Skip to main content

PLACKI ZIEMNIACZANE. NIECO INNE NIŻ ZWYKLE

Placki ziemniaczane to jeden z tych przepisów, który w każdym domu wygląda inaczej. Wystarczy dodać jeden sekretny składnik, aby zupełnie odmienić ich smak i sprawić, że będą niepowtarzalne. Do tych dzisiejszych, dodaję sporą szczyptę papryki wędzonej i płatki owsiane zamiast mąki pszennej. Obiecuję, jeżeli zrobisz je w domu choć raz, to już z innego przepisu nie będziesz korzystać.

Skład:

placki ziemniaczane

4 ziemniaki

1 jajko

4 łyżki płatków owsianych

1 łyżeczka papryki wędzonej (lub więcej)

sól morska

masła ziołowe:

masło z suszonymi pomidorami i płatkami chilli

masło czosnkowe z bazylią

masło z czarnuszką i oregano/rozmarynem

A oto jak to zrobić:

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubym oczku. Odsączone ziemniaki przekładamy do szerokiego naczynia i dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy do połączenia się masy.
  2. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub w beztłuszczowej frytkownicy smażymy placki z obu stron do uzyskania złotego koloru. W przypadku smażenia na patelni, usmażone placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy z masłami ziołowymi (w składzie polecam połączenia).

10 Odpowiedzi do “PLACKI ZIEMNIACZANE. NIECO INNE NIŻ ZWYKLE”

  1. Placki ziemniaczane kocham miłością absolutną. Nie wpadłam na pomysł upieczenia w air frier – jutro działam

  2. Zosiu, z chęcią wykonałabym je w airfryerze. Napisz proszę na jaką temperaturę i na ile minut nastawić urządzenie.
    Ściskam!

    • Hej Dominiko,
      Jasne, już spieszę z informację: tryb frytki, 15 minut, 200 stopni C.
      ściskam mocno i życzę pysznego posiłku,
      Zosią

  3. Super te placki, Zosiu. Zwłaszcza te ciekawe pasty/ masełka w formie dodatków. U nas zawsze królowała śmietana/ jogurt z czosnkiem. Ale dziś na obiad będzie curry z kalafiorem z e-booka. Już się nie mogę doczekać:-)
    Pozdrawiam ciepło z południa PL
    Marta:-)

    • Hej Marto,

      śmietana z czosnkiem to jednak niezastąpione połączenie!
      Zrobiłaś mi ogromną przyjemność z gotowaniem z e-booka, trzymam kciuki!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.