IMG_0912

* * *

Dokładnie rok temu o tej porze przechadzałam się po zatłoczonym targowisku w Izraelu, próbując wszystkiego co tylko się da. Na myśl o intensywnych barwach, smakach i zapachach, aż mam ochotę kupić bilet w ciemno i polecić tam choćby dzisiaj. Zanim jednak to zrobię :-) to podzielę się z Wami przepisem, który wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu. Większość dań a szczególnie tradycyjny, izraelski street food jest podawany z sosem na bazie tahini – rozcieńczona z wodą, połączona z oliwą lub z sokiem z cytryny, z czosnkiem lub bez. Warto zatem mieć w lodówce mały słoiczek takiej pasty sezamowej. Ja najczęściej na jej bazie przygotowuję sosy do sałatki i pieczonych warzyw!

IMG_0868

Skład:

1 puszki ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (pozostałą wodę możecie wykorzystać do czekoladowego musu – tutaj przepis Marty Dymek z Jadłonomi)

1 marchewka

garść pestek dyni

2-3 gałązki selera naciowego

1 cebulka dymka

garść listków świeżej pietruszki lub kolendry

sos:

ok. 150 g jasnej pasty z tahiny

2-3 łyżki soku z cytryny

150 ml wody

1 ząbek czosnku

szczypta soli

do podania: pieczywo czosnkowe

IMG_0880

A oto jak to zrobić:

  1. Odsączoną ciecierzycę przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, prażone pestki dyni, pokrojony w kostkę seler, cienkie plastry cebulki dymki i liście świeżej kolendry lub pietruszki. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników (ja już na tym etapie dodaję wyciśnięty sok z cytryny).
  2. Aby zrobić sos: wodę, pastę tahini, sok z cytryny, sól i posiekany czosnek mieszamy do uzyskania gęstego sosu. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Do sałatki możemy podać pieczywo czosnkowe lub pitę z domowym hummusem.

IMG_0890

IMG_0899

IMG_0923

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: , ,

13 odpowiedzi na “Orzeźwiająca surówka z ciecierzycą z sosem tahini”

  1. Świetne połączenie warzyw z sosem tahini. Dziękuję za inspirację, wypróbuję na pewno:) Pozdrowienia.

  2. Zosiu! kolejna ciekawa propozycja! nigdy nie zawodzisz!!! dziękuję, że jesteś :*
    PS. a ja ostatnio odkrywam Twoje starsze przepisy: kurczak w pomarańczach, indyk z gruszkami w sosie miodowo-musztardowym…cała masa inspiracji!!!
    Pięknego wieczoru!

  3. bardzo ciekawe połączenie smaków, muszę spróbować:)

  4. Viva ceci! U mnie w domu głównie z tuńczykiem, albo krem z krewetkami, ale Twoja propozycja to dla mnie zupełna nowość!pozdr

  5. Surówka jest absolutnie genialna:) zrobiłam dzis dużą michę, żeby zostało na jutrzejszy lunch, ale niestety już zniknęła:)

  6. To jest to na co dzis mam chec, kolorowo lekko. Mniam. Udanego weekendu
    http://Www.simplyalmostboring.com

  7. Prezentuje sie pieknie tak kolorowo i apetycznie?Mieszkam w Libii. Dodajemy tutaj paste tahini do opiekanego baklazana (najlepiej na ogniu, potem sciagamy skorke)i papryczki chilli. Dodajemy 2 zabki czosnku, ocet, oliwe z oliwek, sol i wspomniana wczesniej paste sezamowa. Po zblendowaniu otrzymujemy pyszny dip idealny do pieczywa, ryzu, ryby, badz kurczaka.

  8. Ale fajnie, że polecasz Jadłonomię :D

    Ja Ci polecę najlepszą ciecierzycę ever – gotowana na parze Bonduelle w puszce!

Dodaj komentarz