* * *
Dokładnie rok temu o tej porze przechadzałam się po zatłoczonym targowisku w Izraelu, próbując wszystkiego co tylko się da. Na myśl o intensywnych barwach, smakach i zapachach, aż mam ochotę kupić bilet w ciemno i polecić tam choćby dzisiaj. Zanim jednak to zrobię :-) to podzielę się z Wami przepisem, który wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu. Większość dań a szczególnie tradycyjny, izraelski street food jest podawany z sosem na bazie tahini – rozcieńczona z wodą, połączona z oliwą lub z sokiem z cytryny, z czosnkiem lub bez. Warto zatem mieć w lodówce mały słoiczek takiej pasty sezamowej. Ja najczęściej na jej bazie przygotowuję sosy do sałatki i pieczonych warzyw!
Skład:
1 puszki ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (pozostałą wodę możecie wykorzystać do czekoladowego musu – tutaj przepis Marty Dymek z Jadłonomi)
1 marchewka
garść pestek dyni
2-3 gałązki selera naciowego
1 cebulka dymka
garść listków świeżej pietruszki lub kolendry
sos:
ok. 150 g jasnej pasty z tahiny
2-3 łyżki soku z cytryny
150 ml wody
1 ząbek czosnku
szczypta soli
do podania: pieczywo czosnkowe
A oto jak to zrobić:
- Odsączoną ciecierzycę przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, prażone pestki dyni, pokrojony w kostkę seler, cienkie plastry cebulki dymki i liście świeżej kolendry lub pietruszki. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników (ja już na tym etapie dodaję wyciśnięty sok z cytryny).
- Aby zrobić sos: wodę, pastę tahini, sok z cytryny, sól i posiekany czosnek mieszamy do uzyskania gęstego sosu. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Do sałatki możemy podać pieczywo czosnkowe lub pitę z domowym hummusem.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Kategorie: Obiad, Przekąski, Bez glutenu
Świetne połączenie warzyw z sosem tahini. Dziękuję za inspirację, wypróbuję na pewno:) Pozdrowienia.
:-)
Zosiu! kolejna ciekawa propozycja! nigdy nie zawodzisz!!! dziękuję, że jesteś :*
PS. a ja ostatnio odkrywam Twoje starsze przepisy: kurczak w pomarańczach, indyk z gruszkami w sosie miodowo-musztardowym…cała masa inspiracji!!!
Pięknego wieczoru!
❤️??
bardzo ciekawe połączenie smaków, muszę spróbować:)
Viva ceci! U mnie w domu głównie z tuńczykiem, albo krem z krewetkami, ale Twoja propozycja to dla mnie zupełna nowość!pozdr
:-))
Surówka jest absolutnie genialna:) zrobiłam dzis dużą michę, żeby zostało na jutrzejszy lunch, ale niestety już zniknęła:)
Magdo bardzo dziękuję za wiadomość :-) Uściski!
To jest to na co dzis mam chec, kolorowo lekko. Mniam. Udanego weekendu
http://Www.simplyalmostboring.com
Prezentuje sie pieknie tak kolorowo i apetycznie?Mieszkam w Libii. Dodajemy tutaj paste tahini do opiekanego baklazana (najlepiej na ogniu, potem sciagamy skorke)i papryczki chilli. Dodajemy 2 zabki czosnku, ocet, oliwe z oliwek, sol i wspomniana wczesniej paste sezamowa. Po zblendowaniu otrzymujemy pyszny dip idealny do pieczywa, ryzu, ryby, badz kurczaka.
Ale fajnie, że polecasz Jadłonomię :D
Ja Ci polecę najlepszą ciecierzycę ever – gotowana na parze Bonduelle w puszce!
❤️?