Skip to main content

DYNIOWY COMFORT FOOD. PIECZONA DYNIA Z SZAŁWIĄ, RICOTTĄ, PŁATKAMI CHILI I PRAŻONYMI ORZECHAMI

Na talerzu prawdziwy dyniowy comfort food. Smak jesieni, którego nie może zabraknąć w Waszej kuchni. Podsmażony czosnek z szałwią i orzechami do tego pieczona dynia z posmakiem wędzonej papryki, kremowa ricotta i chrupiąca bagietka. Napiszcie w kometarzach, jaki jest Wasz przepis na jesienne comfort food?

Skład:

(przepis na 2-3 porcje)

1/2 dyni piżmowej

250 g ricotty

150 g śmietany kwaśnej 18%

garść orzechów włoskich

1 łyżka wędzonej papryki

4-6 łyżek oliwy z oliwek

sól morska

2 łyżki suszonej szałwii

szczypta płatków chili

do podania: bagietka pszenna

A oto jak to zrobić:

1. Dynię dokładnie myjemy (nie trzeba obierać ze skórki) i kroimy w kostkę. Rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą z oliwek, wędzoną papryką i solą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 220 C i pieczemy przez 30 min.

2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy do zarumienienia plastry czosnku, szałwię i posiekane orzechy włoskie. Odsączoną ricottę łączymy ze śmietaną i rozkładamy na talerzu. Następnie dodajemy upieczoną dynię, a całość posypujemy smażonym czosnkiem z orzechami i resztką oliwy. Przed podaniem posypujemy płatkami chili i solą morską.

 

12 Odpowiedzi do “DYNIOWY COMFORT FOOD. PIECZONA DYNIA Z SZAŁWIĄ, RICOTTĄ, PŁATKAMI CHILI I PRAŻONYMI ORZECHAMI”

  1. Super pomysł na dynię, Zosiu! Mam wszystkie składniki: jutro robię.
    Pozdrawiam ciepło jesiennie
    Marta

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.