Skład:

(przepis na 10-12 placuszków)

4-5 średnich batatów

2 duże jajka

2-3 łyżki mąki (użyłam orkiszowej)

sok z 1 cytryny

1 pęczek szczypiorku

1 czerwona cebula

sól morska / świeżo zmielony pieprz

olej do smażenia (polecam rzepakowy)

do podania: kilka plastrów wędzonego łososia 

2-3 ugotowane jajka na twardo

2-3 łyżki majonezu

kilka kropel z cytryny

A oto jak to zrobić:

1. Bataty obieramy ze skórki i ścieramy na dużym oczku. Dodajemy posiekany szczypior i startą cebulę. Doprawiamy zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy roztrzepane jajka, sok z cytryny i mąkę. Całość mieszamy. Konsystencja powinna być podobno jak przy zwykłych plackach ziemniaczanych (jeżeli jest za sucha dodajmy trochę oliwy).

2. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy uformowane placki. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – niektórzy lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem. Kształt placków zależy oczywiście od naszego sposobu nałożenia masy na patelnię. Usmażone placuszki podajemy z majonezem / ubitą śmietaną kremówką / kwaśną śmietaną / jogurtem greckim oraz z plastrami wędzonego łososia i świeżym szczypiorkiem (na zdjęciu są również listki świeżego lubczyka – pozostałość po Walentynkach). Na końcu skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego!

 

Kategorie: ,

41 odpowiedzi na “Smażone placki z batatów z łososiem, jajkiem i świeżymi ziołami”

  1. Super. Dziś robię.

  2. Jak to pięknie wygląda! Jutro będzie :)

    Zapraszam na nowy post: http://striveforperfectionblog.blogspot.com/

  3. Zosiu, małe pytanko,
    czy jeżeli zrobię Twoją panna cottę i dodam mleko 2 % (w przepisie jest 3,2%), to będzie ok? Ktoś z Was robił i też to zmienił?

    Masz świetne pomysły na super przepisy! Korzystałam z nich już wiele razy. A moim faworytem „na szybko i łatwo” są Twoje placuszki ze szpinakiem i ricottą :) Dzięki za inspiracje;*

    Pozdrawiam!

    • Zosia

      Leno, śmiało możesz dodać 2% mleko, tylko proponuję nie zmieniać proporcji żelatyny :) Pozdrawiam ciepło i w wolnej chwili daj znać, czy się udała :)

    • Zosiu,
      dziękuję za Twoją odpowiedź! Muszę przyznać, że wyszło super! Zrobiłam podwójną porcję (na 12 małych porcji) i po 3 godzinach w lodówce było już gotowe. Nie wspomnę o tym, że robi się to w pięć minut w praktycznie jednym garnku, a wychodzi świetne:) Ja dodałam mus malinowo- waniliowy do polania i dodałam świeże maliny, truskawki i borówki. Szkoda, że nie ma opcji dodawania zdjęć – zobaczyłabyś efekt! Bardzo lubię Twoje zdjęcia na blogu – są piękne, wszystko jest bardzo dopracowane. Każdy przepis zachęca przy tym do wypróbowania. Ja ostatnio trochę eksperymentuję w kuchni, a Twoje wpisy mi w tym bardzo pomagają. Dziękuję :)
      Miłego wieczorku dla Ciebie,
      pozdrawiam,
      Lena

    • Zosia

      :*

  4. Poezja, Zosiu! Ostatnio robiłam placki z cukinii z Twojego przepisu – rewelacja:-)
    A te zdjęcia to pełen P R O F S J O N A L I Z M:-)
    Pozdrawiam jazzowo z festiwalowego Bielska-Białej,
    Marta:-)

    • Zosia

      :-) Dziękuję, dziękuję! A o placuszkach z cukinii już zapomniałam… :-)

  5. To ja poproszę porcyjkę :)

  6. Jakie cudeńka! :D

  7. Super przepis, uwielbiam placki zmiemniaczene a takich nie jadłam ;) jestem bardzo ciekawa ich smaku.

  8. ostatnio mam fazę na bataty. Są wspaniałe!
    A Twoje placuszki genialne – koniecznie je zrobię.

  9. Rodzinka to ma z Tobą dobrze, a… moja ze mną, bo gotuję według Twoich przepisów;))
    Pozdrawiam serdecznie!

  10. Pyszności;)

  11. Zosiu, A CZY TE PLACKI NIE SĄ ZA SŁODKIE, TAKIE MDŁE?
    Uwielbiam placki ziemniaczane z łososiem. Do ciasta dodaje marchewkę, ziemniaki, czoch, cebule i płatki owsiane dla chrupkości. Są pyszne. Ciepłe posypuje parmezanem daję śmietanę koperek i łososia właśnie. Polecam.

  12. Zosiu,
    ja robie placki ziemniaczane pieczac je w piekarniku (nie moge jesc za duzo smazonego:)) Myslisz ze z tymi placuszkami mozna tez sprobować? Moze dla pewnosci zorbic pol na pol bataty z ziemniakami?

  13. Jaki jest mniej więcej koszt batatow?

    • ok 11 zl za kg
      Niestety drogie sa w Polsce:/
      Ale od czasu do czasu warto zjesc

    • Zosia

      Dziewczyny, bataty są od kilku dni dostępne w Biedronce za całkiem przystępną cenę :-) Koniecznie sprawdźcie w Waszych miastach:) Pozdrawiam ciepło, Zosia

  14. Ale pyszności! Oby doczekać do weekendu, bo wtedy jest trochę więcej dnia na gotowanie! Super pomysł Pani Zosiu:)

  15. Że też sama nie wpadłam na taki pomysł! Świetne placuszki :)

  16. Zrobiłam dziś, wyszły przepyszne !
    Zapraszam na post o „hejtowaniu w sieci”
    http://striveforperfectionblog.blogspot.com/2015/02/co-dobrego-w-minionym-tygodniu-nowy-cykl.html#more

  17. Zupełnie mi się nie zestaliła masa i nie wiem dlaczego :(

  18. Wyglądają przepysznie:) Może w końcu to jest właściwy moment, żebym spróbowała batatów bo od dawna już się do tego przymierzam:)

    http://bymadameem.blogspot.com/

  19. Nie przepadam za klasycznymi plackami ziemniaczanymi i ta wersja wydaje mi się być ciekawą alternatywą. Chętnie wypróbuję! Zastanawiam się tylko czy mogę placki zmielić na miazgę zamiast trzeć na tarce i czy będą równie smaczne?

  20. Obowiązkowo muszę zrobić! Dlugo za mną chodziły placki ziemniaczane. Z batatów nigdy nie jadłam!

  21. Zosiu mam pytanie z zupełnie innej beczki:-) Organizuję wieczór panieński dla mojej przyjaciółki, który ma się odbyć w maju w Sopocie. Czy możesz mi polecić jakąś cukiernię z Trójmiasta (najlepiej Sopotu) w której mogłabym zamówić tort na tę okazję?? Ja, jak i większość uczestniczek imprezy mieszkamy w Warszawie więc bez sensu wieźć przez pół Polski tort:-) Bardzo będę wdzięczna za pomoc!

  22. Zosiu ile ważyły Twoje bataty ?

    • Zosiu, dołączam się do pytania. Moje placuszki nie chciały się kleić i na patelni nie tworzyły zwartej struktury. W czym tkwi problem? Pomocy!

    • Niestety nie jest nam dane się dowiedzieć …

    • Na 2 duże bataty utarte na oczkach ziemniaczanych ( tak chciałam ) dałam 1/2 łyżeczki soli, tyle sama pieprzu, 3 średnie jajka i 5 łyżek mąki.Z przepisu Zosi też nie trzymały formy i nie mogłam przewrócić ich na patelni, a tak metodą prób i błędów wyszły pulchne i smaczne choć z tym trzymaniem formy tez trochę był problem.Życzę powodzenia w eksperymentach.

    • Dziękuję Misia :)

  23. smacznie i zdrowo – idealnie :)

  24. Wyglądają niesamowicie :)

  25. Mam na nie już ochotę. Ja też niedługo robię placki z brukwi z łososiem. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga.

    • Mam na nie już ochotę. Ja też niedługo robię placki z brukwi z łososiem. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga na facebooku, który nazywa się ” Sól czy cukier”.

  26. Jak ja Cie uwielbiam i kocham kocham Twoje rpzepisy, zdjecia, usmichech, charyzme.

    Nigdy, nigdy wczesniej nie gotowalam bo tego nienawidzilam, dzieki Tobie to pokochalam i wykorzystuje kazdy Twoj przepis, kocham Cie :)

    Moglabys robic wiecej przepisow na owoce morza, i steki :) dziekuje :)

  27. Wygląda ekstra!

  28. Na zdjęciach jest jedna nieścisłość ;) Bataty są potarte na dużych oczkach a tarka jest jak do tradycyjnych ziemniaczanych placków ;)
    Zmodyfikowałem dużej mierze przepis- M.in. Podałem z miętowym guacamole ! Rewelacja ! Idealna kompozycja smaków !

    Pozdrawiam i dziękuje za inspirację;)

  29. Wyglądają pysznie!
    A skąd taki piękny rondel?

  30. Katastrofa :( rozpadaly sie przyklejaly do patelni, za malo maki, jajek ? Wsadzilam do piekarnika moze uda sie uratowac kolacje ;)

Dodaj komentarz