pęczek zielonych szparagów

garść sera feta

1 pęczek botwinki

4 jajka

250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki / kefiru

3-4 ugotowane młode ziemniaki

1 cebula

2-3 łyżki masła

sól morska i świeżo zmielony pieprz

IMG_2113

A oto jak to zrobić:

1.     Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, tarty parmezan, szczyptę soli i wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut. Umyte szparagi kroimy na kawałki, a główki odcinamy. Botwinkę kroimy w talarki, a liście w paski.

2.     Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone kawałki szparagów i botwinki. Całość smażymy do momentu, aż warzywa będą chrupkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

3.     Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki nabierze złocistej barwy.

4.     W średniej misce ubijamy jajka, dodajemy jogurt, fetę i doprawiamy solą i pieprzem.

5.     Kruchy spód ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dno ciasta przelewamy podsmażone warzywa i zalewamy masą jajeczną. Tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 25 minut lub do momentu, aż farsz się zetnie. Tartę podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

IMG_2262IMG_2275

IMG_2292

IMG_2311

IMG_2213 IMG_2220

IMG_2244
IMG_2241IMG_2253